Kommentti: Epäreilun kaupan kannabis

Kommentti: Epäreilun kaupan kannabis

Facebookissa pyörii tällä hetkellä video, jossa pohditaan kahvin suhdetta reiluun kauppaan. Jotkut kahviplantaasit käyttävät paljon lapsityövoimaa, jonka seurauksena joku välimies kerää hyvät rahat ja me voimme ryystää halpaa kahvia. Hyvää omatuntoa voi hankkia juomalla vain sertifioituja kahveja, joita kasvattavilla plantaaseilla ei kuuleman mukaan käytetä lapsityövoimaa. Maailmaa tehdään paremmaksi kahvikupillinen kerrallaan.

Kuten tiedämme kannabiskauppa erityisesti ulkomailla on järjestäytyneen rikollisuuden hallussa. Suomihan on melko omavarainen tällä hetkellä kannabiksen suhteen ja täällä kasvatettu kukka tulee lähinnä kotikasvattajilta/pientuottajilta. Mutta maailmalla meno on toinen. Kotikasvattajien tuotanto ei riitä kattamaan maiden, kuten Ranska, Englanti tai Hollanti, tarvetta. Siellä on hoidettava tuotanto paljon tehokkaammin. Tarvitaan ammattimaisesti hoidettuja kasvattamoita vastaamaan kulutuksen kasvattamaan kysyntään. Tähän saakka kaikki tuntuu olevan kannabiksen käyttäjien moraalikäsitysten puitteissa, mutta sitten järjestäytynyt rikollisuus irvistää rumimmalla mahdollisella tavalla.

Lapsille parempi elämä

Ei ole mitenkään poikkeuksellista, että köyhemmissä maissa vanhemmat laittavat likoon kaiken varallisuutensa ja lähettävät lapsensa opiskelemaan. Opiskeltuaan lapsi pääsee vauraamman elämän syrjään kiinni ja voi sitten joskus pitää huolta vanhemmistaan. Eikä ole lainkaan tuntematonta, että vanhemmat luovuttavat lapsensa ja säästönsä kolmannelle osapuolelle, joka sanoo pitävänsä huolen, että lapsi pääsee kunnon kouluun ja että hänellä on kaikki tarvittava tuki, mitä opiskelu vaatii. Mutta aina ei käy näin.

Kanaalin tunnelin Ranskan puolella Calais’ssa on viime aikoina hajoitettu laajaa pakolaisleiriä, joka on täyttynyt ihmisistä, jotka pyrkivät Englantiin paremman elämän toivossa. Salakuljettajat vievät ihmisiä öisin tunnelia pitkin Englannin puolelle, joukossa on myös niitä lapsia, jotka vanhemmat ovat aikanaan lähettäneet opiskelemaan. Rahat vain ovat kadonneet järjestäytyneen rikollisuuden taskuihin ja nämä lapset eivät ole suinkaan menossa opiskelemaan, vaan orjatyövoimaksi brittiläisille kannabiskasvattamoille. Kaikki lapset eivät suinkaan ole vanhemmiltaan huijattuja, osa lapsista on yöpynyt kaduilla, osa on orpoja joista kukaan ei ole pitänyt huolta ja siten helppoja saaliita ihmiskaupan materiaaliksi.

Calais’n pakolaisleireillä työskennelleet avustustyöntekijät ovat kertoneet että hieman syrjempänä leireistä on ollut leirejä, joissa lasten määrä on ollut tavallista suurempi. Avustustyöntekijöiden mukaan monet pakkotyöhön joutuneet lapset ja nuoret ovat kertoneet olleensa juuri näillä leireillä ennen pääsyä Englannin puolelle. Perille päästyään lapsia ei suinkaan ole odottanut koulu, vaan lapset on pakotettu työskentelemään kannabisfarmeilla, koska he olivat velkaa salakuljettajille. Vailla englannin kielen taitoa ja laittomina siirtolaisina heillä ei ole juurikaan ollut valinnanvaraa.

Rakennukset, joissa kasvattamot ovat sijainneet, eivät ole juurikaan tarjonnut ihmisarvoista suojaa, vaan lapset ovat olleet vankina rakennuksissa, jotka ovat olleet täysin suljettuja ulkomaailmalta ja palvellut ainoastaan mahdollisimman tehokasta kannabiksen tuotantoa. Ja kun poliisi joskus on tehnyt ratsioita kasvattamoihin, on paikalla olleita lapsia ja nuoria kohdeltu rikollisina, eikä kukaan ole ottanut huomioon, että he ovat itse rikoksen uhreja.

Vietnamilaiset jengit hallitsevat kannabisbisnestä

Edellä kuvattu toiminta on liitetty erityisesti vietnamilaisiin rikosjärjestöihin ja jengeihin. Niillä on hyvät kontaktit Vietnamiin, josta uusia orjia voi hankkia helposti. Merkittävä osa Euroopassa ilmitulleista alaikäisiin kohdistuneista ihmiskaupoista on liittynyt kannabikseen ja uhrit ovat hyvin usein olleet kotoisin juuri Vietnamista. Englannissa noin 95% vietnamilaisiin alaikäisiin liittyneistä ihmiskauppatapauksista liittyi kannabisrikollisuuteen.

Koska noin 90% Englannin kannabismarkkinoista on vietnamilaisten jengien hallussa, on erittäin todennäköistä, että Englannissa kulutettu ja ostettu kannabis on kasvatettu lapsi- ja orjatyövoimalla. Luultavasti sitä on levinnyt myös muihin maihin.

Ihmiskauppa ja huumerikollisuus ovat jo pitkään olleet sidoksissa toisiinsa. Yleisempää on tietysti prostituutioon liittyvä ihmiskauppa, mutta myös orjuus on tullut mukaan kuvaan. Huumekauppa on yksi syy, miksi ihmiskauppa voi olla kannattavaa toimintaa. Laillistamalla huumausaineet viedään pohjaa pois myös ihmiskaupalta ja monelta muulta järjestäytyneen rikollisuuden alalta. Järjestäytynyt rikollisuus ei pyöritä toimintaansa silkasta rikollisuuden ilosta, vaan kaiken taustalla on raha. Liikemiehen ja järjestäytyneen rikollisuuden vetäjän erottaa toisistaan vain moraalin venyvyys. Ja niin kauan kuin huumekauppa on laitonta, rikolliset keksivät helposti muita toimialoja, joilla voi parantaa huumekaupan kannattavuutta.

Laillistamalla huumeet ja ottamalla ne kontrolloidun toiminnan piiriin, ei ainoastaan minimoida huumausainekaupan haittoja, vaan isketään syvälle järjestäytyneen rikollisuuden arimpiin osiin ja tehdään rikollinen toiminta kannattamattomaksi.

Vastaa