Kannabis ja myytit, osa 1
Kannabis kohtaa paljon vastustusta. Kiitos tästä kuuluu sille vuosikymmeniä kestäneelle propagandalle, joka on lähtöisin käytännössä Yhdysvalloista ja Harry J. Anslingerin kehittämälle sodalle erityisesti kannabista vastaan. Jopa entisen sisäministerin Ville Itälän suuhun on sovitettu todellinen kukkanen: ”Jo ensimmäinen kannabispiikki voi tappaa.” Lausahdus vain korostaa käsitystä lainsäätäjien ja virkamiesten asiantuntemattomuudesta, joka monasti on peitelty auktoriteetin suojista heitettyyn mukatieteelliseen hölynpölyyn.
Tänään meillä on onneksi käytössä internet ja sen suomat mahdollisuudet saada oikeaa ja aitoa tietoa – tosin täytyy muistaa lähdekritiikki, sillä kyseessä voi olla trolli tai hupisivusto, sillä näidenkin sisältöä kuulee usein julistettavan totuutena. Hörhöjen lisäksi myös monet muuten ihan älykkään tuntuiset henkilöt saattavat vedota joko ihan tunnepohjalta heitettyihin möläytyksiin tai oikeasti vetoamalla suoranaisiin valheisiin.
Kannabis ei ole suinkaan niin vaarallinen aine, kuin mitä meille on vuosikymmenten ajan selitetty, mutta kuten kaikkien muidenkin päihteiden, myös kannabiksen liiallisella käytöllä voi olla negatiivisia vaikutuksia. Kannabiksen yliannostukseen ei voi kuitenkaan kuolla.
Myytti 1: Kannabiksen yliannostus
Tämä myytti lienee saanut alkunsa ihan oikeasta, mutta täysin pieleen toteutetusta tutkimuksesta. Yhdysvaltalaiset tutkijat halusivat testata kannabiksen polttamisen aiheuttamia haittoja eläinkokeissa ja laittoivat kaneille maskin, johon kiinnitettiin palava jointti. Näin kanit vetivät henkeen kannabiksen savua ja tutkijat seurasivat tapahtumia.
Kun kanit olivat ”polttaneet” riittävän monta jointtia, ne kupsahtivat kuolleina laatikon pohjalle ja kas, tutkijat olivat sitä mieltä, että kannabis voi tappaa riittävän suurina annoksina. Kanit eivät kuitenkaan kuolleet kannabismyrkytykseen, vaan hapenpuutteeseen.
Miettikää vaikka itseänne kaasunaamari päässä, johon on kiinnitetty bongi, jossa on poltettavaa jatkuvasti, eikä muuta hengityskanavaa vain ole. Pään ympäri sidottu muovipussi tappaa tosin nopeammin, mutta samasta asiasta on kuitenkin kyse.
Kuten tiedämme, kannabista ei voi yliannostaa tappaviksi annoksiksi. Överit voi kuitenkin vetää ja siitä tulee vain ihan kamala olo. Kannabis pudottaa verenpainetta ja fiilis saattaa olla kamala, mutta tappava annos kannabista – ei ole mahdollista.
Myytti 2: Kannabis on portti vahvempiin aineisiin
Porttiteoriaa on yritetty todistaa todeksi sen jälkeen kun Harry J. Anslinger sen hätävalheena heitti senaatin kuulustelussa. Anslinger halusi lisää varoja johtamansa huumeviraston käyttöön ja viimeisenä oljenkortenaan hän heitti oman teoriansa kannabiksesta ja porttiteoriasta, vaikka sellaisesta ei ollut mitään näyttöä. Senaatti kuitenkin osti ajatuksen ja porttiteoria on ollut vuosikymmenten ajan osa virallista kannabispropagandaa.
Porttiteoriaa on tutkittu viime vuosina paljon ja siitä on saatu joitain todisteita, mutta kannabiksen ja vahvempien aineiden syy-seuraussuhdetta ei ole voitu vahvistaa. Jos porttiteoria jollain tasolla on totta, kannabis ei ole syyllinen, vaan alkoholi ja tupakka.
Jos kannabikselle halutaan löytää joku porttiteoria, on se portti pois vahvemmista aineista ja reseptilääkkeistä. Kannabiksella on menestyksekkäästi vieroitettu vahvempien aineiden ja resptilääkkeiden käyttäjiä sekä alkoholisteja.
Myytti 3: Kannabis on keuhkoille vaarallisempaa kuin tupakka
Tälle myytille voisi olla kannatusta, jos löytäisimme koehenkilön, joka vetäisi päivittäin pari askia jointteja. Vaikka tupakasta ja kannabiksesta tulee samoja myrkkyjä, käytetään kannabista niin paljon vähemmän ja harvemmin kuin tupakkaa, että väite ei vain pysty pitämään paikkansa.
Kun kukkaa poltetaan, on 88% savusta sellaista, mikä sisältää karsinogeeneja. Mutta jos kukkaa höyrystetään, päästään näistä savuista eroon ja jäljelle jäävät ns. hyvät höyryt. Lisäksi vaporisoimalla saadaan jopa n. 80% tehoaineista irti, kun poltettaessa n. 50% katoaa savuna ilmaan. Joten vaporisointi on vähemmän haitallinen ja samalla erittäin tehokas tapa käyttää kukkaa.
Suurimmat ongelmat varmaan syntyvät niistä jointeista, joihin on lisätty tupakkaa ja kukkaa sekaisin. Joten kukka kannattaa nauttia kukkana ja rööki röökinä.