Traffic Roots Pixel
Lainsäädäntö Life Style Politiikka

Miksi huumeet ovat vain huumeita?

Kirjoittanut Marjaana

Helsingin Sanomissa oli tänään artikkeli kitaristi Jukka Orman menneisyydestä. Hyvä artikkeli, mutta jälleen kerran jäi vaivaamaan pieni asenteellisuus. Ei sitä suoraan sanottu, mutta rivien välistä se loisti – huumeet ovat pahasta. Orma ei artikkelissa itse nostanut esille mielipidettään huumausaineisiin, totesi vain niiden olleen osan elämäänsä. Ja jossain määrin ne olivat myös hallinneet ja haitanneet hänen elämäänsä. Mutta ei se aina mene näin.

Itse käytän vain kahta ainetta. Alkoholia ja kannabista. Alkoholeista nautin hyvää ja laadukasta punaviiniä, kesällä menee myös valkoviini ja juhlatilanteissa joko hyvä kuohuviini, mutta mielummin shampanjaa. Ruuan jälkeen laadukas konjakki tai calvados voi olla paikallaan. Saunan jälkeen olut on loistava vaihtoehto. En sylje lasiin, mutta ei minua juurikaan juovuksissa nähdä, sillä inhoan krapulaa.

Laittomista päihteistä käytän ainoastaan kannabista. Sitäkin lähinnä vain kukkana ja mielellään sellaisena, että tunnen kasvattajan ja tiedän lajikkeen. Lehtiä olen käyttänyt kannabisvoin tekemiseen ja siitä olen valmistanut konvehteja.

Joskus nuoruudessani olen kokeillut kokaiinia ja LSD:tä sekä ehkä jotain muutakin, mutta ne eivät minua kiinnosta ja kokeilut ovat jääneet sille asteelle. Melko suurella todennäköisyydellä en tule milloinkaan kokeilemaan mitään muuta päihdettä kuin alkoholi ja kannabis. Niidenkin molempien laadusta tulen jatkossakin pitämään kiinni.

Nirsoudestani huolimatta minut kai luokitellaan alkoholin ja kannabiksen vuoksi jonkinlaiseksi sekakäyttäjäksi. Tilastoissa joudun johonkin päihteiden käyttäjien lokeroon, mihin en itse tunne kuuluvani. Sinne minut tilastoidaan, vaikka päihteiden käyttöni on sangen maltillista ja asetan kaikelle käyttämälleni melko korkeat laatuvaatimukset.

Minut niputetaan ryhmään huumausaineiden käyttäjät amfetamiinin ja heroiinin käyttäjien kanssa. Maailmamme tuskin milloinkaan tulevat kohtaamaan. Miksi kannabiksen käyttööni suhtaudutaan pahemmin kuin alkoholistin hallitsemattomaan ja pakonomaiseen tarpeeseen saada koneeseensa alkoholia, lähes muodossa missä hyvänsä.

Jos Suomeen tulisi nyt ns. Portugalin malli dekriminalisaatiosta ja minulta löydettäisi jokunen gramma kannabista, minun pitäisi mennä johonkin hoitoon. Virallisesti minulla olisi huumeongelma joka pitäisi hoitaa. Vaikka todellisuudessa minulla ei ole mitään ongelmaa.

Ainoa ongelma mikä kannabiksen käyttööni liittyy, on sen laittomuus. Minut luokitellaan rikolliseksi ja minulle voidaan antaa sakkoja tai jopa vapausrangaistus. Vain siksi, että omissa oloissani, ehkä ystävieni kanssa polttelen välillä kannabista.

Sakoilla tuskin selviäisin, koska kotoani löytyy sen verran paljon sitä. Useampi lasipurkki siististi rivissä, eri lajikkeita erilaisiin hetkiin ja tarkoituksiin. On puhdasta sativaa, hyviä hybridejä ja puhdasta indicaa. Niitä ei milloinkaan tulla myymään kenellekään, mutta kavereille saatan joskus tarjota, jos tulevat kyläilemään. Saatamme keskustella mausta ja tuoksusta kuin kyseessä olisi kallis konjakki tai punaviini.

Mutta olen siis rikollinen. Pelkkä huumeveikko. Ei oikein mahdu tajuntaani.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti