Kalifornian merkitys kannabiksen laillistamiselle Suomessa

Kalifornian merkitys kannabiksen laillistamiselle Suomessa

Aivan ensihätään on vaikea keksiä syitä, miksi Kalifornia voisi vaikuttaa Suomen päihdepolitiikkaan ja kannabiksen laillistamiseen. Mutta näin kuitenkin on ja Kalifornian merkitys koko laillistamisprosessissa on kohtalaisen merkittävä.

Kalifornia on Yhdysvaltojen suurin ja väkirikkain osavaltio. Sen bruttokansantuote on yli 10 prosenttia koko USA:n bruttokansantuotteesta ja se on surempi kuin New Yorkin ja Floridan BKT yhteensä. Se on maailman yhdeksänneksi suurin talousalue, juuri ennen kymmenennellä sijalla olevaa Venäjää. Ja siellä tuotetaan yli 60 prosenttia kaikesta Yhdysvalloissa tuotetusta kannabiksesta.

Kalifornia oli ensimmäinen osavaltio, joka laillisti lääkekannabiksen (1996). Mutta täysi laillistaminen on siellä pykinyt jo pitkään, lähinnä heikosti laadittujen ja keskenään kilpailevien lakiehdotusten vuoksi.

Ensi marraskuussa, Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä, Kaliforniassa äänestetään jälleen kerran kannabiksen viihdekäytön laillistamisesta. Laillistamista on yritetty pariinkin otteeseen aiemmin, mutta parhaatkin yritykset ovat yltäneet vain ”melkein” tasolle.

Tälläkin kerralla kilpailevia lakialoitteita on kansanäänestyksessä useita – kaikkiaan kymmenen – ja jokainen on omalla tavalla heikentämässä muiden mahdollisuuksia läpimenoon. Kalifornian lainsäädännössä on melkoisena kukkasena kannatusilmoitusten määrän määrittely. Päästäkseen äänestykseen, on lakialoitteen kerättävä ensin kannatusilmoituksia määrä, joka on viisi prosenttia edellisen kuvernöörinvaalin kokonaisäänimäärästä. Koska edelliset kuvernöörinvaalit keräsivät ennätyksellisen vähän äänestäjiä, riittää lakialoitteelle nyt 365 880 kannatusilmoitusta, joka on vähemmän kuin vuosikymmeniin. Tämä vaatimus tulee täyttää ennen helmikuun neljättä ja siksi useampi kampanjaryhmä tekee hartiavoimin työtä täyttääkseen tämän ehdon.

Todelliset ongelmat syntyvät sitten, jos kannabiksen laillistamista ehdottavia lakialoitteita pääsee useampi kappale äänestyksen. Koska mennäkseen läpi, on aloitteen kerättävä yli 50 prosenttia äänistä, monen toisiaan lähellä olevin aloitteiden samankaltaisuus saattaa sekoittaa äänestäjät. Koska lakialoitteessa pitää olla ehdotus laiksi mukana, saattaa useampi aloite mennä läpi ja sitten riittää politikoitavaa, että miten ja mitä osia tulevaan lakiin otetaan mukaan.

Tällä hetkellä vahvimmilla on Adult Use of Marijuana Act, jota on rahoittamassa mm. Napsterin ja Facebookissakin alkuaikoina vaikuttanut Sean Parker. Aloite on saanut jo parin muun aloiteryhmän tuen itselleen. Mutta kilpaileviakin ryhmittymiä ja aloitteita löytyy, mm. Steve DeAngelon, Kalifornian suurimman lääkekannabiksen jakeluketjun omistaja ja perustaja, tukema Cannabis Control and Taxation Act.

Mitä tällä kaikella on sitten tekemistä Suomen kanssa? Ensinnäkin Suomessa on ollut muutamakin aloite keräämässä tuki-ilmoituksia, eikä yksikään niistä ole ollut lähelläkään läpimenoa. Parhaimmat ovat pääseet peräti puoleen väliin, eli noin 25 000 kannatusilmoitusta vaaditusta 50 000 ilmoituksesta. Pari aloitetta on ollut hyvin valmisteltuja ja niissä on ollut selvästi mukana asiallinen ryhmä tekemässä työtä aloitteen eteen, mutta suurin osa aloitteista on valitettavasti ollut kohtalaisen avuttomia räpellyksiä.

Opetus: Voimat täytyy keskittää hyvin laaditun aloitteen taakse. Yksittäiset irtiotot eivät toimi.

Toinen merkittävä asia Kaliforniassa on koko maailmaan nähden sen merkitsevyys Yhdysvalloille. Kalifornian koko ja taloudellinen merkitsevyys tekee siitä helposti esimerkin, jota muut osavaltiot helposti seuraavat. Ja kun muut osavaltiot tulevat Kalifornian perässä, jolloin liittovaltion on helpompi ottaa kantaa kannabiksen laillistamiseen. Yhdysvaltojen vaikutusvalta on YK:ssa niin suuri, että erilaiset kansainväliset sopimukset on helpommin kumottavissa ja sitä kautta uskaltautuvat myös pienemmät maat lähteä laillistamisen – ei siis ainoastaan dekriminalisoimisen – tielle.

 

Vastaa