Ovatko huumetuomiot linjassa muiden tuomioiden kanssa?

Ovatko huumetuomiot linjassa muiden tuomioiden kanssa?

Laittomiin päihteisiin liittyvä rikollisuus on kasvanut vuosi toisensa jälkeen, mikä on selkeä osoitus siitä, ettei nykyinen huumepolitiikka toimi. Pyrkimyksistä huolimatta rikosten määrä ja niissä käsitellyt huumausaineiden määrät ovat kasvaneet vuosi toisensa jälkeen. Jo Aarnion tapauksen yhteydessä puhutuista 700 kilon hashikset eivät enää ole mitään järisyttäviä määriä, vaan hiljakseen rikollisuuden arkipäivää.

Aarnio sai tuomionsa kovimman käden kautta, mikä oli jo odotettavaakin jutun saaman julkisuuden vuoksi. Kuinka suuri osuus tuomiosta ratkaisi Aarnion asema Helsingin huumepoliisin johdossa, sitä ei voi tietää. Olihan se kohtalaisen törkeää kuitenkin käyttää virka-asemaansa tällä tavoin väärin – kuin rahapajan johtajalla olisi ollut kotonaan toimiva painokone sylkemässä 50 € seteleitä omaan käyttöön.

Mutta ovatko huumetuomiot olleet linjassa muun rikollisuuden suhteen? Väittäisin, että lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, ihmisen tappamisesta ja pahoinpitelystä selviää huomattavasti helpommalla kuin huumerikoksista.

Loistava esimerkki huumetuomioiden tiukasta linjasta on tapaus, jossa nurmijärveläinen mies kasvatti kotonaan kannabista – poliisin puuttuessa asiaan, paikalta löytyi yksi kukintovaiheessa ollut kasvi ja 45 pistokasta. Lisäksi asunnosta oli löytynyt 41 tablettia MDMA:ta. Tuomio oli 11 kuukautta ehdotonta vankeutta. Vastaavasti pahoinpitelytuomioista 75% on sakkoja. Toki törkeistä pahoinpitelyistä joudutaan usein vankilaan, mutta tuomiot saattavat jäädä esimerkiksi kahteen vuoteen, vaikka uhrille olisi aiheutettu pysyviä fyysisiä vammoja.

Poliisi ja syyttäjä eri linjoilla korkeimman oikeuden kanssa.

Poliisi ja syyttäjä ovat viime aikoina ajaneet eteenpäin uutta, erityisesti kannabiksen kasvattamiseen liittyvää tuomiokäytäntöjä. Tuomioita halutaan tiukentaa muuttamalla kasvatuksen kasvikohtaista tuottoarviota vanhasta 25 grammasta 45 grammaan. Käytännössä tämä tarkoittaa törkeän huumausainerikoksen saavuttamista lähes puolella kasvimäärällä entiseen verrattuna.

Korkein oikeus puolestaan on jo pitkään alentanut törkeimmistä huumausainerikoksista alemmissa oikeusasteissa annettuja tuomioita. On katsottu, että tuomiot eivät saa olla yksiselitteisesti kiinni aineen määrän kanssa. Korkeimman oikeuden mukaan rikokseen täytyy liittyä erityistä törkeyttä, jotta 10 vuoden enimmäisrangaistusta voidaan soveltaa.

Käyttörikos ja kasvattaminen omaan käyttöön

Suurin osa kirjatuista huumausainerikoksista ovat käyttörikoksia. Koko ajatus oman käytön rankaisemisesta on täysin absurdi. Meistä jokainen voi ampua itseään haulikolla jalkaan tai iskeä kirveellä omaan päähän ilman pelkoa mistään tuomiosta. Mutta poltapa kannabista, niin siitä voi saada jopa puoli vuotta ehdotonta vankeutta rangaistukseksi. Toki suurin osa selviää pelkillä sakoilla.

Käyttörikoksesta tuomittu sakko kaikessa älyttömyydessään.

Kun 40 kasvista saa oikeudessa kahdeksan kuukautta ehdollista, 60 litrasta pontikkaa selviää sakoilla. Huumausainerikoksia tuomitaan aivan eri asteikolla ja aineen vaarallisuudella ei ole mitään väliä – pontikkahan saattaa olla todella haitallista.

Monet, hyvin pienetkin, kannabikseen liittyvät rikosasiat ovat lähteneet liikkeelle hajusta, johon naapurit ovat usein reagoineet. Mutta pontikan valmistaminen se vasta haiseekin. Siitä huolimatta se ei tunnu haittaavan naapurustoa lainkaan. Pontikan keittäminen tuntuu olevan suomalaisille lähinnä urheilulaji, josta seuraavat sanktiot ovat minimaaliset.

Kotiviinin valmistaminen ja oluen paneminen ovat täysin sallittuja harrastuksia Suomessa. Alkoholi on toki haitallinen päihde, mutta sille on riittänyt aina ymmärrystä. Kannabista kasvatetaan Suomessa vähintään samassa mittakaavassa kuin kotiviiniä tai olutta pannaan, mutta sillä ei ole samaa yhteiskunnan hyväksyntää. Vuonna 2011 julkaistun ”Kukkaa pukkaa” tutkimuksen mukaan Suomessa oli jo tuolloin 50 000 kannabista itselleen kasvattanutta. Nykyisin poliisi takavarikoi noin 25 000 kasvia vuodessa, joka tarkoittaa yli 3500 takavarikkoa vuodessa, kun keskimäärin kasvatetaan noin seitsemää kasvia. Ja näitä takavarikoita tehdään peräti 10 kappaletta päivässä. Paljonkohan näiden kasvattamojen ratsaamiseen mahtaa kulua rahaa?

Vastaa