Traffic Roots Pixel
Kotimaa Lainsäädäntö Politiikka Uutiset

Mitä kuuluu kansalaisaloitteelle?

Kirjoittanut Marjaana

Marraskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2019 tehtiin Suomessa historiaa, kun kansalaisaloite Kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamiseksi sulkeutui ja aloite oli kerännyt vaadittavat yli 50 000 allekirjoitusta. Tarkemmin kannatusilmoituksia oli kaikkiaan 59 888, joista Kansalaisaloite.fi palvelussa 55 634 kappaletta. Aloite meni siis kirkkaasti läpi, vaikka kovin moni ei sen mahdollisuuksiin aluksi uskonut ja melkein kalkkiviivoilla tapahtui muutama kampanjan suhteen merkittävä yhteensattuma ja hieman ennen nimien keruun loppua kampanja keräsi lähes puolet kannatusilmoituksista. Todellinen opetus siitä, että peli loppuu vasta peliajan päättyessä, eikä pelaamista saa lopettaa ennen sitä.

Kun tarvittavat kannatusilmoitukset tulivat täyteen, ns. valtamedia otti ensimmäisen kerran kantaa koko aloitteeseen – muuten koko mediakenttä oli ollut suut supussa aiheesta, koska aihehan oli totuttu pyyhkimään maton alle ja kannabiksesta oli puhuttu vain perinteisen propagandavalistuksen näkökulmasta ja rikosten yhteydessä. Ja yhtäkkiä yli 50 000 ihmistä ilmoitti, että suhtautuminen kannabikseen on muututtava.

Yksi kampanjan tavoitteista saatiin läpi – hetken aikaa koko mediakenttä halusi kirjoittaa kannabiksesta ja poliitikotkin ottivat asiaan kantaa, kuka puolesta ja kuka vastaan. Perinteiset konservatiivit näkivät tietenkin aiheessa suuren saatanan ja jopa tuoreen hallituksen pääministeri, Antti Rinne, joka oli ehtinyt puhua tieteen ja tutkitun tiedon merkityksestä poliittisessa päätöksenteossa, otti puhtaalla mutu-tuntumalla kantaa ja viestitti, ettei asiaa käsitellä tämän hallituksen aikana.

Antti Rinne oli tässä asiassa siinä mielessä perinteinen poliitikko, että kuvitteli syvän rintaäänen kuittaavan sen, ettei hän tiennyt aiheesta yhtään mitään. Hän ei ollut tietoinen, että kansalaisaloite oli muotoiltu valmiiksi lakialoitteeksi ja siten asiaa ei voi haudata valiokuntien mietintöihin ja jättää kokonaan käsittelemättä. Laki velvoittaa käsittelemään lakialoitteet suuressa salissa ja siitä on silloin myös äänestettävä.

Suomalaisessa politiikassa on tapahtumassa merkittäviä muutoksia ja Antti Rinne on yksi viimeisiä lajinsa merkittäviä edustajia, eräänlainen poliittinen dinosaurus, jotka saattavat tuntua kymmenen vuoden kuluttua täysin käsittämättömiltä. Uuden polven poliitikoista Maria Ohisalo otti aloitteeseen nopeasti kantaa ja kannatti kaikkien nyt laittomien päihteiden rangaistavuudesta luopumista. Tästähän erityisesti oikeanlaidan konservatiivit ottivat kierroksia ja maalasivat tuhon ennusteita, kun maan nuoriso olisi pian huumeiden orjina. Osoittivat samalla täyden tietämättömyytensä aiheesta, käyttäen argumentoinnissaan väitteitä, jotka jokainen 1970 ja 1980 luvulla koulua käyneet muistavat huumevalistuksesta.

Politiikan rattaat pyörivät hitaasti

Kun aloite oli saavuttanut tarvittavat kannatusilmoitukset, kiireisimmät odottivat pikaisia päätöksiä. Joidenkin olisi pitänyt olla hieman tarkkaavaisempia koulussa yhteiskuntaopin tunnilla, jotta perusasiat poliittisesta päätöksenteosta olisivat selvillä. Politiikassa mitkään asiat eivät tapahdu sormia napsauttaen ja välittömästi, vaan prosessi vie aikansa.

