Kannabis on pieni ongelma liikenteessä
Liikenneturvallisuus on yksi niistä olkiukoista joilla kannabiksen laillistaminen halutaan estää. Argumenteissa on lähes aina esillä liikenneturvallisuus.
Mutta kuten tiedämme, kannabis on jo täällä ja yleisimmin käytettynä laittomana päihteenä sen pitäisi olla varmaan myös yleisin esille tuleva laiton aine myös liikenneratsioissa – mutta kun ei ole.
Viime vuosina ns. huumeratit ja alkoholista johtuva päihtyneenä ajaminen ovat kilvoitelleet rinta rinnan rattijuoppoistilastoissa. Vuonna 2020 jäi liikenteessä kiinni 27010 päihtyneenä ajanutta, joista 2477 laskettii sekakäyttäjiksi, eli verikokeessa havaittiin sekä alkoholia ja jotain huumeeksi laskettavaa kuljettajaa. Pelkkää alkoholia oli nauttinut 12501 kuskia ja loput 12 032 oli käyttänyt jotain laitonta päihdettä.
Joillekin konservatiiveille alkoholirattien lukumäärä saattaa tuntua helpotukselta, ”että sentään yli puolet johtui ymmärrettävästä alkoholista”, mutta mielestäni siinäkin on 12501 rattijuoppoa liikaa.
Tuo 12032 päihde, eli huumekuskin joukko onkin hieman mielenkiintoisempi ryhmä, sillä Suomen eniten käytetty laiton päihde on kannabis, niin eikö olisi aivan loogista, että se olisi yleisin myös päihderattien tilastoissa? Kaikki ei vain mene tavallisen logiikan mukaan.
Vielä mielenkiintoisemmaksi menee, kun otetaan mukaan myös lääkeaineet ja sieltä erityisesti bentsot, joita löydettiin yhteensä 16 419 kpl näytteestä eli enemmän kuin kaikkia huumausaineiksi laskettavia tai alkoholi tapauksia. Ja kun otetaan listalle mukaan lääkeaineet, onkin kannabis vasta sijalla seitsemän. Amfetamiinin lisäksi ohi menivät klonatsepaami (3 485), 7-aminoklonatsepaami (3 372), nordiatsepaami (2 863), diatsepaami (2 560) ja alpratsolaami (2 424).
Lääkeainetapausten osalta on huomioitava, että kaikki positiivisiksi todetut tapaukset eivät ole liikennejuopumuksia, sillä lääkettä on voitu käyttää lääkärin määräämänä ja hoito-ohjeiden mukaisesti. Tosin lääkärin määräys ja hoito-ohje ei poista sitä, että kuljettaja ei välttämättä ole ollut ajokunnossa lääkityksensä vuoksi.
Yleisin liikenteessä havaittu laiton päihde kun on amfetamiini. Lähes kaksi kolmasosa (65,77%) ns. huumerateista johtui piristä eli spiidistä eli amfetamiinista. Kannabiksen osuus oli alle viidennes (18,52%). Eli kannabis on melko sivuroolissa kun puhutaan päihtyneenä ajamisesta.
Kun päihtyneenä ajaneiden kärkeä katsotaan kaikista päihtymisistä, on
alkoholin osuus 44,62%
amfetamiinin osuus 29,30%
sekakäyttäjiä 9,17%
kannabiksen osuus 8,25%
Siis harvempi kuin joka kymmenes päihtyneenä liikenteessä ollut on päihtyneenä kannabiksesta, lähes joka kolmas amfetamiinista ja lähes joka toinen alkoholista.
Joten eiköhän tämäkin olkiukko ole katsottu tyhjäksi?