Traffic Roots Pixel
Terveys

Kannabisriippuvuutta ei ole olemassa

Kirjoittanut Marjaana

Meitä on peloteltu vuosikymmenten ajan kannabiksen aiheuttamista vaaroista, eikä tälle propagandalle ole loppua näkyvissä vieläkään. Yksi suurimmista esitetyistä vitsauksista on kannabisriippuvuus, joka vangitsee kannabista käyttävät orjikseen ilman pelastusta. Mutta entä jos väitän, ettei kannabisriippuvaisuutta ei ole olemassakaan? Sitä nimittäin ei ole olemassa.

Mikäli jokin aine ja sen kemikaalit aiheuttavat kehossa vieroitusoireita käytön lopettamisen tai vähentämisen vuoksi, silloin puhutaan fyysisestä riippuvuudesta. Tällaista fyysistä riippuvuutta on todistettavasti olemassa. Heroiinia pitkään käyttäneet, erilaisia lääkkeitä käyttäneet, ahkerat tupakoijat ja jopa runsaasti kahvia juovat voivat kokea selviä vieroitusoireita, jos päivittäisiä annoksia  ei ole saatavilla ja on jouduttu olemaan ilman. Itsekin tiedän kuinka voimakkaat viekkarit voi saada, kun päivittäiset kahviannokset jäävät pois. Tupakoinnin lopettaminen saattaa tehdä jostain todella ärsyyntyneen, huonosti nukkuvan tai henkilö kokee esim. voimakasta päänsärkyä ja on muutenkin jokapäiväisiin askareisiin kykenemätön. Heroiinin, nikotiinin ja kofeiinin lisäksi myös monet muut aineet saattavat synnyttää ihmisessä fyysistä riippuvuutta.

Myös alkoholi tekee näin. Jokainen krapula on merkki vieroitusoireista, jotka paranevat vain kestämällä kankkusen tai sitten täytyy ottaa loiventavia, jotka joskus saattavat vetää uuteen nousuun.

Mutta voiko jokin, mikä ei aiheuta fyysisiä oireita, aiheuttaa riippuvuutta? Puhutaan psyykkisestä riippuvuudesta. Päihteiden kohdalla kyseessä on ihmisen tarve kokea tietynlainen tunnetila. Onnellisuus, iloisuus, rauha – siinä muutama päihteiden avulla saavutettava tunnetila, joita monet lähtevät hakemaan. Mutta onko tällöin kyse riippuvuudesta johonkin substanssiin, vai onko tavoitteena kokea iloisuutta, onnellisuutta, rauhaa tai jotain muuta tavoiteltavaa tunnetilaa?  Pitäisikö puhua mielummin riippuvuudesta onneen, rauhaan tai iloon?

Päihteiden ongelmakäyttäjä on ongelmakäyttäjä aineesta riippumatta. Äidilläni oli tapana sanoa, että joillakin on vain tarve saada tolkku pois ja se tehdään tarvittaessa vaikka Lysolilla. Kyse ei silloin ole riippuvuudesta johonkin tiettyyn aineeseen, vaan halu kokea maailma toisella tavalla, koska maailman kohtaaminen sellaisenaan on joillekin liian rankka kokemus. Mutta onko se silloin käytettävän päihteen aiheuttama riippuvuus? Ei ole, vaan päihde on vain väline, joka auttaa kohtaamaan maailman eikä riippuvuuden aiheuttaja. Todellinen syy päihdekäyttäytymiseen on jossain muualla kuin itse päihteessä.

“Tuo sitä kaljaa,
eihän tätä kestä selvinpäin…”
– Rappiolla, Hassisen kone

 

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti