Traffic Roots Pixel
Life Style Politiikka Uutiset

Ei, me emme ole säälittäviä narkkareita

Kirjoittanut Marjaana

A-klinikkasäätiö julkaisi juuri uuden tutkimuksen huumeiden käyttäjistä. Tutkimus “Huumeiden käyttäjiä on monenlaisia” keskittyi vertailemaan syrjäytyneitä ja ns. yhteiskuntaan integroituneita ihmisiä, jotka käyttivät laittomia huumeita säännöllisesti. Kyseiseen tutkimukseen oli kerätty tietoa molemmissa ryhmissä noin sadalta helsinkiläiseltä henkilöltä.

Tutkimuksen henki huokui pientä ihmetystä siitä, että oli olemassa aktiivisesti erilaisia laittomia huumeita käyttäviä, jotka elivät päihdehuollon tutkan katveessa. Tuntui kuin tutkijat olisivat ihmeissään, että oli olemassa huumeita säännöllisesti käyttäviä, joilla oli säännöllinen työ, joilla oli taustallaan lukio tai ylemmän asteen opintoja ja joille huumeiden käyttö ei ihan oikeasti aiheuta mitään ongelmia. Itse henkilökohtaisesti tunnen juristeja, eri alojen lääkäreitä, toimittajia, taiteilijoita, näyttelijöitä, yrittäjiä, tutkijoita, mainonnan ja viestinnän ammattilaisia sekä jopa pari papiksi vihittyä teologia, jotka saattavat työpäivän päätteeksi kääräistä sätkän ja nauttia olostaan. Tässä oli vain osa niistä ammattinimikkeistä, joiden edustajia tiedän kuuluvan ryhmään viihdekäyttäjät. Eikä osa heistä ole niitä, jotka polttavat pari kertaa vuodessa, vaan pikemminkin muutaman kerran viikossa.

Nyt julkaistun tutkimuksen tiedot lienee yllätys ainoastaan viralliseti päihdepolitiikan ja -huollon parissa työskenteleville. Kuvaa säälittävistä narkkareista on maalattu pitkään ja hartaasti. Todellisuus kuitenkin on jotain muuta, sillä näitä viihdekäyttäjiä on huomattavasti enemmän kuin mitä virallinen huumepolitiikka tunnustaa. Kysyin äskettäin eräältä huumebisneksen parissa toimivalta henkilöltä, mikä on hänen arvionsa kotikasvattajien ja viihdekäyttäjien määrästä. Arvio oli noin 50 000 kotikasvattajaa ja noin puoli miljoonaa, vähintään pari kertaa vuodessa polttelevaa. Lukemat poikkeavat aika rajusti virallisista lukemista. Kysyin äskettäin Marjaanan lukijoilta, millaisia kokemuksia heillä on ollut poliisin kanssa vuosien aikana. Alle 40% oli sellaisia, joilla oli ollut mitään tekemistä viranomaisten kanssa.

Kannabikseen liittyy kamala stigma, joka pistää jopa poliitikot vaikenemaan aiheesta. Aihe on niin paha, ettei siitä voi edes puhua. Se on niin paha, ettei aihetta koskeviin kyselyihin uskalleta vastata. Tämä kaikki on vain osoitus siitä, että virallinen Suomi – poliisit, oikeuslaitos, lainsäätäjät (kansanedustajat) ja päihdehuollon edustajat – on täysin pihalla aiheesta. Viralliselle Suomelle meillä on tärkeä viesti:

“Me emme ole säälittäviä narkkareita, jotka eivät pärjää ilman yhteiskunnan tukea. Me olemme koulutettuja, vastuullisia, työtä tekeviä, veroa maksavia, osa tämän yhteiskunnan selkärankaa ja osa sen kantavista voimista. Eikö olisi jo aika lopettaa tämä kieltolakipelleily?”

Artikkelikuvassa on George Zimmer, yhdysvaltalainen miesten vaatteisiin keskittyneen kauppaketjun omistaja. Zimmer, 66, on kertonut julkisesti käyttäneen kannabista säännöllisesti yli puolen vuosisadan ajan.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti