Alkoholi- ja lääketeollisuus lobbaavat kannabista vastaan

Politiikka ja raha ovat kulkeneet aina yhdessä. Poliitikot ovat usein riippuvaisia erilaisten eturyhmien antamasta taloudellisesta tuesta ja siksi monasti äänestyskäyttäytyminen noudattaa tukijan linjaa. Yhdysvalloissa, missä kannabiksen vapautusliike elää melkoista kukoistusta ja missä monet osavaltiot havittelevat kannabiksesta saatavia verotuloja, on poliittinen suhmurointi kannabiksen ympärillä melkoinen.
Kaikkein voimakkaimmin kannabiksen laillistamista vastustavat lobbausryhmät koostuvat alkoholiteollisuudesta, lääketeollisuudesta sekä poliisien ja vanginvartijoiden ammattiyhdistyksistä. Jokainen on laittanut peliin melkoisen pinon käteistä, jotta kannabiksen kieltolaki jatkuisi edelleen niissä osavaltioissa, joissa kannabista ei ole vielä laillistettu sekä erityisesti liittovaltiotasolla.
Debbie Wassermann Schultz on demokraattisen puolueen kansallisen komitean puheenjohtaja ja edustajanhuoneen jäsen. Asemansa vuoksi Wassermann Schultz on melko vaikutusvaltainen henkilö. Hän on niitä harvoja demokraatteja, jotka ehdottomasti vastustavat kannabiksen laillistamista. Miksi? Yksi erittäin hyvä syy saattaa olla se noin 330 000 dollarin vaalituki, minkä Wassermann Schultz on vastaanottanut alkoholiteollisuudelta.
Eikä Wassermann Schultz ole suinkaan yksin, sillä viime vaalikaudella alkoholiteollisuus antoi valitsemilleen ehdokkaille vaalitukea yhteensä 17 miljoonaa dollaria. Alkoholiteollisuus ei pidä lainkaan sitä faktasta, että kannabiksen laillistamisen myötä ihmisten alkoholin kulutus laskee.
Myös lääketeollisuudella on paljon menetettävää. Kasvia ei voi patentoida ja yritykset syntetisoida kannabinoideja ja kannabinodioleja ovat vain luoneet joukon vaarallisia kemikaaleja. Lääketeollisuus on myös yrittänyt löytää keinoja vaikuttaa ihmisen endokannabinoidijärjestelmään, mutta tässäkin ovat seuraukset olleet kohtalokkaita. Lääketeollisuuden perimmäinen tarkoitus ei välttämättä ole terveyden lisääminen, vaan ihmisten pitäminen sairaina kemikaalien avulla. Suhteellisen vaaraton ja lääkinnällisiltä ominaisuuksiltaan tehokas yrtti ei ole lääketeollisuuden mieleen.
Poliisien ja vanginvartijoiden ammattiliitot ovat tietenkin peloissaan työpaikkojensa vuoksi. Kun kannabis ei olisi enää laitonta, joutuisivat molemmat enemmän tekemisiin ihan oikeiden rikollisten kanssa, eikä tilastoja voisi enää kaunistella käyttäjien käräyttämisellä. Myös yksityiset vankilat kärsisivät melkoisen asiakaskadon kannabiksen laillistumisen myötä – laillistaminen ei olisi hyväksi bisnekselle.
Laillistamisen vastustajilla alkavat perustelut kieltolain ylläpitämisen puolesta käydä vähiin. Tutkimustulokset kannabiksen lääkinnällisistä ominaisuuksista ja haitattomuudesta muihin päihteisiin verrattuna on jo tutkimuksissa todistettu, eikä vanha propaganda enää uppoa kansaan. Viimeinen keino on ostaa kannattajia.