Traffic Roots Pixel
Kasvatus Uutiset

Suomi on kannabiksen suhteen omavarainen maa

Kirjoittanut Marjaana

Taas on se aika vuodesta kun poliisi julkistaa edellisen vuoden huumausainerikostilastot. Marjaana keskittyy luonnollisesti vain kannabikseen liittyviin tilastoihin.

Merkittävää on, että kannabiksen kotikasvatus on lisääntynyt ja käyttörikokset ovat lisääntyneet edelliseen vuoteen verrattuna lähes 11 prosenttia. Kaikkiaan käyttörikoksia oli viime vuonna 13 723 kappaletta. Mihin huumeeseen rikokset liittyivät, ei ole tietoa. Päivätasolle laskettuna käyttörikoksia oli 41,7 kappaletta päivässa. Kun kasvuvauhti jatkuu entiseen tapaan, aletaan olla sellaisella tasolla, että käyttörikoksia kirjataan puolen tunnin välein.

Takavarikkojen määrää ei ole vielä tiedossa, mutta takavarikoitujen huumeiden määrä on. Ja kasvua on edellisiin lukemiin olemassa hieman. Lattaa takavarikoitiin viime vuonna 63 kiloa ja marihuanaa 208 kiloa. Koska tulli tekee näissä tapauksissa suurimman osan takavarikoista ja kun huippuvuosina lukemat olivat yhteensä 800 kilon tuntumassa, kertoo tämä jotain kotimaisen tarjonnan laajuudesta. Onkin sanottu, että Suomi on kannabiksen suhteen jo omavarainen maa. Vientituotteeksi tuskin vielä on, mutta ainakaan ulkomaankaupan alijäämästä ei voida syyttää pilven polttajia.

Kasvattamoista takavarikoitiin viime vuonna 23000 kasvia, mikä on täsmälleen sama lukema kuin toissa vuonna, joten kyseessä lienee arvio tai pyöristys. Valmiiksi leikattua kukkaa ja lehteä takavarikoitiin 125 kiloa, joka on selkeästi vähemmän kuin viime vuonna.

Poliisin tiedotteen mukaan kasvatustoiminta on pienimuotoista, mutta keskikokoisia 250-500 kasvin kasvattamoja löytyy vuosittain muutamia. Tämä kattaa takavarikoista vain 1-2 prosenttia, eli keskimääräinen takavarikko on kuitenkin edelleen pieni n. 5 kasvia laaki.

Erään kasvatustoiminnasta hyvin perillä oleva taho arvioi maassa olevan noin 50000 kasvattajaa. Jos jokaisella kasvattajalla olisi keskimäärin viisi kasvia, tarkoittaisi n. 2,5 miljoonan kasvin määrää. Kun tämän suhteuttaa takavarikoitujen kasvien määrään, niin ainoastaan n. yksi prosentti kasveista takavarikoidaan. Tämä pistää kysymään: Onko kannabissota tosiaan kaiken vaivan arvoinen?

Lähde: Huumaus- ja dopingainerikollisuuden tilannekatsaus 2015−2016

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti