Traffic Roots Pixel
Lajikkeet Uutiset

Monsantolta geenimuunneltua kannabista?

Kirjoittanut Marjaana

Maailmalla – erityisesti USAssa – liikkuu jo paljon huhuja, että Monsantolla olisi jo varastoissaan geenimuunneltu kannabislajike odottamassa vain lainsäädäntöä, joka poistaisi kannabiksen Schedule I luokituksesta, eli kaikkein vaarallisimpien huumeiden listasta. Tätä spekulaatiota on esiintynyt jo melko pitkään, mutta toistaiseksi kaikki huhut ovat osoittautuneet pelkiksi huhuiksi, vailla pohjaa todellisuuteen.

Kuitenkin voisi uskoa, että Monsanton kaltaisella yrityksellä voisi olla hyvinkin suuri kiinnostus hankkia itselleen patentit kannabikseen, sillä lakimuutosten myötä on ennustettu kannabiksesta tulevan yksi suurimmista ja tuottavimmista maataloustuotteista. On ennustettu, että vuoteen 2020 mennessä USAn kannabismarkkinoiden arvo voisi olla jo 13 miljardin dollarin arvoinen. Siinä on bisnes, josta Monsantokin varmasti haluaisi leikata mojovan siivun.

Toistaiseksi Monsanto on pysytellyt kasvihuonekasvatuksen ulkopuolella. Tämä lähinnä siksi, että Monsanton asiamiehillä ei ole asiaa kasvihuoneisiin sisälle tutkimaan siellä kasvatettavien lajikkeiden geenipohjaa. Maissit, vilja ja muut ulkosalla kasvatettavat maataloustuotteet ovat tässä mielessä helpompi kohde ja niissä geenimuunneltujen lajikkeiden leviäminen pellolta toiselle on faktaa. Omalta kasvimaaltanikin olen löytänyt ohraa kasvamassa, vaikka sitä ei ole maillamme viljelty vuosiin – tosin naapurin isäntä viljelee ohraa jatkuvasti.

pistokkaitaKasvihuonekannabis ei ole siis samassa vaarassa kuin ulkonakasvatetut lajikkeet. Luonnollisen pölytyksen kautta tuskin kasvatetaan enää muuhun kuin uusien lajikkeiden siemeniin – ensimmäisten siemenistä kasvatettujen kasvien jälkeen kaikki varteenotettavat kasvattajat taitavat jatkaa kasvattamista lähinnä pistokkaista, joka lyhentää kasvatuskautta.

Täytyy kuitenkin olla tarkkana, sillä jokainen varmasti haluaa pitää kasvinsa puhtana luonnontuotteena, ilman geenimanipuloinnin myötä tulevia arvaamattomia seurauksia.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.