Siemenetön megabudi vihdoin todellisuutta

Siemenetön megabudi vihdoin todellisuutta

Kalifornialainen Dark Heart Industries on kehittänyt standardisoidun metodiikan, jonka avulla tuotetaan kannabiskasveja, joiden kukinnot eivät pölyty.

Siemenetön kukinto muodostui kannabisalan standardiksi, kun meksikolaiset viljelijät ryhtyivät 1970-luvun lopulla tuottamaan sinsemillaa. 1980-luvulla sisäkasvatuksen yleistyttyä siitepölyn ilmaantuminen ulkoa kasvatustilaan kyettiin sulkemaan pois.

Vaikka uroskasveja ei olisi, on kuitenkin mahdollista, että hermafrodiitiksi heittäytyvät naaraskasvit tuottavat siitepölyä. Jotkin nykyiset kaupalliset lajikkeet ovat herkemmin hermafroditismiin taipuvaisia.

Hampun siitepöly voi kulkeutua tuulien mukana useiden kilometrien pituisia matkoja. Vaikka viljelmällä ei syntyisi siitepölyä, ovat kalifornialaiset ulkoviljelijät pitkään kärsineet sadonmenetyksistä, jotka syntyvät siitepölyn kulkeutuessa muilta viljelmiltä.

Pistil Guardiksi nimetty metodi hyödyntää triploidiaa. Menettelyssä kasvien perimään ympätään ylimääräinen kromosomisto.

Hamput, kuten useimmat muut kasvit, ovat tavanomaisesti diploidisia. Niiden kromosomistot esiintyvät pareina. Triploidisilla kasveilla kromosomeja on pariton luku, jolloin ne ovat myös pariutumiskyvyttömiä. Tällaiset hamput eivät tuota siementä, vaikka kasvatustilaan pääsisi uros- tai hermafrodiittikasvien tuottamaa siitepölyä.

Ei geenimanipulaatiota – vaan tavanomaista kasvinjalostusta

Polyploidia – eli useamman kromosomiston esiintyminen perimässä – on luonnossakin esiintyvillä kasveilla yleistä. Ilmiötä hyödyntävät metodit ovat jo laajalti käytössä muiden kasvien jalostuksessa. Muun muassa siemenettömät vesimelonit ja rypäleet sekä tavanomaiset viljelysbanaanit ovat triploidisia. Monilla viljelyskasveilla polyploidia tuo mukanaan myös voimakkaampaa kasvukykyä, vastustuskykyä ääriolosuhteille ja korkeamman lehtivihreän pitoisuuden, mikä lisää satoisuutta. 

Geenimanipulointia polyploidien tuottamiseen ei tarvita, vaan kasvien kromosomistoja kyetään monistamaan useimmiten syysmyrkkyliljan tuottaman kolkisiinialkaloidin avustuksella. 

Ensimmäiset kokeet polyploidisella hampulla tehtiin jo 1930-luvulla. Kieltolaki on kuitenkin modernina aikakautena hankaloittanut aiheen tutkimusta ja käytännön sovellutusten laadintaa. Alan foorumeilla aiheesta on silti keskusteltu pitkään teoriatasolla.

Vuonna 2021 julkaistu tutkimus käsitteli ilmiön merkitystä hampulla. Triploidikasvien huomattiin olevan lähes täysin lisääntymiskyvyttömiä. Niiden todettiin myös tuottavan enemmän kukintosatoa. Kannabinoidipitoisuuksiin triploidia ei kuitenkaan merkittävissä määrin vaikuttanut.

Dark Heart Industries on Kalifornian suurimpia kannabiskasvien toimittajia, jonka markkinaosuus on lähes 10% kaikista osavaltiossa myydyistä taimista.

Aiheeta voi lukea lisää Dark Heart Industriesin sivuilta.

Vastaa