Traffic Roots Pixel
Kasvatus Lainsäädäntö Terveys

Miksi kannabista kannattaa syödä?

Kirjoittanut Marjaana

Kuten tuossa äskettäin julkaistussa artikkelissa kerrottiin, kannabiksen kasvattaminen muussa kuin huumausainetarkoituksessa on Suomen lain mukaan laillista. Moni epäilevä kuitenkin miettii ensimmäiseksi, miksi joku kasvattaisi kannabista muuhun tarkoitukseen kuin huumeeksi? Koristekasviksi? Tuoksun vuoksi? Onko kukaan koskaan harkinnut kannabiksen syömistä raakana?

Kuten jokainen, joka on kannabikseen vähääkään tutustunut, tietää kannabiksen päihdyttävien vaikutusten tarvitsevan dekarboksylointia. Dekarboksyloiminen tapahtuu kuumennettaessa tai pitempään kuivatettaessa ja säilöttäessä kannabista.

Raaka kannabis on erittäin terveellistä ravintoa, todellista superfoodia. Kannabiksessa on yli 400 erilaista ainesosaa. Siinä on runsaasti, jopa poikkeuksellisen suuria määriä erilaisia vitamiineja, välttämättömiä rasvoja ja happoja, joiden vuoksi valistuneimmat ravintotieteilijät pitävät kannabista jopa välttämättömänä ravintoaineena.

Kaksi merkittävintä kannabinoidia ovat THCA ja CBDA. Kun näitä kuumennetaan, ne hajoavat hieman erilaisiksi kemialliselta koostumukseltaan. THCA tulee tuolloin psykoaktiiviseksi THC:ksi ja CBDA Suomessa Fimean määrittelemäksi lääkkeaineeksi, CBD:ksi.

Dekarboksyloiduilla THC:llä ja CBD:llä on oma merkityksensä terveydelle hyödyllisillä ominaisuuksillaan, mutta valitettavasti ihmiskeho pystyy hyödyntämään vain pienen osan näistä aktivoiduista kannabinoideista.

Jos raakaa kannabista syödään, voi keho hyödyntää erittäin suuria märiä THCA:ta ja CBDA:ta ilman ongelmia. Elimistö muuntaa nämä hapot tarvittaviksi ravintoaineiksi metabolian avulla. Nämä kannabinoidihapot ovat keskeisessä asemassa solujen välisessä viestinnässä. Suurempien kannabinoidimäärien kuluttaminen on avainkysymys, kun puhutaan kroonisten sairauksien ehkäisemisestä, jotka usein johtuvat endokannabinoidijärjestelmän vajavuudesta. Endokannabinoidijärjestelmän vajavuudet ovat merkittäviä syitä esimerkiksi

  • migreeniin
  • ärtyneen suolen oireyhtymään
  • glaukoomaan
  • fibromyalgiaan

Suuret annokset THCA:ta ja CBDA:ta ovat terveydelle erittäin merkittäviä anti-inflammatoristen, diabetesta estävien ja anti-iskeemisten  (iskemia tapahtuu, kun verisuonten supistuminen estää hapen virtaamisen tiettyihin osiin kehosta) ominaisuuksien vuoksi.

Kaikilla elollisilla olennoilla ravinnon laatu ja monipuolisuus on merkittävää elimistön toiminnan kannalta. Esimerkiksi oma kehomme ei kykene tuottamaan masennusta estävää serotoniiniä ilman tärkeimpiä B-vitamiineja.

Kuten muitakin lehtivihreätä sisältäviä kasveja, myös kannabista syötäessä raakana saadaan runsaasti ravinteita ja proteiineja. Kasvien tärkeimpiä ravinto-aineita ovat terpeenit, omega 3 ja 6 rasvahapot, välttämättömät aminohapot ja antioksidantit.

Terpeenit ovat ihmiselle välttämättömiä rasvoja, joita löytyy kannabiksesta ja muista kasviksista. Ne antavat eri kannabislajikkeille niiden yksilöllisen tuoksun ja aromin. Näillä yhdisteillä on monia lääkinnällisiä ja ravitsemuksellisia ominaisuuksia jo omasta takaa, mutta yhdessä kannabinoidien kanssa niiden terveyshyödyt kasvavat. Tavallisimpia kannabiksen sisältämiä terpeenejä ovat

  • Linaloli, optisesti aktiivinen alkoholi. kannabiksen lisäksi linalolia sisältäviä kasveja ovat esimerkiksi basilika, sitruunamelissa, korianteri ja valkosipuli. Sillä tiedetään olevan tulehduksia, kipua ja kouristuksia estäviä ominaisuuksia.
  • Pineeni, nimensä mukaisesti tämä eteerinen öljy tuoksuu vahvasti männyltä. Pineeni on neuroprotektiivinen ja auttaa vahvistamaan hermoston toimintaa.
  • Limoneeni, toinen osuvasti nimetty terpeeni. Limoneenia löytyy lajikkeista, joitka tuoksuvat sitrushedelmille. Limoneeni voi estää ruoansulatuskanavan liittyviä ongelmia, edistää aineenvaihduntaa ja alentaa kolesterolia.

Raassa kannabiksessa terpeenien määrä ja laatu kasvaa dramaattisesti, mikä on hyvä uutinen, jos on kyse vakavista terveydellisistä ongelmista.

Omega 3 ja 6 rasvahapot ovat yksi syy, miksi hamppu on alati kasvava raaka-aine ruuan valmistuksessa. Kannabiksen lehdet ja siemenet eivät ainoastaan sisällä runsaasti proteiineja, mutta niissä on omega 3 ja 6 rasvahappoja juuri oikeassa suhteessa. Tämä on erittäin tärkeää, koska elimistömme ei kykene tuottamaan näitä itse, vaan niitä on saatava ravinnosta.

Nämä välttämättömät rasvahapot ovat myös avain aivojen terveyteen. Ihmisen aivot ovat lähes 60% rasvaa, ja ne tarvitsevat jatkuvasti oikeanlaista rasvaa suojautuakseen neurodegeneratiivisilta sairauksilta, kuten Alzheimerilta.

Kannabis sisältää myös kaikkia välttämättömiä aminohappoja. Kuten välttämättömiä rasvahappoja, elimistömme ei kykene tuottamaan välttämättömiä aminohappojakaan, joten niitä on saatava ravinnosta. Välttämättömiä aminohappoja tarvitaan solujen toiminnan vuoksi. Ne auttavat soluja säilyttämään rakenteensa, korjaamaan vahingoittunutta kudosta, ja auttaa kuljettamaan ravintoaineita. Hampun siemenet sisältävät näitä aminohappoja erittäin suuria määriä.

Vuonna 2003 Yhdysvaltojen liittovaltio patentoi CBD:n, kun sen antioksidanttiset ja neuroprotektiiviset ominaisuudet oli löydetty. Antioksidantit ovat keskeinen tekijä solujen suojaamisessa, jota ilman olisimme alttiita terveyden heikkenemiselle ja vakaville sairauksille. Patentointia edeltävissä tutkimuksissa havaittiin CBD:n olevan voimakkaampi antioksidantti kuin  C- ja E-vitamiinit. Koska raaka kannabis sisältää runsaasti CBDA:ta, elimistömme saa runsaasti antioksidantteja joka kerta raakaa kannabista syödessämme.

Paras tapa nauttia raakaa kannabista on tuoreen, kuivaamattoman kukinnon tai lehtien  soseuttaminen. Tuoreita lehtiä voidaan myös silputa salaatteihin. Kannabiksen lehdillä voidaan korvata esimerkiksi persilja tai korianteri.

Lisäämällä raakaa kannabista ruokavalioon, saat siitä huomattavasti – jopa 60 kertaa enemmän – kannabinoideja kuin polttamalla tai kypsennetyn syötävän seassa.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti