Kommentti: Kieltolaki toistaa itseään

Kommentti: Kieltolaki toistaa itseään
Kieltolain aikaista propagandaa.

Suomessa on kannabiksen kieltolaki ollut voimassa jo 44 vuotta. Vuonna 1971 eduskunta äänesti hallituksen esittelemästä huumausainelaista, joka pääosin menikin läpi, mutta kannabiksen laillisuuden kohdalla eduskunta oli äänin 92 – 80 hallituksen esitystä vastaan. Todellakin, hallituksen esitys oli kannabiksen laillistamisen puolesta! Valiokunnissa laki- ja talousvaliokunta oli kannabiksen kieltämisen kannalla, kun taas suuressa valiokunnassa äänet menivät tasan ja kanta ratkaistiin arvalla. Laki astui voimaan vuonna 1972. Kannabiksen laillisuus ei ole ollut milloinkaan yhtä lähellä kuin tuolloin.

Kun 45 vuotta sitten 40% kansanedustajista oli valmis pitämään kannabiksen laillisena, voi sanoa konservatismin tuulten puhaltavan suomalaisessa politiikassa. Tänään on varmsti helpompi voittaa lotossa jättipotti, kuin löytää kansanedustaja, joka uskaltaa julkisesti ehdottaa kannabiksen laillistamista. Kannabiksenvastainen propaganda ja ns. ”huumevalistus” on tehnyt työtään ja tänään hyvin pieni osa suomalaisista tietää kannabiksen lääketieteellisistä mahdollisuuksista ja verrattain pienistä haitoista verrattuna nykyisin laillisiin päihteisiin. Yhtenä syynä on poliisin ja muiden kannabista ja muita huumausaineita vastustavien tahojen melko vapaasti levittämä Veikkauksen ja RAY:n taloudellisesti tukema propaganda. Vasta netin myötä on ollut mahdollista saada myös vastakkaista tietoa kannabiksesta ja muista huumausaineiksi luokitelluista päihteistä.

Propagandan malli suoraan kieltolain ajoilta

Suomessa oli alkoholin valmistus, maahantuonti, myynti, kuljetus ja varastointi oli sallittua vain lääkinnällisiin, tieteellisiin ja teknisiin tarkoituksiin – mutta alkoholin käyttöä ei laissa kielletty, vaikka laki tunsikin juopumusrikokset. Nykyinen huumausainelaki on siis paljon tiukempi kuin alkoholin kieltolaki lähes 100 vuotta sitten.

Miten kieltolaki saatiin sitten voimaan? Kieltolaki on tunnettu ns. naisten lakina ja se liittyy yleiseen äänioikeuteen. Yleisen äänioikeuden myötä myös naiset saivat äänioikeuden ja hyvin paljolti naisten tuella kiellettiin alkoholijuomat Suomessa.

Kieltolain aikaista propagandaa.
Kieltolain aikaista propagandaa.

Yllä olevasta kuvasta käy melko selvästi ilmi, millaisin argumentein kieltolakia kannatettiin. Huomaatteko yhtäläisyyden tänään käytettäviin argumentteihin kannabiksen suhteen? Sieltä löytyy samoja väitteitä, joiden perusteella kannabista yritetään kieltää – harha-aistimukset, tylsämielisyys, kaatumatauti, rikollisuus, joutilaisuus jne.

Kieltolaki päättyi aikanaan ja merkittävimpänä syynä oli kansan tottelemattomuus esivallan suuntaan. Poliisien keskuudessa esiintyi paljon korruptiota (vrt. tapaus Aarnio), eikä salakuljettajia tai kotipolttajia (vrt. kotikasvatus) saatu juurikaan kiinni. Suorastaan julkisen lain rikkomisen vuoksi haluttiin kieltolaki lopettaa. Kieltolain myötä alkoholin käyttö oli vain kasvanut ja menestyneimmät salakuljettajat sekä kotipolttajat olivat vain tehneet omaisuuden (vrt. nykyinen kotikasvatus ja salakuljetus). Valtion tehtäväksi jäi vain korjata jäljet ja maksaa kustannukset.

Mitä kieltolaista on opittu?

Kieltolaki tuli nuorelle valtiolle kalliiksi. Poliisin resurssit sidottiin paljolti kieltolakirikoksiin, valtio menetti runsaasti verotuloja ja avoin lain rikkominen rehotti joka puolella maata. Kieltolain lopettamisesta pidettiin kansanäänestys vuoden 1931 viimeisinä päivinä ja 70% kansasta oli kieltolain lopettamisen kannalla. Seuraavan vuoden huhtikuun alussa avattiin ensimmäiset alkoholimyymälät.

Tilanne on kannabiksen suhteen aivan sama. Poliisin resursseja sidotaan yksittäisten kotikasvattajien jahtaamiseen, nuorten käyttäjien kyttäämiseen ja samalla salakuljetusmäärät kasvavat ja kotikasvattajaksi ryhtyy entistä useampi. Kannabiksen käyttäjiä on entistä enemmän, eikä kasvuun ole mitään mahdollista puuttua.

Kannabiksen käyttö ei ole samanlaista kansanhuvia kuin alkoholi oli kieltolain aikana, mutta trendi on selkeästi kannabiksen yleistymisen kannalla. Jos päätöksenteko perustuisi tieteeseen ja faktoihin, olisi kannabis laillistettu jo aikaa sitten, mutta valitettavasti vuosikymmeniä kestänyt propaganda on muokannut mielikuvia hirviömäisestä päihteestä, joka orjuuttaa käyttäjänsä jo ensimmäisestä käyttökokeilusta alkaen. Ehkä totuus voittaa aikanaan, ennen kuin kannabiksen laillistamisesta olisi pakko järjestää kansanäänestys.

Vastaa