Sota huumeita vastaan on katastrofi

Sota huumeita vastaan on katastrofi

Briteissä työväenpuolueen edustaja Paul Flynn haukkuu sodan huumeita vastaan täydeksi katastrofiksi ja vaatii kolleegoiltaan rohkeutta tulla esiin kannabiskysymyksessä. Englannissa on kerätty kansalaisaloitteeseen jo 220 000 allekirjoitusta kannabiksen saamiseksi lailliseksi.

Maan hallituksen virallinen kanta on edelleen vastustaa kannabiksen laillistamista, koska kyseessä on ”vahingollinen ja terveydelle vaarallinen huumausaine”.

Parlamentti ottaa tänään kansalaisaloitteen käsittelyyn, kuten laki määrää. Yhtenä merkittävänä keskustelun aiheena tulee varmasti olemaan arviolta 900 miljoonan punnan verokertymät, jotka laillistettu kannabis saattaa tuoda. Ei takuulla ole valtiota, jolle moinen rahasumma ei kelpaisi.

Paul Flynnin mielestä kannabis on haitallinen päihde, mutta ansaitsisi päästä saman asemaan kuin tupakkatuotteet ja myyntipakkauksiin pitäisi lisätä varoitukset kannabiksen aiheuttamista haitoista. Sitä voi tietenkin kysyä, että mitä ne sellaiset haitat ovat, joista kannabiksen kohdalla pitäisi ihmisiä varoittaa. Tupakka on terveydelle haitallinen, se on todistettu tieteellisestikin, mutta kannabiksen kohdalla todistelut ovat hieman ontuvia.

Vihreiden edustajan Caroline Lucas’n mielestä ”on puhdasta julkisten varojen tuhlausta pidättää ja tuomita ihmisiä sellaisen päihteen käytöstä, joka on haitattomampi alkoholi”. Hänenkin mielestä kannabiksella on haitallisia vaikutuksia, mutta ne ovat pienemmät kuin nykyisin sallituilla päihteillä.

David Cameronin johtama hallitus tuskin tulee perääntymään kannastaan, jonka mukaan kannabis on haitallinen ja vaarallinen huume niin käyttäjn kuin yhteiskunnankin kannalta – vaikka äskettäin julkistettu kirja kertookin David Cameronin olleen aktiivinen pössyttelijä opiskeluaikoinaan. Cameron ei ole suostunut kommentoimaan väitteitä.

Varjohallituksen sisäministerin kanta kannabikseen kulkee lääkinnällisessä käytössä, mutta hän ei kuitenkaan uskalla ottaa yhtä vahvaa kannanottoa kannabiksen puolesta kuin Paul Flynn. Flynn tulee ottamaan keskustelussa esille Portugalin esimerkin onnistuneesta päihdepolitiikasta. Hän on kirjoittanut: ”Aluksi he olivat hylkiöitä, mutta nyt he ovat sankaraita, koska politiikan muuton on selvästi osoittanut ne hyödyt, jotka kriminalisoimisen lopettaminen on kansalle tuonut – rikollisuuden ja haittojen väheneminen ja miljoonien säästöt valtiolle. Meillä arkaillevat ja näköalattomat poliitikot ovat estäneet Englantia saamasta samoja hyötyjä”.

Suomalaisille poliitikoille kannabis ja sen laillistaminen on niin arka aihe, ettei kukaan uskalla ottaa asia edes esille. Pelkästään vastaaminen kannabisaiheiseen kyselyyn on kansanedustajillle vaikeaa – syyskuussa suoritettuun kyselyyn vastasi ainoastaan 10% kansanedustajista. Onko kyseessä näkemyksen puute vai poliittinen pelkuruus, mutta laillistamisen etujen ei pitäisi olla kenellekään epäselvää.

Vastaa