Traffic Roots Pixel
Politiikka Uutiset

Jos kannabis laillistetaan

Kirjoittanut Marjaana

Brittiläinen talouslehti Economist on jo jonkin aikaa puhunut laillisen kannabiksen puolesta ja äskettäin julkaistussa artikkelissa lehti ruoti jo ajatusta, jos kannabis olisi jo laillista – kuinka sitten tulisi toimia? Artikkelista uutisoi myös MTV uutiset verkkosivullaan. Marjaana astuu MTV:tä askelen pitemmälle ja lisää juttuun hieman omaa pohdintaa.

Mitä jos kannabis yllättäen tulisikin laillistetuksi päihteeksi? Nyt laillisia päihteitä ovat alkoholi, liuottimet, jotkut liimat, butaani ja ilokaasu – yhdenkään myyminen, hallussa pitäminen tai käyttäminen ei johda oikeudellisiin toimenpiteisiin. Jokainen näistä aineista tiedetään kannabista haitallisemmiksi päihteeksi, mutta kannabiksen vastainen propaganda on tehnyt tehtävänsä ja yleisesti käytössä olevan alkoholin haittoja ei muisteta, eikä muista haluta puhua.

Joka viides suomalainen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkisti viime syksynä jälleen joka neljäs vuosi tehtävän päihdetutkimuksensa. Tässä tutkimuksessa kävi ilmi, että joka viides suomalainen on kokeillut elämänsä aikana jotain huumeeksi luokiteltavaa ainetta. Huumeen määritelmä on: laiton päihde. Kun huumausaineiden käytöstä puhutaan, ratkaisevaa on juuri tuo laittomuus, ei aineen ominaisuudet tai haitallisuus. Monet huumeeksi lasketut aineet on tieteen avulla jo todistettu laillisia päihteitä haitattomimmiksi.

Vuonna 2013 julkaistun tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 250 000 henkeä, joilla on takanaan lääkkeiden väärinkäyttöä. Ihan selvää tietoa ei ole, mikä lasketaan väärinkäytöksi ja kuuluuko siihen sellainen käyttö, jossa käyttäjä on jo selvästi riippuvainen ko. aineesta, mutta on saanut siihen lääkäriltä reseptin.

Laittomista huumeista yleisimmin käytetty on kannabis. Sitä on kokeillut myös suurin osa niistä kaikista suomalaisista, joilla on taustallaan jokin huumausainekokeilu. Varovaisten arvioiden mukaan kannabista on siis kokeillut noin 600 000 suomalaista, mikä merkitsee noin joka kuudetta suomalaista aikuisikäistä. Viimeisen vuoden aikana kannabista on käyttänyt noin 6% yli 15 vuotiaista, mikä tarkoittaa noin 250 000 suomalaista. Eniten käyttöä on esiintynyt ikäluokissa 15-24 ja 25-34 vuotiaat. Näissä ikäluokissa on tapahtunut pientä kasvua edellisiin tutkimuksiin verrattuna, mutta tilastollisesti merkittävät käytön lisääntymiset ovat tapahtuneet ikäluokissa 35-44 ja 45-69 vuotiaat. Kannabis ei ole enää mikään nuorten huume.

Kuinka sitten kävisi?

Jos kannabis tulisi yllättäen lailliseksi, räjähtäisikö käyttö käsiin? Tuskinpa, veikkaan. Toisin kuin alkoholin kieltolain aikana, kannabiksen salakuljetus ja välittäminen ei ole ollut koskaa samanlaista suurta kansanhuvia kuin alkoholin kohdalla aiemmin. Alkoholin kieltolain lakkauttamista olivat vaatimassa osin samat henkilöt kuin sitä oli aikoinaan laatimassa. Kieltolain ymmärrettiin vain lisäävän rikollista toimintaa ja pirtun ymmärrettiin olevan kansalle vähintäänkin haitallista. Alkoholin kieltolakia kierrettiin laajasti mm. lääkekäytöllä, sillä saihan apteekeista tuolloin melko helposti jopa laadukkaita konjakkeja, kunhan oli vain lääkärin määräys.

Kannabis on ollut Suomessa “laillista” jo jonkin aikaa lääkekäytössä. Ongelmana on, että Valvira, lääkäreiden toimintaa vahtiva virasto, suorastaan jahtaa ja painostaa niitä lääkäreitä, jotka ovat kannabista potilailleen määrännyt. Tästä on seurauksena, että monet lääkärit eivät ole uskaltaneet määrätä kannabista tai edes tutustua sen lääkinnällisiin ominaisuuksiin. Niin vahva on kannabikseen liitetty stigma eli häpeä.

Suurin osa – siis lähes kokonaan – Suomessa käytetystä kannabiksesta on peräisin jostain laittomasta lähteestä. Jos hankinta ei tapahdu järjestäytyneen rikollisuuden kautta, taustalla on joko oma kotikasvatus tai joku muu kotikasvattaja. Suomihan on tällä hetkellä kannabiksen suhteen hyvinkin omavarainen, sillä kotikasvatus on melko laajalle levinnyt harrastus.

Tämä uhkakuva tuskin toteutuisi.

Tämä uhkakuva tuskin toteutuisi.

Mutta varsinaiseen kysymykseen: räjähtäisikö kannabiksen käyttö, jos se laillistetaan? Oma veikkaukseni on, että ei räjähdä. Se saattaa kasvaa hieman ja käyttö tulla julkisemmaksi, mutta se ei suinkaan olisi Suomen turmioksi.

Suurin osa kannabiksen käyttäjistä on aivan tavallisia ihmisiä, jotka käyvät päivittäin työssä ja maksavat veronsa normaalisti. Kannabiksen käyttäjä voi hyvinkin olla sairaanhoitaja, taksikuski, putkimies, markkinointipäällikkö, arkkitehti, insinööri, lääkäri, poliisi tai it-ammattilainen. Ja kannabiksen laillistuessa he hoitaisivat työnsä kuten aina ennenkin.

Joten mikä muuttuisi? Tuskin juuri mikään. Jos muuttuu, niin korkeintaan parempaan ja inhimillisempään suuntaan. Viikonloppuna voidaan hakea se pari grammaa laillisesti ja käyttää se ilman kuumotusta. Laillistamisen myötä kannabiksen saatavuutta nuorten osalta voidaan säädellä paljon paremmin kuin nykyisessä järjestelmässä, jossa huumekauppias ei juuri kysele asiakkailtaan papereita.

Kannabiksen laillistamisen myötä käyttäminen tulisi osaksi jokapäiväistä elämää kuin keskiolut aikoinaan. Ja kannabis voisi ihan hyvin jopa vähentää keskioluen käyttöä.

23.2.2016 Korjattu Fimea Valviraksi.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti