Ranska: Kannabis on laillistettava – nopeasti

Ranska: Kannabis on laillistettava – nopeasti
France Flag on cannabis background. Drug policy. Legalization of marijuana

François-Michel Lambert, Bouches-du Rhônen edustaja Ranskan parlamentissa on sitä mieltä, että kannabiksen laillistaminen on yksi tärkeimmistä tehtävistä heti Covid-19 kriisin väistyttyä. Ajatus on saanut laajaa tukea läpi Ranskan puoluekentän.

Vuosi sitten tehtiin Lambertin toimesta lakiesitys kannabiksen tuotannon, myynnin ja kulutuksen säännellystä laillistamisesta. Lakiesityksen oli tuolloin allekirjoittanut 20 kansanedustajaa. Samoihin aikoihin pääministerin virastoon läheisissä yhteyksissä oleva ajatuspaja CAE (Economic Analysis Council) kannatti asiaan perehtyneessä raportissaan viihdekannabiksen laillistamista. Ajatusta on julkisesti tukenut mm. 70 lääkäriä ja joukko taloustieteilijöitä. Lisäksi monet kansanedustajat ja paikallisiin valtuustoihin valitut edustajat ovat puolustaneet laillistamista.

Aloite tuomitsee vuonna 1970 käyttöön otetun kieltolakipolitiikan kielteiset vaikutukset ja samalla se keskittyy tuomaan esille laillistamisen mukanaan tuomat edut.

Taloudellisesti aloite nähdään erittäin merkittävänä juuri nyt, kun Ranskaakin on ravistellut Covid-19 aiheuttama terveys-, talous- ja sosiaalikriisi. Laillistumisen myötä valtion kassaan on mahdollista saada jopa 2 – 2,8 miljardia euroa ja työpaikkoja alalle voi syntyä jopa 30 000 – 80 000 uutta työpaikkaa, erityisesti maatalousalalle.

Laillistaminen helpottaisi myös poliisin resursseja käytettäväksi tärkeämpiin tehtäviin. Yli 120 000 käyttörikoksen suoritettua pidätystä ja aiheeseen yli miljoona vuosittaista käytettyä työtuntia vaatii vuosittain 550 – 700 miljoonaa euroa. Suomessa poliisin koko toiminta budjetti on hieman alle 800 miljoonaa euroa. Ranskan poliisin mukaan kielloilla ja Covid-19 vuoksi asetetuilla rajoituksilla ei ole ollut vaikutuksia kulutukseen. Tätä samaa on hämmästellyt myös Suomen poliisi.

Merkittävin osa aloitteesta käsittelee ennaltaehkäisevää työtä nuorten suojelua päihteiltä. Laillistamisen myötä tuotteen jakelu olisi valvottua ja saatavia verovaroja voidaan ohjata suoraan todellisen kansanterveyden, ennaltaehkäisyn ja tukipolitiikan kehittämiseen.

Yhteiskunnalliselta kannalta kannabiksen kulutuksen laillisuuden ja sen aiheuttamat ongelmat lääketieteelliseen suhteutumiseen aiheuttamat stigmat on saatava poistumaan. Kannabista käytetään kuitenkin kaikissa yhteiskuntaluokissa lääkinnällisiin ja viihteellisiin tarkoituksiin.

Aloitteessa viitataan myös kansainvälisiin esimerkkeihin – kokemukset Yhdysvaltojen eri osavaltioista, Kanadasta, Uruguaista ja Portugalista antavat valtaisan tietopohjan kansalliselle lähestymistavalle. Myös Luxembourgin ja Israelin eteneminen laillistamisprosessissa ovat huomioon otettavia asioita.

Aloitteen tekijät ja kannattajat näkevät tieteen ja tutkimuksen merkityksen välttämättöminä luotaessa uutta kannabispolitiikkaa.

Huhtikuussa käynnistyi CANNAVID-tutkimus, jossa selvitettiin kannabista säännöllisesti käyttävien terveyskysymyksiä. Tulokset ovat tähän mennessä osoittaneet kannabiksen käytön merkittävyyden stressiin, unettomuuteen ja kipuun liittyviin itsehoitoihin. Tutkimusta on osaltaan tekemässä Insermin, joka on Ranskan THL.

Tällä hetkellä kannabiksen kieltolaki elää voimakkaasti Ranskassa ja kaikki siihen liittyvä toiminta tapahtuu pimeillä markkinoilla. Aloitteen tukijoiden mielestä nykyinen käytäntö on todistettavasti järjetön. Ennen kieltolain poistamista vaaditaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua, joka olisi vahva merkki niille miljoonille ranskalaisille, jotka ovat kyllästyneet siihen, että heitä pidetään vain sairaina tai rikollisina.

Kirjoitus perustuu ranskalaisen L’Obs verkkolehden julkaisemaan artikkeliin.

Vastaa