Traffic Roots Pixel
Terveys

Lääkekannabiksen käyttö vähäistä ja valvottua

Kirjoittanut Marjaana

Otsikon viesti on laitettu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ylilääkäri Eeva Sofia Leinosen suuhun. Suoraan sitä artikkelia missä näin olisi sanottu, en löytänyt, mutta minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö näin olisi myös sanottu. Tähän on viitattu Sunnuntaisuomalaisen artikkelissa.

Tässä myös kiteytyy se tietämättömyys, joka on kiedottu ylimielisyyteen lääkealan viranomaisten norsunluutornissa. Fimeassa aivan selvästi eletään utopiassa, että heidän toimillaan olisi mitään vaikutusta kannabiksen käyttöön lääkkeenä.

Kuten aktiivisimmat Marjaanan seuraajat Facebookissa tietävät, tein äskettäin pienen kannabiksen käyttäjille kohdistetun kyselyn. Vastaajia on tähän mennessä ollut hieman alle 400, jota voidaan jo tutkimusmielessä pitää asiallisena otantana.

Tässä kyselyssä 10 vastaajaa, noin 2,7% kaikista vastaajista, kertoi hankkivansa kannabiksensa apteekista. Prosenttilukema osuu aika hyvin yksiin kannabista säännöllisesti käyttävien ja kannabisreseptien suhteen kanssa. Tämä on siis se osa jonka kannabiksen käyttöä Fimea valvoo ja rajoittaa. Todellakin rajoittaa, sillä viime vuonna Fimea on antanut vain 274 erityislupaa kannabisresepteille.

Kyselyn vastauksista kävi kuitenkin ilmi, että 77% vastanneista käytti kannabista stressin lievittämiseen. Eikö tämä ole jo lääkekäyttöä? Näiden vastaajien lukumäärä jo ylitti lääkekannabikseen tarvittavan erityislupien lukumäärän. Jos stressin hoitoa tulkita vielä lääkekäytöksi, 46% vastaajista kertoi käyttävänsä kannabita masennuksen ja ahdistuksen hoitoon. Ja 41,5% kaikista vastaajista kertoi käyttävänsä kannabista kivunhoitoon. Peräti 38% vastaajista kertoi, ettei käytä kannabista lainkaan viihdekäyttöön. Useimmat käyttävät kannabista hoitaakseen useita vaivoja kerralla. Siis yhdellä kasvilla on monen pillerin tehtävät.

Kyselyn tuloksien perusteella voidaan sanoa, että Suomessa on tuhansia lääkekannabiksen käyttäjiä, jotka eivät näy Fimean ja virallisen lääketieteen tutkassa.

Yksi merkittävimmistä syistä, miksi lääkekannabista ei Suomessa määrätä enempää, on Fimean lisäksi HUS:n kipupolin ylilääkäri Eija Kalso. Häntä pidetään kipulääketieteen asiantuntijana – mitä hän varmasti myös on. Mutta Kalso suhtautuu erittäin asenteellisesti muihin kuin lääketeollisuuden tuotteisiin. Ongelmalliseksi asian tekee se, että Kalsolla on sidonnaisuuksia useisiin lääketehtaisiin, joiden seminaareissa hän on käynyt mm. luennoimassa. Kalso on työskennellyt Helsingin yliopistossa kipulääketeiteen professorina, joten tämän tason luennoitsijoille lääketehtaiden palkkiot saattavat olla jopa tuhansia euroja luennolta. Kannabiksen puolesta luennoimisesta ei saisi kovinkaan suurta korvausta.

Lääkekannabis on lääketeollisuudelle alati kasvava päänsärky, johon edes omat tuotteet eivät päde. Lääketeollisuus perustuu molekyylitieteeseen, jossa esim. kannabiksesta eristetään yksittäisiä molekyyleja ja niitä sitten muokkaamalla voidaan luoda lääke, joka voidaan patentoida. Ja patentin avulla lääketehtaat tekevät miljardeja rahaa. Maailman lääketeollisuuden liikevaihto on samaa luokkaa kuin 200 Suomen valtion vuosibudjettia. Katteet ovat hyvät ja siitä riittää rahaa myös luentopalkkioiden maksamiseen. Tai muutaman kymmenen suomalaisen lääkärin lennättämiseen Barcelonaan tai New Yorkiin kuuntelemaan jotain seminaaria. Tällaista on tapahtunut ja tapahtuu edelleen. Jollain toisella alalla puhuttaisi lahjonnasta.

Toistaiseksi kannabiksen yksittäisten molekyylien hyödyntäminen on epäonnistunut. Kannabis on lääkekasvina niin monipuolinen ja monimutkainen, että sen kaikkia lääkinnällisiä ominaisuuksia tunneta kunnolla. Hollannissa jotkut suuret siementuottajat ovat ryhtyneet rahoittamaan tutkimusprojektia, jonka tarkoituksena on selvittää, mitä lajikkeita ihmiset käyttävät erilaisiin vaivoihin. Kannabis kun ei ole ainoastaan kannabista, vaan se on satoja erilaisia lajikkeita, joiden koostumus on kullakin lajikkeella yksilöllinen. Ja molekyylilääketieteestä poiketen, kannabis on kokonaisuus erilaisia kannabinoideja, kannabidioleja, terpeenejä, rasvahappoja ja proteiineja. Todennäköisesti kaikkia kannabiksen molekyyleja ei vielä edes tunneta.

Tulevaisuudessa tullaan kasvattamaan vakioiduissa olosuhteissa vakioituja kasveja erilaisiin vaivoihin. Päiväkäyttöön lajike, joka poistaa särkytilat, joka virkistää ja jossa ei ole huumaavia vaikutuksia. Ja yökäyttöön lajike, joka kivunhoidon lisäksi myös rentouttaa ja antaa virkistävän unen. Ja monia muita lajikkeita.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti