Traffic Roots Pixel
Santa Maria

Päihdekulttuuri Suomi vs. Espanja

Kirjoittanut Santa Maria

Täällä kun nyt on jonkin aikaa asusteltu, olen huomannut päihdekulttuurissa muutamia eroja verrattuna suomalaiseen. Toki suurin mainittava ero liittyy kannabikseen ja sen käyttöön, mutta myös alkoholikulttuurissa on eroja jonkin verran.

Siinä missä espanjalainen ottaa keskellä päivää (ja keskellä viikkoa) pari olutta tapasten kanssa ravintolassa, vetää suomalainen perskännit halvalla oluella keskellä päivää. Olut kun maksaa halvimmillaan kaupassa n. 5€/24 pack ja pienen oluen saa ravintolassa eurolla. Tätä halpaan hintaan hurmaantumista näkee varsinkin turistien keskuudessa. Alkoholinkulutusta lisää heillä myöskin se, että ravintolat tuntuvat olevan auki vallan päättömästi – aukioloajat saatetaan ilmoittaa niin, että avaamisaika on kyllä näkyvissä, mutta sulkemisaikaa ei. Tästä voitaneen päätellä, että bileet jatkuu niin kauan kuin porukalla on kivaa tai jos ravintolan omistajalla sattuu olemaan huono päivä, antaa tuo määrittelemätön sulkemisaika myös vapauden sulkea ravintola vaikka yhdeksältä. Tietenkin aukioloajat on määritelty myös viranomaisten toimesta, joten ihan 24/7 toiminnasta ei kuitenkaan ole kyse, vaikka baarit saavatkin olla pitkään auki.

Itse en ole täällä juonut yhtä ainutta olutta. Tekisi kyllä mieli, koska mielestäni olut on hyvää. Mutta tilaisuutta oluen juontiin ei vielä ole tarjoutunut ja toisaalta humalaan asti tuskin itseäni joisin vaikka mahdollisuus tarjoutuisikin- sen verran hyvässä muistissa on vielä karmeimmat krapulat. Olen siis keskittynyt pelkästään pilven poltteluun sen sijaan, että vetäisin kännit. Minulla ei myöskään ole ollut mitään tarvetta ryypätä.

Mitä tulee kannabikseen, kertoo aina viisas Wikipedia meille seuraavaa: ”Kannabiksen käytöstä yksityisissä tiloissa ei rangaista. Myös pienien määrien kasvattaminen omaan käyttöön on dekriminalisoitu. Vuonna 2015 Espanjassa oli noin 700 kannabisklubia. Klubit saavat kasvattaa ja jaella kannabista jäsenilleen, jotka puolestaan maksavat klubin ylläpitämisestä ja kasvattamisesta koituvat kulut.” Kannabisklubeista olen kuullut, että niitä ollaan kiihtyvää vauhtia sulkemassa ja toimintaa yritetään estää. Eräästä kaupungista kuitenkin löytyy kannabisklubi, mutta jäseneksi pääseminen onkin sitten ihan oma prosessinsa, joka saattaa osoittautua hankalaksi suosittelijan puuttuessa. Jäseneksi pääsemisen kriteerit ovat seuraavat:

– ikä 21 vuotta
– säännöllinen kannabiksen käyttö tai kannabiskulttuurin seuraaminen
– hakijalla täytyy olla suosittelija, joka on klubin jäsen
– rekisteröintiajat ma-su 12-00
– voimassaoleva henkilötodistus (DNI/NIE, passi tai ajokortti)
– rekisteröintimaksu maksetaan, kun hakemus viedään paikalle

Kuten jo aiemmin mainitsin, muuten kriteerit täyttyvät hyvinkin monen osalta, mutta suosittelijan hankkiminen onkin sitten oma hommansa. Ilmeisesti jäseneksi voisi päästä myös ilman suosittelijaa, mutta se vaatii klubin presidentin henkilökohtaisen haastattelun.

