Traffic Roots Pixel
Lajikkeet Terveys

Entourage effect – mistä on kyse?

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen lääkinnällisten vaikutusten yhteydessä on tullut esiin termi “Entourage effect”. Termi toi keskusteluun 1990-luvun loppupuolella THC:n ja CBD:n löytäjä Raphael Mechoulam. Mechoulam, joka on tehnyt pitkän päivätyön kannabiksen tutkimisessa, ymmärsi, että eri molekyylejä eristämällä ei saavuteta samaa lääkinnällistä vaikutusta kuin kokonaisesta kasvista. Samaan loppupäätelmään on tullut myös moni muukin tutkija ja esimerkiksi JWH-018, joka tunnetaan myös virheellisesti synteettisenä kannabiksena, on vain THC-molekyylin synteettinen versio ja sillä ei ole milloinkaan saavutettu samoja lääkinnällisiä vaikutuksia kuin kokonaisella kannabis-kasvilla.

Jotta entourage efektin voi kokonaan ymmärtää, on ensin ymmärrettävä, että eri lajikkeet vaikuttavat eri tavoin. On väärin sanoa, että kannabis aiheutta sitä ja kannabis aiheuttaa tätä, kun eri lajikkeissa on erilaiset yhdistelmät niistä noin 500 tunnetusta tekijästä ja molekyylistä. Pelkästään kannabinoideja on pystytty jo eristämään lähes 70 erilaista ja näiden kaikkien vaikutus on yksilöllinen. Lisäksi ovat terpeenit – näitä tunnetaan noin 200 erilaista – proteiinit, vitamiinit, rasvahapot sekä monet muut, jotka tekevät lajikkeista yksilöllisiä.

Terpeenit tunnetaan ensisijaisesti niiden aromaattisista ominaisuuksista. Terpeenien ansiosta kannabiksen kukinnot tuoksuvat eri tavoin, poltettavan kannabiksen maku poikkeaa lajeittain ja terpeeneihin kuuluva pineeni vaikuttaa mm. hengitystä helpottavasti, joten runsaasti pineeniä sisältävät lajikkeet on todettu auttavan astmasta kärsiviä henkilöitä. Joidenkin terpeenien on todettu vaikuttavan eri kannabioidien tapaan toimia ihmisen elimistössä, jopa estäen jonkin kannaboidin vaikutuksen kokonaan.

Raphael Mechoulam ja monet muutkin tutkijat ovat sitä mieltä, että kannabis on enemmän kuin osiensa summa. Jokaisen lajikkeen kemiallinen profiili on yksilöllinen ja sen vuoksi eri lajikkeet vaikuttavat ihmisiin eri tavoin. Eristämällä molekyylejä ja yhdistelemällä niitä toivoen jotain tiettyä vaikutusta, saattaa viedä todellisen tehon. Malliesimerkkinä synteettisten kannabislääkkeiden huonosta tehosta on ollut 80-luvulla markkinoille tuotu Marinol, jolla pyrittiin hillitsemään kemoterapian sivuoireita. Kuitenkin pian kävi selväksi, että monet lääkärit ja erityisesti potilaat suosivat mielummin aitoa kannabista kuin Marinolia. Marinolin vaikutus ei ollut yhtä tehokas kuin kannabiksen vaikutus. Tämän vuoksi kannabisperäisiä lääkkeitä on ryhdytty kehittämään itse kasvista, synteettisten molekyylien sijaan.

Esimerkiksi Sativex on uutettu suoraan kannabiksesta. Siinä on THC ja CBD suhteessa 1:1. Näiden lisäksi Sativex sisältää myös muita lajikkeelle ominaisia molekyylejä. Lajike, josta Sativex valmistetaan, on kehitetty GW Pharmaceuticalin toimesta juuri Sativexin valmistamista varten. Koska Sativex saattaa aiheuttaa myös lievää päihtymystä, on lääke vielä saatavilla vain tiettyihin sairauksiin ja ainostaan tiettyjen alojen erikoislääkäreiltä.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.