Traffic Roots Pixel
Lajikkeet

Mitä eroa on Sativalla ja Indicalla?

Kirjoittanut Marjaana

Tämän nyt luulisi olevan melko selvää, että marihuana ja erilaiset kannabisvalmisteet perustuvat kahteen eri kannabissukuun, Sativaan ja Indicaan. On myös kolmaskin suku, Ruderalis, mutta sitä ei juuri käytetä viihde- ja lääkekäytössä, koska mm. THC- ja CBD-pitoisuudet ovat melko alhaisia.

Viihde- ja lääkelaatuja on satoja, ettei jopa tuhansia erilaisia. Erilaiset laadut ovat alkujaan kehittyneet luonnonmenetelmällä, kasvin sopeutuessa kasvuympäristöönsä. Tämän sopeutumisen yhteydessä kasveille on kehittynyt erilaisia yhdistelmiä THC- ja CBD-pitoisuuksista, balanssi eri THC- ja CBD-öljyillä on vaihdellut sekä lisäksi kasveille on muodostunut erilaisia terpeeniyhdistelmiä. Terpeenit vaikuttavat osin kasvien ominaisuuksiin, mutta niiden perusteella kasvit saavat makunsa ja tuoksunsa. Joillakin terpeeneillä on lääkkeellisiä vaikutuksia, esimerkiksi pineeni avaa hengitysteitä ja runsaasti sitä sisältäviä lajikkeita on ryhdytty tutkimaan astmalääkkeenä.

THC- ja CBD-öljyjä on toistaiseksi löydetty hieman alle sata erilaista.Terpeenien määrä on lähellä kahtasataa. Sekä Sativa- että Indica-sukuisilla kasveilla on omat tyypillisyydet siitä, millaisia yhdistelmiä niistä löytyy. Sen vuoksi Sativaa pidetään enemmän piristävänä ja Indicalla katsotaan olevan enemmän sohvan pohjalle vetäviä ominaisuuksia. Perusmääritelmä on hyvä, mutta sekään ei pidä aivan sataprosenttisesti paikkaansa, siksi että nykyisin saa enää harvoin täysin puhdasta Sativaa tai Indicaa, vaan lähes kaikki laadut alkavat olla ainakin jollain tasolla ns. hybridejä, joissa on pyritty poimimaan eri lajikkeiden parhaita puolia.

Sativan ja Indican fyysiset eroavaisuudet

Helpoin tapa luokitella lajikkeet sukuihin, on ulkonäkö. Sativan lehdet ovat kapeita, ja kirkkaan vihreitä ja tyypillinen Sativa kasvaa melko korkeaksi. Indica on puolestaan tummempi, lehdet leveämpiä ja kasvi kokonaisuudessaan kasvaa matalammaksi. Indica on aasialaisperäinen lajike, joka on luonnonvaraisena kasvanut Intian, Pakistanin ja Afganistanin seudulla ja ympäristössä. Tunnettuja Indica-painotteisia lajikkeita on lähes 500 erilaista.

Sativa-lajikkeita tunnetaan n. 300 erilaista. Kannabiksen tunnuksena toimiva seitsenlehtinen on muodoltaan yleensä Sativaan viittaava. Sativat saattavat kasvaa metrien korkuisiksi – on tavattu jopa 15 korkuisia kasveja. Sativa-lajikkeet ovat kotoisin hieman Indicaa pohjoisemmilta alueilta (Mongolian seutu), joista se on myös levinnyt myös pohjoisempii maihin.

Indicalla katsotaan olevan parempi THC/CBD -suhde, kun taas Sativalla CBD/THC -suhde.

Hybridit ovat puolestaan risteytyksen ja kasvinsalostuksen tuotteita. Niissä on haettu Indican ja Sativan parhaita ominaisuuksia – onko siinä sitten aina onnistuttu, on eri asia. Mutta kuten sanottu, puhtaita Indica- tai Sativa-lajikkeita on nykyisin melko vähän. Suosituimmat lajikkeet ovat yleensä jonkinlaisia hybridejä. Tunnettuja hybidejä on yli 700 lajiketta.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.