Kannabista saa täällä kasvattaa omaan käyttöön, mutta kasvit eivät saa näkyä julkisesti- eli esimerkiksi kadulle päin olevalle parvekkeelle et voi istuttaa muuta kuin mummon pelargonioita, mutta takaikkunalla voit kasvatella rauhassa. Tämäkin kuulemani mukaan tosin on vähän tulkintakysymys- naapuri voi ilmoittaa poliisille, että kasvatat kannabista ja että se häntä häiritsee, niin on mahdollista, että poliisi tulee ja vie kasvit pois. Onkin suositeltavaa kasvatella kannabista naapurien näkymättömissä ja vain sen verran, että ei jää tulkinnanvaraa siitä, kasvatatko myytäväksi vai omaan käyttöön – jos poliisi tulkitsee sinun kasvattavan myytäväksi, on se rikos, josta voi pahimmillaan napsahtaa jopa 3 vuotta vankeutta. Hallussapito ei ole rikos, mutta polttelu julkisella paikalla on vastoin yleistä järjestyssääntöä ja siitä voi tulla jopa 300 € sakko. Tämän osalta voisin sanoa, että on paljolti riippuvaista poliisista (sekä siitä onko kyseessä policia local/nacional että poliisin henkilökohtaisesta olosta juuri sillä hetkellä) saatko sakkoja vai vaan huomautuksen. Espanjassa on kolmenlaisia poliiseja- policia local, policia nacional ja guardia civil. Policia local suorittaa liikenteenvalvontaa ja peruspoliisin tehtäviä, policia nacional tuon lisäksi selvittelee vähän isompia rikoksia ja guardia civil onkin sitten Espanjan poliisin ”eliittijoukko”, vastannee Suomen karhuryhmää ja kuulemani mukaan kyseessä on sen sorttinen joukkio, jonka kanssa ei vitsailla. I

Mitä tulee siementen ja muun kasvatustarvikkeiston ja esimerkiksi CBD-öljyn myyntiin, on se laillista. Itsekin olen käynyt paikallisesta kannabiskaupasta ostamassa Amsterdamista tuotuja siemeniä (kyseinen lajike maksoi 20e/2 kpl siemeniä). Joidenkin lähteiden mukaan olisi mahdollista ostaa myös pistokkaita (joita siis saa myydä, mutta jotka eivät saa olla kaupassa esillä), mutta itse en tällä paikkakunnalla tiedä paikkaa, joka niitä myisi.

Joka tapauksessa, talsiessani kaupungin katuja, on useamminkin pölähtänyt nenään tuttu tuoksu, sekä poltetun kannabiksen tuoksu että kasvatettavan kannabiksen tuoksu. Varsinkin tuo jälkimmäinen on näillä pikkukujilla melkeinpä jopa yleistä. Tupakkakaupat  myyvät kannabiksen polttoon sopivia tarvikkeita- piippuja, bongeja, grindereitä, chillumeita (chiluja) ja shishoja, joita myöskin käsittääkseni voi poltteluun käyttää. Sen sijaan vaporisaattoreihin en ole täällä törmännyt. Myöskin pidempiä rizloja jointin käärimiseen löytyy, tosin ne ovat usein myös paljon normaalia ohuempia.

Aloitin jutun kertomalla oluen hinnasta, joten lopetan sen kertomalla kannabiksen hinnasta. Meille tällä hetkellä kannabis maksaa noin 8e/g, mutta jos olet turisti (ja erityisesti jos näytät turistilta), saattaa hinta olla jopa 20e/g, mikä taas on Suomessa normaalihinta nykyään. Joten voisi ehkä todeta, että apinaa koijataan tässäkin. Meidän etumme on, että olemme löytäneet jo oman ”pilvikauppiaamme”, jonka kanssa kauppoja tehdään, joten hintakin on asettunut kohdalleen.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti