Traffic Roots Pixel
Lainsäädäntö Politiikka Talous

Mistä rahat?

Kirjoittanut Marjaana

Kahlasin läpi erilaisia tutkimuksia Juha Kemppisen laiskahkon blogipostauksen innoittamana ja mieltäni jäi askarruttamaan, mistä ovat peräisin kaikki rahat, joiden avulla tutkimukset tehdään. Kun yliopistotasolla tehdään tutkimusta, on ihan turha kuvitella, että tutkimukset kustannetaan verovaroilla. Tutkimusrahojen takana on lähes poikkeuksetta taho, jolla on oma agendansa tutkimuksen suhteen. Suuri osa (ellei lähes kaikki) lääketutkimuksista on suurten lääketehtaiden rahoittamia ja ne haluavat vain sellaisia tutkimuksia, jotka ovat myönteisiä yhtiön tuotteille ja tukevat yrityksen liiketaloudellista menestystä.

On käynyt jo ilmi, että suuret lääkevalmistajat ja tunnetut alkoholimerkit tukevat monia kannabisvastaisia järjestöjä ja poliitikkoja. Niillä on suuri tarve pitää kannabis poissa kilpailemasta, sillä kannabiksen lääkekäyttöön on vasta viime vuosina kunnolla havahduttu ja kannabiksen avulla voidaan jättää monia lääkkeitä apteekin hyllylle. Kannabiksen viihdekäyttö puolestaan rokottaa alkoholiyhtiöiden bisnestä pahasti ja siksi heilläkin on tarve pitää kannabis laittomana.

Raittiusjärjestöt saavat tietenkin tukea yhteiskunnalta ja Suomessa esimerkiksi Veikkauksen peleistä jaetaan hyvä summa raittiustyötä tukemaan. Raittiustyötä on kunniallista tukea ja yrityksille on helppo lähteä mukaan, koska raittiustyö on hyväksi yritysten imagolle.

Mutta kun on kyse kannabiksesta ja siitä joko myönteisesti tai neutraalisti julkaiseva ei saa rahallista tukea mistään, ainakaan Suomessa. Lainsäädäntömme ansiosta toimintaa ei voi rahoittaa edes mainoksilla. Esimerkiksi erilaisten vaporisaattoreiden tai kasvatukseen liittyvien aineiden ja laitteiden mainostaminen julkaisussa, joka käsittelee laissa huumeeksi määriteltyä ainetta, antaa poliisille mahdollisuuden syyttää mainostajaa siitä, että se myy huumeiden käyttöön tai kasvatukseen käytettäviä välineitä. Joudutaan käyttämään kiertoilmaisuja – tupakointivälineitä, yrttihöyrystimiä, puutarhanhoitoa jne. Kaikki kuitenkin tietävät mistä on kyse, mutta asioista ei voi puhua suoraan ainakaan Marjaanan kaltaisessa julkaisussa. Jos täällä voisi noita mainostaa, sivuilla olisi jo useampikin banneri.

Tuomas Karhunen on Vihreä lohikäärme blogissaan pähkäillyt selvästi samoja asioita. Hyvin toimitettu blogi vaatii innostuksen lisäksi myös paljon aikaa ja vaivaa. Koska elääkin täytyy ja se aiheuttaa velvotteita, jotka ovat poissa blogin pitämiseltä, tulee postauksiin väkisinkin taukoja. Aktiivisesti toimitettu blogi käy parhaimmillaan ihan kokopäivätyöstä. Nyt siihen menee vain lähes kaikki vapaa-aika.

Karhunen suunnittelee oman Vihreä lohikäärme kaupan perustamista. T-paitoja, pipoja, kasseja, mukeja – mitä tahansa, mihin voi logonsa painattaa. Samoja asioita olen pähkäillyt itsekin. Marjaanan oma T-paitakauppa on ollut mietinnässä jo syksyllä. Ulkomaisissa kannabistapahtumissa ja messuilla käydessä silmät ovat myös jatkuvasti etsinyt hyviä ideoita, jonka avulla voisi rahoittaa Marjaanan toimintaa.

Alan järjestötoiminta on aivan samassa asemassa. Suomen Kannabisyhdistykseltä meni aimo tovi, ennen kuin se edes hyväksyttiin yhdistysrekisteriin ja siitäkin piti käydä oikeutta EU-tasolle saakka. Vasta sitten suomalainen viranomainen antoi periksi. SKY ja TuSKY eivät kumpikaan nauti sellaista yhteiskunnallista tukea kuin esimerkiksi Ehyt ry ja Elämä on parasta huumetta ry, jotka molemmat saavat tukea mm. Raha-automattiyhdistykseltä. Kannabiksen puolesta puhuvat järjestöt joutuvat tekemään työtään pelkkien jäsenmaksujen avulla ja vapaaehtoisten voimin, kun raittusjärjestöillä on palkattua henkilökuntaa. Tässä ovat oikeasti Daavid ja Goljat vastakkain. Tässä pelissä säännöt eivät ole reilut pienempien suhteen.

 

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti