Traffic Roots Pixel
Uutiset

Miksi siementen keräily on tärkeää?

Kirjoittanut Buddy Tender

Siementen keräily on yksi voimakkaimmista aktivismin muodoista, jolla samaa aikaa varmistetaan kantojen säilyvyys ja ilmaistaan selkeä vastalause yhteiskuntamme nykyiselle suhtautumiselle hamppua kohtaan.

Hamppu, tuo ihmiskunnan historian kiistatta yksi tärkeimmistä viljelyskasveista. Tuhansia vuosia hamppu kulki ihmisen mukana sinne, minne ihminenkin. Ympäri maailman hampusta on valmistettu ruokaa, kankaita, köysiä ja lääkettä. 

Sitten tuli maailmanlaajuinen kieltolaki ja vaino, joka kutisti tämän ihmiskunnan uskollisen ystävän roolin mielissämme vain turmiota aiheuttavaksi huumeeksi.

Hampun geneettinen diversiteetti on uhattuna. Pelottelupropagandan ja negatiivisen leiman vuoksi viralliset tahot, kuten yliopistot ja tutkimuslaitokset eivät varastoi ja säilö riittävästi erilaisia hamppukantoja. Tutkijat ovat esittäneet huolensa asiasta, mutta muutos asenteissa on hidasta – mikä tekee yksityishenkilöiden roolista genetiikan säilömisessä ensiarvoisen tärkeää. Erityisesti harvinaislaatuiset mutaatiot, urosgenetiikka ja maatiaislajikkeet vaativat suojelua. Liian monta kantaa on jo hävitty vainoille. Nykyiset kaupalliset kannat pysyvät elinvoimaisina vain ihmisen myötävaikutuksella.

Tieteellinen tutkimus hampusta ja sen geneettisestä taustasta kasvaa voimakkaammin kuin koskaan. Esimerkiksi Phylos tarjoaa runsaasti avointa tietoa eri hamppukantojen sukulaissuhteista. Pitkään hampun kaupallinen jalostus tapahtui enimmäkseen maan alla, ja monien tunnettujen kantojen synnyintarinat ovat alkaneet selvitä vasta viime vuosina laillisten markkinoiden noustua Kanadassa ja osassa Yhdysvaltoja. Nykyään ammattimaiset jalostajat kiinnittävätkin erityistä huomiota kantojen geneettiseen soveltuvuuteen. Liittovaltion tasolla Yhdysvalloissa kaikki muut kuin kuituhampun siemenet ovat kuitenkin edelleen laittomia.

Yksityishenkilöiden kokoelmien merkityksen näkee erityisen selvästi tapauksissa, joissa erityislaatuisia kantoja on syystä tai toisesta lähes kadotettu. Esimerkiksi tärkeän emokasvin kuollessa, kadotessa tai joutuessa takavarikoiduksi on kantoja onnistuttu elvyyttämään yksityishenkilöiden kokoelmista. Tunnettuna esimerkkinä tällaisesta tapauksesta toimii muun muassa Sagarmatha Seedsin Yumbolt. Myös virallisten elinten panos näyttäytyy toisinaan edukseen – suomalainen ylpeys Finola on jalostettu venäläisen Vavilov-instituutin säilömistä kazakstanilaisista kannoista.

Eurooppalaisten keräilijöiden onneksi yleiseurooppalainen käytäntö on jo vuosikausia ollut se, että siemenet – nuo luonnon ihmeelliset geenipaketit – ovat itsessään laillisia.

Idättämisen ja kasvattamisen suhteen lainsäädäntö vaihtelee paikallisesti, ja siihen liittyykin usein monenlaisia kysymysmerkkejä; rajanvedot saattavat olla veteen piirrettyjä sekä viranomaistulkinnat mielivaltaisia (mistä kirjoitamme myöhemmin tarkemmin). Tulevaisuuden lakimuutoksia odotellessa siemenkeräily tarjoaakin ehkä tehokkaimman aktivismin muodon hampun ystävälle.

Keräilemällä genetiikkaa varmistamme hampun genettisen diversiteetin säilymisen ja kantojen jatkuvuuden. Mitä useammalla ihmisellä on tietyn kannan siemeniä, sitä useampi “varmuuskopio” kannasta löytyy. Maailmanlaajuinen verkosto edesauttaa genetiikan aktiivista leviämistä keräilijöille ympäri maailman. 

Lisäksi siementen keräily on vahva vastalause hamppuvainolle. Se on voimakas tapa ilmaista, että me keräilijät olemme sitoutuneet vaalimaan hampun perimän monimuotoisuutta ja säilömään kantojen olemassaoloa ja jatkuvuutta. Vaikka emme saisi tätä kaunista kasvia kasvattaa, voimme kerätä upean kokoelman sen siemeniä. Voimme tukea jalostajia, jotka ylläpitävät tunnettuja kantoja ja kehittävät uusia lajikkeita maissa, joissa siementuotanto toteutetaan laillisissa puitteissa. Voimme normalisoida toiminnallamme hampun olemassaolon yhteiskunnassa.

Me emme luovuta – me suojelemme, vaalimme ja varjelemme tätä rakasta, kaunista lajia, joka niin väärin perustein on tuomittu yhteiskunnan viholliseksi, vaikka se kirkkaasti ansaitsee paikkansa ihmiskunnan parhaana ystävänä.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti