Traffic Roots Pixel
Terveys Uutiset

Kannabiksen käyttö voi vaikuttaa esilääkityksen tehoon

Kirjoittanut Marjaana

Sehän tiedetään, että kannabiksen käytöstä ei puhuta terveydenhuollon parissa työskenteleville, koska siitä saa potilastietoihinsa polttomerkkiä pahemman merkinnän – huumeongelmainen. Lääkäreiden tulisi päästä eroon tästä asenteesta, sillä tietämättömyys kannabiksen käytöstä aiheuttaa ongelmia lääkäreiden työlle.

Kolonoskopia eli paksusuolen tähystys on melko tavallinen toimenpide, jonka avulla etsitään mm. suoliston syöpiä ja muita suolisto-ongelmia. Suomessa toimenpide suoritetaan yleensä ilman lääkintää, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa on hyvin tyypillistä, että tutkittava potilas saa rauhoittavia lääkkeitä ennen toimenpiteitä – potilas saatetaan jopa nukuttaa.

Coloradossa toimivassa Grand Junction sairaalassa havaittiin, että kannabista säännöllisesti käyttävät kolonoskopiaan tulleet potilaat saattoivat tarvita merkittävästi suurempia määriä rauhoittavia lääkkeitä ennen toimenpidettä. Joukko tutkijoita kävi läpi 250 henkilön potilastietoja ja tuloksista kävi ilmi, että vähintään viikottain kannabista käyttävät tarvitsivat jopa yli kolminkertaisen määrän rauhottavaa, jotta saavutettiin optimaalinen hoitotaso. Kasvanut rauhoittvan lääkkeen tarve riippui käytetystä lääkkeestä. Kaikkein ongelmallisin tilanne oli propofolin kanssa, jossa lääkeannoksen piti olla jopa 220% suurempi, kuin kannabista käyttämättömällä henkilöllä. Propofoli oli yksi niistä lääkkeistä, joiden yliannostus vei Michael Jacksonin hengen.

Midatsolaamin ja fentanyylin kohdalla lääkitystä piti myös nostaa, mutta ei yhtä merkittävästi kuin propofolin kanssa. Molemmat ovat erittäin vaarallisia lääkkeitä ja niiden yliannostuksesta seuraa helposti hengityslama ja kuolema. Midatsolaamia käytetään mm. ruiskeella suoritettavien teloitusten yhteydessä rauhoittavana aineena.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti