Miten sähkön hinta vaikuttaa kannabiksen kasvattamiseen? Testaa laskurilla!
Maailmaa on kuohuttanut Ukrainan sota ja sen aiheuttama energiakriisi, joka on heijastunut myös sähkön hintaan. Määräaikaisten sähkösopimusten hinnat ovat pompanneet merkittävästi edeltävistä vuosista ja pörssisähkön hinnat ovat arvaamattomia.
Moni kannabiksen ystävä lieneekin miettinyt, että miten sähkön hinta vaikuttaa kannabiksen sisäkasvatuksen kuluihin. Teimme teoreettiset laskelmat kannabisgramman hinnoista, ja artikkelin lopussa olevalla laskurilla voit myös itse tarkastella, miten eri muuttujat vaikuttavat kustannusten suuruuteen.
Yösähkön hyödyntäminen kannattavaa
Yösähkö on lähes poikkeuksetta edullista: aamuyön tunteina sähköä saa suorastaan pilkkahintaan, jopa alle sentillä kilowattituntia kohden. Kalleimmillaan sähkö on tavallisesti arkipäivisin klo 15-20 välillä.
Teimme laskelmat valoisan ajankohdan vaikutuksesta sähkölaskun suuruuteen. Laskelmat perustuvat pörssisähkön tuntihintaan 14 vuorokauden jaksolla välillä 1.-14.11.2022.
Halvin tuntihinnan keskiarvo oli kolmelta yöllä, jolloin sähkö kustansi keskimäärin 6,27 senttiä kilowattitunnilta. Kalleinta sähkö oli klo 18, jolloin hinta oli keskimäärin 20,26 snt.
Yksittäisten tuntihintojen ja päivien erot olivat kuitenkin merkittäviä. Halvin tuntihinta seurantajaksolla oli 0,16 senttiä ja kalleimmillaan sähköstä sai pulittaa 43,27 senttiä kilowattituntia kohden.
Keskimäärin 1000W energiaa syövän lampun päällä pitäminen 18 tuntia päivässä maksoi pörssisähköhinnoilla vuorokaudessa noin 2,54 euroa. Laskun suuruus vaihteli kuitenkin ajankohdasta riippuen välillä 2,27–2,97€. Riippuen siitä, pidetäänkö valot päällä klo 6-00 tai 21-15 välillä, voi ero siis olla kuukaudessa jopa 21 euroa. Pienitehoisempien lamppujen kohdalla ero kutistuu kuitenkin huomattavasti vähäisemmäksi.
Valojaksolla on vaikutusta
Kannabista on olemassa valojaksosta riippuvaista ja niin sanottua autoflower-tyyppiä, jonka kukintaan ei vaikuta valojakson pituus. Sähkön hinnan vaihdellessa tunnista toiseen saattaa autoflowereissa piillä hintaetu, sillä niiden kasvu ja kukinta ei ole riippuvaista katkeamattomasta valojaksosta. Tällöin neuvokkaan puutarhurin on mahdollista hyödyntää paremmin hintojen vaihtelua sekä ajoittaa valoisa aika tarkemmin halvemmille tunneille ja päiville.
Toisaalta autoflower-lajikkeille annetaan tavallisesti myös kukitusvaiheen aikana valoa vähintään 18 tuntia vuorokaudessa, kun valoperiodisilla lajikkeilla valon määrä vähennetään kukituksessa 12 tuntiin.
Ledien kustannustehokkuus ajaa kaasupurkausvalaisimien ohi
Uudempi LED-teknologia ajaa nyt kustannuksissa selvästi vanhempien kaasupurkauslamppujen ohi. Ledit tuottavat vähemmän lämpöä, mikä tekee sekä niiden hyötysuhteesta paremman, kun suurempi osa käytetystä energiasta muuttuu valoksi lämmön sijaan. Tämä vähentää myös välillistä sähkönkulutusta, kun ylimääräisen lämmön takia tilojen jäähdyttämiseen ei tarvitse kuluttaa yhtä paljon sähköä.
Myös kasvualustalla on vaikutusta, sillä hydro-järjestelmät vaativat yleensä sähkökäyttöisiä pumppuja, kun taas perinteinen multakasvatus ei syö sähköä kasvualustan osalta lainkaan. Toisaalta viimeaikaisten tutkimusten perusteella hydrokasvatus saattaa tuottaa suuremman sadon. Jää siis arvoitukseksi, kumman hyötysuhde jää näiden muuttujien jälkeen suuremmaksi.
Sähkön osuus kustannuksiin on vähäinen
Kaiken tämän perusteella voidaankin sanoa melko varmasti, ettei sähkön hinnalla ole kovin suurta vaikutusta esimerkiksi kannabiksen katuhintaan. Vaikka pörssihinnat saattavat hetkellisesti nousta korkeiksi, tasoittuvat huiput pitkällä aikavälillä ja pörssisähköä käyttävä saattaa jäädä jopa voitolle keskihintaiseen määräaikaiseen sähkösopimukseen verrattuna. Seurantajaksolla sekä mediaani- että keskiarvohinta oli noin 14 senttiä kilowattituntia kohden, ja kannabisgrammaa kohden kuluvan sähkön hinta mitataankin vain joissain kymmenissä senteissä.
Oletettavasti kannabiksen kasvattamiseen liittyvät isommat kuluerät löytyvätkin muualta, kuten laitteistoista, ravinteista ja kasvualustoista.