Ensimmäiseksi piti kerätä kaikki paperilla kerätyt kannatusilmoitukset yhteen ja ne tuli toimittaa tarkistettaviksi. Valitettavan moni niistä oli puutteellisesti täytetty ja siksi osa paperi-ilmoituksista hylättiin.

Helsingissä oli hyvin aktiivinen pieni ryhmä kerännyt hyvän määrän kannatusilmoituksia Kallion baareissa ja puistoissa. Tällöin kävi myös ilmi, että kuinka perillä monet olivat koko kansalaisaloitteesta. Erittäin moni kertoi allekirjoittaneensa sen jo pari vuotta sitten – eivät siis olleet perillä kuuden kuukauden keräysajasta ja että kyseessä oli kokonaan toinen aloite, jota olivat aikoinaan kannattaneet.

Tarkistuslaskennan jälkeen saatiin tuo alussa mainittu tulos hyväksytyistä kannatusilmoituksista, hieman alle 60 000 kannatusilmoitusta. Tämä tarkistuslaskenta saatiin valmiiksi hieman ennen koronaviruspandemian alkua.

Koronavirus toikin aivan uuden twistin koko kuvioon. Oli täysin selvää, että aloitetta ei kannattanut viedä eduskuntaan juuri koronaviruksen iskiessä Suomeen. Aloite olisi jäänyt koronan alle ja mitään kunnon keskustelua ei aiheesta olisi saatu pystyyn.

Aloitteen läpimenon jälkeen työryhmä oli ryhtynyt työskentelemään kiivaasti aloitteen luovuttamisen yhteydessä julkaistavan lobbausmateriaalin kanssa. Tätä materiaalia tosiaan tarvitaan, koska monet kansanedustajat ovat valmiita äänestämään aloitetta vastaan, koska heille ei ole milloinkaan kerrottu totuutta kannabiksesta ja olisivat valmiita äänestämään puutteellisen tiedon perusteella.

Lisäksi aloitteen jättämisen yhteydessä aloitteen tekijät saavat mahdollisuuden pitää Pikku Parlamentin tiloissa lehdistötilaisuuden sekä tiedotustilaisuuksia kansanedustajille. Tämä kaikki on hyödynnettävä hyvin, vähintäänkin keskustelun esillenostamisen vuoksi.

Tähän on tultu

Koronaviruksen käsittely on tältä erää paketissa, mutta eduskunta jää kesätauolle piakkoin. Nytkään ei aloitetta kannata jättää sisään, vaan odotetaan kansanedustajien paluuta kesälaitumilta, jotta aloitteelle saadaan kaikki sen tarvitsema huomio, lobbausmateriaali kansanedustajien ja lehdistön saataville, jonka jälkeen saadaan toivottavasti faktoihin ja tutkittuun tietoon pohjautuvaa keskustelua. Ja lopuksi aloitteelle suotuisa äänestystulos.

Kannabiksen käytön laittomuudesta on äänestetty eduskunnassa aiemminkin. Vuoden 1971 viimeisessä täysistunnossa äänet jakautuivat 92-80 käytön laittomuuden puolesta, vastoin silloisen hallituksen esitystä vastaan. Voitteko siis kuvitella, että tuolloin peräti 40% kansanedustajista kannatti käytön laillistamista ja että hallitus jopa esitti asiaa eduskunnalle? Vielä vuosi sitten eduskunnasta ei olisi löytynyt 80 kansanedustajaa, jotka olisivat suostuneet keskustelemaan asiasta. Niin, ja se asian päättäminen arvalla on pelkkää legendaa. Arpa ratkaisi ainoastaan suuren valiokunnan kannan, kun äänestys siellä oli mennyt tasan. Talousvaliokunta oli vapauttamisen puolesta ja lakivaliokunta vastaan.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti