Traffic Roots Pixel
Lainsäädäntö Life Style Politiikka Terveys

Kuinka saada kansa raitistumaan?

Kirjoittanut Marjaana

Uutta tupakkalakia odotellessa ja samalla nykyisen hallituksen tempoilua seuratessa, mieleen tulee kasvatusmetodit, joita poliitikot selvästi kohdistavat omiin lapsiinsa. Koko joukosta ei nouse ensimmäistäkään tapausta, joka selviytyisi edes koiran kasvattamisesta yhteiskuntakelpoiseksi yksilöksi, joten kuinka voidaan odottaa, että nuo selviäisivät edes lapsistaan tai sitten kansalaisten ohjaamisessa ns. terveemmille tavoille.

Olen monasti saanut satikutia lausahduksestani “Koiran ja lapsen kasvattamisessa on yksi ero – lapset oppivat enemmän kuin 50 sanaa”. Perustelen tämän seuraavasti: molemmat oppivat kiitoksen, hyväksynnän, esimerkin ja palkitsemisen avulla. Kumpikaan ei opi ankaruudella, rankaisemisella ja kielloilla muuta kuin kapinoimaan. Nykyisessä alkoholi-, tupakka- ja huumepolitiikassa valtaa pitävillä on käytössään kolme välinettä:

  • kiellot
  • rangaistukset
  • asioiden vaikeaksi tekeminen

Ymmärrän hyvin, että alkoholi, tupakka ja jotkut muut päihteet aiheuttavat ongelmia ja kustannuksia yhteiskunnalle. Alkoholin, tupakan tai huumeiden ongelmakäytöstä seuraa yleensä hankaluuksia ja terveydellisiä ongelmia. Näitä nyt pyritään karsimaan lähinnä noilla kolmella metodilla jotka ovat tuossa edellä lueteltuna. Onko onnistunut? Alkoholin saatavuuden ja hinnan kanssa temppuilu on aiheuttanut lähinnä kaljarallin Helsingin ja Tallinnan välille. Tupakan ja muiden tupakkatuotteiden, kuten nuuska, kohdalla salakuljetus on kohtalaisen villiä ja pimeät markkinat toimivat. Huumeiden kohdalla kieltolaki ei ole toiminut lainkaan, käyttö on jatkuvassa nousukierteessä.

Marjaanan sivuilla on muutaman kerran kyselty erilaisia asioita ja kerran yhtenä kysymyksenä oli “Minkä ikäisenä kokeilit ensimmäisen kerran kannabista?”. Vastauksista kävi ilmi, että kyselyyn vastanneista 56% oli aloittanut kannabiksen käytön alle 18 vuotiaana ja 18-24 vuotiaana aloittaneita oli 40%. Siis vain 4% oli aloittanut kannabiksen käytön 25 vuotiaana tai vanhempana. Vastaajia oli himpun alle 400 ja 25% sijoittui ikäluokkaan 18-24 ja alle 18 vuotiaita oli vain 3%. On siis päivänselvää, että ihmisten päihdekäyttäytymiseen on vaikutettava nuorena. Tähän työhön ehdottaisin käytettäväksi kolmea eri välinettä, jotka ovat:

  • valistus
  • neuvonta
  • opastus

Lähes kaikki 200 kansanedustajaamme kuitenkin uskoo vahvasti kieltojen ja rankaisemisen kulttuuriin. Yksikään kansanedustajistamme ei ole ottanut esille niitä asioita, joita tällä viikolla tullaan käsittelemään YK:n erityisyleiskokouksessa. Siellä tavoitteena on inhimillisempi lähestymistapa huumeiden käyttöön. Siten ettei jo valmiiksi heikoilla olevaa rankaista enempää ja kielletä aikuisia itseään hallitsevia ihmisiä käyttämästä niitä nautintoaineita mitä itse haluavat. Vaikka maailmalta kuullaan välillä lupaavia uutisia – kuten Pennsylvanian liittyminen osavaltioihin, joissa lääkekannabis on sallittua, Victorian osavaltion päätöstä sallia lääkekannabis – ensimmäisenä Australiassa, sekä Sveitsin terveysministerin ajatukset kannabisapteekeista. Koko maailma tuntuu vain odottavan UNGASSin loppulauselmaa, joka todennäköisesti antaa maille oikeuden itse säännellä huumausainepolitiikkaansa.

Suomessa todennäköisesti pysytellään kieltojen ja rangaistusten tiellä, kunnes ulkoinen paine on liian kova. Valitettavasti.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti