Kannabiksen laillistaminen auttaa poliiseja ratkaisemaan enemmän väkivaltarikoksia

Kannabiksen laillistaminen auttaa poliiseja ratkaisemaan enemmän väkivaltarikoksia

Poliisi tekee parempaa työtä vakavien, väkivaltaisten rikosten ratkaisemisessa osavaltioissa, jotka ovat laillistaneet aikuisten kannabiksen käytön, kertoo uusi tutkimus, joka julkaistiin The International Journal of Drug Policy -lehdessä.

Utahin yliopiston ja Kiinan poliisiyliopiston tutkimuksessa seurattiin täysi-ikäisten käytön laillistamisen vaikutusta väkivaltaisten rikosten torjuntaan. FBI:n vuosina 2007–2017 kirjaamien, rikosilmoituksista saatujen maakuntatason tietojen perusteella tutkijat seurasivat, kuinka monta väkivaltarikostapausta poliisi ratkaisi Oregonissa – osavaltiossa, joka laillisti aikuisille tarkoitetun kannabiksen myynnin vuoden 2014 lopulla. Tutkijat vertasivat myös rikosten selvitysasteita Oregonissa niihin osavaltioihin, joissa kieltolaki oli edelleen voimassa tutkimusjakson aikana.

Analyysi paljasti, että väkivaltaisten rikosten selvitysosuudet kasvoivat Oregonissa laillistamisen jälkeen. Heti, kun kannabis laillistettiin, osavaltion poliisi alkoi selvittää tehokkaammin väkivaltaisempia rikoksia kuin poliisit kieltolakiosavaltioissa. Tutkimuksen kirjoittajat päättelivät, että nämä tulokset ”viittaavat laillistamisen suotuisaan vaikutukseen väkivaltaisten rikosten selvittämisessä, mikä ilmenee väkivaltaisten rikosten yleisten rikosten ja törkeän pahoinpitelyn selvitysasteen merkittävänä nousuna syrjäisimmissä kunnissa verrattuna ei-laillistettuihin alueisiin.”

Tutkimus keskittyi vain Oregonin osavaltioon, mutta vuoden 2018 tutkimuksessa todettiin, että Washingtonin ja Coloradon poliisi pystyi ratkaisemaan suuremman määrän väkivalta- ja omaisuusrikoksia sen jälkeen, kun niissä laillistettiin kannabis aikuisten käyttöön. Samaan aikaan kieltoa jatkaneissa osavaltioissa tällaisten vakavien rikosten selvitysosuudet olivat itse asiassa laskussa. Tutkimuksessa havaittiin, että ”laillistamisella ei ole kielteisiä vaikutuksia” rikollisuuteen, ja se osoitti, että ”vähintäänkin joidenkin rikostyyppien rikosten selvitysaste lisääntyy nopeammin osavaltioissa, jotka laillistivat, kuin niissä, jotka eivät laillistaneet”.

Muut tutkimukset ovat myös havainneet, että yleiset rikollisuusluvut niissä osavaltioissa, joissa kannabis on laillistettu, ovat joko pysyneet ennallaan tai laskeneet, mikä on edelleen hälventänyt myyttiä, joka yhdistää laillisen kannabiksen rikolliseen toimintaan. FBI:n tilastot ovat osoittaneet, että väkivaltarikollisuus Washingtonissa väheni sen jälkeen, kun osavaltio laillisti aikuisten käytön, ja tutkijat ovat havainneet väkivaltarikosten vähentymisen Meksikon rajalla olevissa Yhdysvaltain osavaltioissa. Samankaltaista ​​rikosten vähenemistä havaittiin jopa osavaltioissa, jotka ottivat käyttöön vain lääkinnällisen kannabiksen ohjelmia.

”Nämä johtopäätökset vahvistavat käsityksen, että valtiot voivat järkevästi säännellä kannabiksen aikuisten käyttöä ja myyntiä tavalla, joka ei vaikuta haitallisesti yleiseen turvallisuuteen”, sanoi NORML:n apulaisjohtaja Paul Armentano lausunnossaan. ”Lisäksi joissakin tapauksissa laillistaminen voi edistää ympäristöä, joka vaikuttaa positiivisesti poliisien suoritukseen vakavien rikosten selvittämisessä.”

Vastaa