Traffic Roots Pixel
Ulkomaat Uutiset

Norja otti askeleen kohti dekriminalisaatiota

Kirjoittanut Marjaana

Pohjoismaisen huumausainepolitiikan edelläkävijäksi asettuu yllättäen Norja. Norja otti käyttöön huumausaineista kiinnijääneiden hoitoon ohjauksen rangaistusten sijaan. Oslossa ja Bergenissä on jo kymmenen vuoden ajan toiminut kokeilu, jossa käyttö- ja hallussapidosta kiinni jääneet on vankeuden tai sakkojen sijaan ohjattu hoitoon. Kokeilu on nähtävästi ollut niin menestyksekäs, että käytäntö on päätetty ottaa käyttöön koko maassa.

Aivan Portugalin kaltaista dekriminalisaatiota tässä ei kylläkään nähdä, sillä Portugalissa pakollinen hoito tulee vastaan vasta, jos sama henkilö on jäänyt useampia kertoja kiinni käytöstä tai hallussapidosta. Vastoin yleistä harhaluuloa, Portugalin dekriminalisaatio ei tarkoita huumeiden laillistamista. Huumeiden käyttö- ja hallussapito ovat edelleen rikoksia, mutta niistä ei seuraa rikosoikeudellisia toimenpiteitä.

Norjan mallia on kritisoitu jo maan sisältäkin. Norjalaisen huumeaktivistin  Arild Knutsenin mielestä  huumausaineriippuvaisia kohdellaan edelleen kuin rikollisia. Hänen mielestään vankeustuomion sijaan pakollinen hoitoonohjaus on edelleen rangaistus, eivätkä riippuvaiset tarvitse rangaistuksia vaan hoitoa. Tässä Norjan mallissa hoito-ohjelman sääntöjen rikkominen johtaa rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin.

Kaikkiaan huumausainepolitiikka on pehmentynyt eri puolilla maailmaa. Tämän voidaan viittaavan eri maiden valmistautumisena YK:n erityisyleiskokouksen loppulausuntoon, jonka luonnoksista voi lukea pehmeämpää otetta maailmanlaajuiseen huumausainepolitiikkaan, jättäen kuitenkin paljon asioita kunkin maan sisäisiksi asioiksi.

Suomessakin on nähtävissä uudenlaista, oikeansuuntaista toimintaa mm. oikeusviranomaisten suunnalta. Tietenkin tapaus Jari Aarnio on vienyt paljon pois oikeusviranomaisten ja poliisin uskottavuudesta. Aivan viime aikoina on kuitenkin kaksi jonkin verran julkisesti tunnettua henkilöä astunut julkisesti ulos kaapista ja kertonut kannabiksen käytöstään, eikä poliisi ole ainakaan toistaiseksi tarttunut tapauksiin.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti