Traffic Roots Pixel
Lainsäädäntö

Kannabiksen kasvattaminen ja laki

Kirjoittanut Marjaana

Suomen laki kieltää kannabiksen kasvattamisen huumausaineeksi. Tämän sanoo huumausainelain 1. luvun 7 § sanoo seuraavasti:

Eräiden kasvien ja sienien viljelykielto

Kat-kasvin (Catha edulis), Psilosybe-sienien ja kokapensaan viljely on kielletty.

Oopiumiunikon, hampun ja meskaliinia sisältävien kaktuskasvien viljely käytettäväksi huumausaineena taikka huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa on kielletty.

Samoin sanoo rikoslain 50. luvun 1 § (30.5.2008/374) :

Huumausainerikos

Joka laittomasti

1) valmistaa tai yrittää valmistaa huumausainetta taikka viljelee tai yrittää viljellä kokapensasta, kat-kasvia (Catha edulis) tai Psilosybe-sieniä,

2) viljelee tai yrittää viljellä oopiumiunikkoa, hamppua tai meskaliinia sisältäviä kaktuskasveja käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena taikka käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa,

3) tuo tai yrittää tuoda maahan taikka vie tai yrittää viedä maasta taikka kuljettaa tai kuljetuttaa tai yrittää kuljettaa tai kuljetuttaa huumausainetta,

4) myy, välittää, toiselle luovuttaa tai muulla tavoin levittää tai yrittää levittää huumausainetta, tai

5) pitää hallussaan tai yrittää hankkia huumausainetta,

on tuomittava huumausainerikoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Tämä lienee kaikille täysin selvä asia. Mutta lakiahan on tulkittava juuri kuten se on kirjoitettu ja siksi on huomioitava molemmissa laeissa seuraava kohta käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena taikka käytettäväksi huumausaineen valmistuksessa tai tuotannossa. Hampun kasvattaminen on siis Suomen lain mukaan laillista, kunhan sitä ei kasvateta käytettäväksi huumausaineena tai sen raaka-aineena.

Näin asian siis pitäisi mennä, mutta kun ei taida mennä. Veikkaan, että jokainen Suomessa hampun kasvattamisesta oikeudessa ollut, on saanut tuomion – vähintään sakkoja. Sitä en tiedä, että kuinka moni on pitänyt kivenkovaan kiinni siitä, että kasvatusta ei ole tehty huumausainetarkoituksessa, mutta oikeusvaltion periaatteiden mukaan poliisi on tässä kohdassa velvollinen osoittamaan kasvatuksen tarkoituksena on ollut kasvattaa huumausaine tarkoituksiin. Asiaan ei voi vaikuttaa edes se, että kasvatettavana olisi useampikin kasvi, jos ei voida osoittaa kasvattamisen tapahtuneen huumausainetarkoituksessa.

Ruukussa oleva kannabis ei ole vielä huumausainetta, eikä se ole sitä välttämättä vielä edes kuivana, sillä kannabiksen THCA vaatii ensin decarboksyloinnin, ennen kun siitä tulee psykoaktiivista THC:tä. Kuivatettaessakin kannabis dekarboksyloituu, joskin hyvin hitaasti, mutta hieman pikaisemmin tehtynä lämpökäsittely ajaa asian.

Kun asiaa tarkastellaan tästä kulmasta, ettei tuore dekarboksyloimaton kannabis (emme siis puhu hashiksesta, joka täyttää huumausaineen määritelmän) ole vielä huumausainetta, eivät yllä esitetyt rikoslain 50.luvun 1§ kohdat 3, 4 ja 5 täyty. Viranomaiset tosin saattavat olla asiasta eri mieltä, mutta tuoretta kannabiksen kukintoa voi vaikka syödä aamupirtelönä ilman päihtymistä. Silloin ei kyse ole huumeesta.

Ihmisoikeuskysymys

Kannabiksen kasvattamiseen, hallussapitoon ja myymiseen liittyvissä tapauksissa lienee todistusvelvollisuus yleensä syytetyllä. Kun poliisi vie asian oikeuteen, joutuu syytetty todistamaan omaa syyttömyyttään, vaikka poliisilla ei olisi mitään näyttöä kannabiksen käytöstä huumausaineena. Riittää, että hallussa on kannabista. Tämä puolestaan on vastoin ihmisoikeuksia.

Euroopan ihmioikeussopimuksen kuudennen artiklan toisessa kappaleessa säädetään syyttömyysolettamasta:

Jokaista rikoksesta syytettyä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on laillisesti näytetty toteen.

Tämä siis sysää todistusvelvollisuuden poliisille. Jotta syyllisyys olisi kiistaton, pitäisi tapauksella olla joko silminnäkijä tai taltiointi, joka todistaa rikoksen tapahtuneen tai poliisi saa rikoksen tekijän kiinni rysän päältä. Myös huumetesti, joka kertoo syytetyn juuri käyttäneen kannabista (edellisen päivän Amsterdamissa poltettua kannabista ei lasketa) voi olla riittävä todistus. Kannabiksen käyttövälineet eivät riitä, sillä niiden käyttö huumausaineen nautintaan pitäisi voida  kiistattomasti todistaa.

Mikäli tätä syyttömyysolettamaa rikotaan, rikotaan samalla myös ihmisoikeuksia.

Ristiriita laissa

Suomen laki on kannabiksen kohdalla kuitenkin hieman ristiriitainen. Kannabis ja hamppu ovat kasvitieteilijän silmissä yksi ja sama kasvi. Latinaksi kannabis tunnetaan nimillä Cannabis Sativa, Cannabis Indica ja Cannabis Ruderalis, sitä on siis kolmea eri lajia. Kaikki hamppu on kannabista ja kaikki kannabis hamppua.

Suomen laki kieltää hampun kasvattamisen huumausainetarkoituksessa, mutta muu kasvattaminen on sallittua. Tämä mielessä on kehitetty mm. kotimainen Finola lajike, jossa THCA  pitoisuudet ovat melko pieniä. Maailmalla on lukuisia lajikkeita, joissa on THCA pitoisuudet niin korkeita, että niitä voi dekarboksyloinnin avulla käyttää päihtymistarkoitukseen. Tällainen voi tapahtua vaikka lämmittämällä hampun kukintoa tai lehtiä uunissa.

Huumausainelaki kuitenkin määrittelee huumausaineet YK:n huumausaineiden yleissopimuksella ja tässä listassa kannabis on mainittuna. Mutta keskeisenä asiana lienee edelleen se, onko kannabis kasvatettu tarkoituksena käyttää sitä huumausaineena.

Käytäntö on asia erikseen

Käytännössä asiat kuitenkin kulkevat toisin. Joku voi tuoda maahan retkiltään pienen erän kannabista, jonka tulli löytää. Tästä on yleensä seurauksena vähintään sakko ja ehkä joitakin merkintöjä poliisin rekistereihin. Jos sitä sattuu olemaan enemmän, syytetty tuskin selviää edes sakoilla. Samoin tapahtuu, jos poliisi saa vinkin, että jollain on pari kasvia vaatekaapissaan. Poliisi tulee ja suorittaa kotietsinnän, koska pienimmästäkin huumausainerikoksesta voidaan tuomita rangaistus, joka oikeuttaa kotietsintään.

Kotietsinnän voi suorittaa, jos poliisilla on epäilys sellaisesta rikoksesta, jonka ankarin mahdollinen rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta ja tämä toteutuu kaikissa huumausainerikoksissa. Ja Suomessa poliisi ei tarvitse mitään erityistä tuomioistuimen lupaa kotietsintää, vaan poliisi voi itse päättää asiasta. Kunhan epäilys riittävästä rikoksesta on olemassa. Ja epäilys voi syntyä vaikka pelkän pukeutumisen perusteella. Päätöksentekijän tulee olla pidättämiseen oikeutettu virkamies eli käytännössä komisario tai tätä ylempi päällystöön kuuluva poliisimies.

Jos poliisi kotietsinnässä löytää paikalta kannabiskasveja ja asia päätyy oikeuteen saakka, oikeus todennäköisesti tuomitsee syytetyn, vaikka rikosta ei voitaisi osoittaa toteutuneen. Ja tämä on ihmisoikeusrikkomus.

 

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti