Kommentti: Kannabistuulet puhaltavat maailmalla
Vaikuttaa vahvasti siltä, että kriittinen raja kannabiksen suhteen on ylittynyt USA:ssa. Kalifornian laillistumisen myötä Yhdysvaltoja näyttää pyyhkivän vahva laillistamisaalto hetki vuoden vaihduttua – lyhyessä ajassa sekä Vermontin ja New Hampshiren osavaltioiden edustajahuoneet ovat hyväksyneet lakialoitteet kannabiksen laillistamisesta. Aloitteet koskevat myös kannabiksen viihdekäyttöä. Vermontin lakialoite oli myös siinä mielessä mielenkiintoinen ja historiallinen, että se on puhtaasti parlamentaarista perua, taustalla ei ole kansanäänestystä tai kansalaisaloitetta.
Vermontissa lakialoite on läpäissyt myös osavaltion senaatin äänestyksen ja odottaa enää Vermontin kuvernöörin hyväksyntää. Edellisellä kerralla kuvernööri Phil Smith käytti veto-oikeuttaan ja ei hyväksynyt lakialoitetta. Tällä kerralla hän on sanonut allekirjoittavan aloitteen ja siten hyväksyvän lain, joka sallii 21 vuotiaitten pitävän hallussaan unssin, vajaa 30 grammaa, kannabista ja kasvattaa rajoitetun määrän kasveja kotonaan.
Yhteistä aloitteille tuntuu olevan se, että ne ovat suora vastaveto USA:n oikeusministerin Jeff Sessionsin toimenpiteille. Jeff Sessions tunnetaan erittäin kannabisvastaisista kommenteista ja mielipiteistä, jotka eivät perustu millään tavoin tutkittuun tietoon tai faktoihin, vaan ovat puhtainta propagandaa mitä on tarjolla. Sessions pyrkii palauttamaan Obaman presidenttikautta edeltävän tilanteen kannabiksen suhteen ja antaa liittovaltion oikeusviranomaisille taas mahdollisuuden puuttua kannabiksen tilaan niissä osavaltioissa, jotka ovat laillistaneet kannabiksen viihdekäytön. Sessions haluaisi jopa kieltää lääkekäytönkin kokonaan.
Yhdysvaltojen kaltaisessa kaksipuoluejärjestelmässä puoluekanta jakaa kannabiksen viihdekäytön hyväksymisen. Republikaaneista vain 33% hyväksyisi kannabiksen laillistamisen ja 62% on sitä vastaan. Koko kansasta 58% kannattaa kannabiksen laillistamista myös liittovaltiotasolla ja yli 70% kannattaa osavaltioiden omaa määräämisoikeutta kannabiksen suhteen. Mikäli Sessions lähtee palauttamaan Yhdysvaltojen kannabispolitiikkaa Obamaa edeltävään tilaan, sotisi hän silloin kansan selkeätä tahtoa vastaan.
Tanska lähtee liikkeelle
Myös Tanskassa on tapahtunut paljon viime aikoina. Tietysti Kristianian vapaakaupunki on Pohjoismaissa ollut se paikka, joka on tunnettu kannabiksesta. Sitä on yritetty monta kertaa puhdistaa, mutta kauppiaat ovat palanneet paikoilleen kerta toisensa jälkeen. Mutta nyt on uudet tuulet puhaltamassa myös Tanskassa. Maa on päättänyt suorittaa nelivuotisen koejakson lääkekäyttöön tarkoitetun kannabiksen viljelyssä. Sanomattakin selvää on, että koejakso on lähinnä silmänlumetta, eikä maaliskuussa aloitettavaa laillista kannabiksen viljelyä tulla enää lopettamaan. Koejaksoon varmasti yhtä väliaikainen kuin autovero Suomessa. Autovero otettiin Suomessa käyttöön 1. tammikuuta 1958 voimaan tulleella lailla. Lakia säädettäessä eduskunta ilmoitti ”edellyttävänsä, että vero on vain tilapäinen ja valtion senhetkisestä poikkeuksellisen kireästä rahatilanteesta johtuva ja että verosta pyritään luopumaan etenkin halvemman hintaluokan ajoneuvojen osalta heti, kun valtiontalous antaa siihen mahdollisuuden”.
Tanskalaiset maanviljelijät, joista monet ovat keskittyneet kasvattamaan tomaatteja kasvihuoneissa, ovat sangen innoissaan mahdollisuudesta kasvattaa huomattavasti tuottavampaa kasvia.
Asiallisempaa, faktoihin perustuvaa keskustelua huumeista
Viikolla julkaistiin myös Global Commission on Drug Policy (GCDP) raportti The World Drug Perception Problem – Countering Prejudices about People Who Use Drugs. Siinä peräänkuulutetaan faktoihin perustuvaa asiallista keskustelua huumeiden ongelmakäytöstä. Raportti kritisoi väärän tiedon levittämistä ja keskusteluissa käytettyä tuomitsevaa kieltä, jolla on pyritty syyllistämään laittomien päihteiden käyttäjiä, vaikka ainoastaan n. 10% minkään aineen käyttäjistä on ongelmakäyttäjiä.