Traffic Roots Pixel
Uutiset

Kannabismarkkinoiden ongelmia

Kirjoittanut Marjaana

Kanadan suunnatessa määrätietoisesti laillista kannabista ja Yhdysvaltojen läntisten osavaltioiden jo monin paikoin vapautunut kannabis on luonut aivan uusia ongelmia ratkaistavaksi. Ongelmat on helppo purista kahteen sanaan, jotka ovat määrä ja laatu.

Kun Kanada vuoden kuluttua laillistaa kannabiksen viihdekäytön, laillisen kannabiksen myynti on rajattu tiettyjen myymälöiden yksinoikeudeksi. Näillä myymälöillä on tavarantoimittajina rajallinen määrä kannabiksen tuottajia. Tämä on samankaltainen järjestelmä, joka on nykyisen lääkekannabiksen ympärille rakentunut. Ajatuksena tämä on hyvin perusteltu, etenkin kun yhtenä pääasiallisena syynä viihdekäytön laillistamiselle on asettaa ikärajat kannabiksen hankkimiselle. Mutta ongelma syntyy siitä, että tällä hetkellä noin 170 000 kanadalaista on oikeutettu lääkekannabikseen ja viihdekäyttäjien määrä liikkuu jossain neljän ja kuuden miljoonan välissä. Ensi vuoden heinäkuun ensimmäisestä alkaen laillisella kannabiksella on 20-30 kertainen ostajakunta.

Kotikasvattajat varmasti tasoittavat tätä kysynnän ja tarjonnan välistä eroa. Kanadan tuleva lainsäädäntö tulee sallimaan neljä kappaletta korkeintaan 100 cm korkeita (mikä typerä sääntö) kasveja taloutta kohden. Neljän kasvin tuotos tulee riittämään juuri yhden tai ehkä kahden aktiivisen käyttäjän kulutukseen, jos kierrossa ei saa olla pistokkaita tai taimia. Pistokkaiden avulla neljällä kasvilla voidaan pitää useammankin henkilön tarve tyydytettynä. Mutta tämä ei takuulla tule ratkaisemaan koko ongelmaa ja siksi onkin olemassa vaara, että laillisten markkinoiden ohessa tulee elämään myös laittomat kannabismarkkinat, jolloin laillistamisesta poistuu koko idea. Lopputuloksena olisi laillinen kannabis ja sen rinnalla lihavana porskuttava mustapörssi, jossa kukaan ei valvo mitään sääntöjä.

Kanadan hallituksella on siis melko tasan vuosi aikaa ratkaista ongelmat, joilla voidaan taata laillisten markkinoiden määrällinen riittävyys, joka pitää sitten pimeät markkinat kurissa. Määrällisestä ongelmasta päästäänkin siihen toiseen ratkaisevaan tekijään, eli laatuun.

Kasvatuksen määrän kasvaessa, kun ei puhuta enää kymmenistä kasveista, vaan tilanteesta, jossa samassa kasvatushuoneessa saattaa olla jo tuhansia kasveja. Yhdysvaltojen puolella, Kaliforniassa ja Coloradossa, on jo kasvattamoja joiden tuotto on jopa 30 – 50 kiloa päivässä.  Tällaisen kasvattamon päivittäinen liikevaihto on jo melkoinen ja voi sitä surun päivää, kun satoon iskee joku kasvitauti tai tuholaishyönteinen. Vaikka kannabiksen kanssa ei tarvitse olla huolissaan rikkakasveista, ovat ne alttiita monille muille mahdollisille tuhoille. Kasvattamojen muutoin niin steriilit olosuhteet voivat olla molemmille otollisia alustoja, koska kasvihuoneista puuttuu tautien tai tuholaisten luonnolliset viholliset, joten ne pääsevät jylläämään aivan vapaasti. Kasveja on viimeistään ensimmäisten kasvitaudeista tai tuholaishyönteisistä kertovien merkkien ilmaannuttua käsiteltävä jollain torjunta-aineilla tai muutoin pyrittävä estämään tuhojen syntyminen. Ja tässä vaiheessa ovat vastakkain tuhojen torjunta ja sinun keuhkosi.

Sekä Kaliforniassa että Coloradossa on jo tullut esille tapauksia, joissa on käytetty erittäin haitallisia torjunta-aineita tuhohyönteisten ja homeen estämiseksi kasvustossa. Tapaukset ovat nousseet esille viranomaisten tekemissä pistokokeissa ja kyseiset myyntierät on jouduttu vetämään pois myynnistä. Tilanne on erityisen vakava Kalifornian puolella, koska toistaiseksi kaupallinen toiminta on sallittu vain lääkekannabiksen tuottamiseen. Siellä osavaltion viranomaiset työskentelevätkin kuumeisesti luodakseen laatujärjestelmän, joka pitäisi koko prosessin siemenestä kaupan tiskille saakka mahdollisimman avoimena. Pimeillä markkinoilla ainoa laatujärjestelmä on ostajan kokemukset, mutta mitään torjunta-aineiden tai kasviravinteiden jäämiä ei pystytä seuraamaan.

Nämä ovat täsmälleen samoja ongelmia, joiden kanssa joudutaan painimaan myös silloin, kun Suomen kannabismarkkinat vapautuvat. Täytyy todella toivoa, että kannabiksen laillinen status ei lievene johonkin depenalisaation tai dekriminalisaation tapaiseen tilaan, koska nehän ovat vain avoimet pimeät markkinat. Vaikka kasvattaminen vapautuisikin, se ei takuulla tarkoita sitä, että kannabiksen käyttäjät ryhtyisivät joukolla kasvattamaan omaan käyttöönsä. Kaikilla ei ole kiinnostusta perehtyä kasvattamiseen, vaan jatkossakin kääntyisivät jonkun kokeneemman kasvattajan puoleen. Alalla toimivat järjestöt, kuten Suomen Kannabisyhdistys ja HPP ry, voisivat tehdä valmistelevaa työtä ja laatia luonnoksen valmiiksi esimerkiksi juuri kasvatuksen ja kaupan laatujärjestelmistä. Sitä helpompaa on joskus sitten luoda lait ja säädökset kannabiskauppaa varten. Sillä hetki, jolloin kannabis laillistuu Suomessa, on vain ajan kysymys.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti