Yhdysvallat: Vaalien voittajaksi nousi kannabis
Yhdysvalloissa pidettiin vaalit ja voittajaksi nousi oranssi-ihoisen miehen tai entisen presidentin puolison sijaan kannabis. Kannabis ei valitettavasti ollut ehdolla kaikissa osavaltioissa, mutta niissä missä siitä äänestettiin, kannabis valittiin voittajaksi yhtä osavaltiota lukuunottamatta ja sielläkin oli tappio niukka.
Vitsailu sikseen, mutta kannabiksen kieltolaki koki melkoisen kolauksen ympäri Yhdysvaltoja. Merkittävintä lienee laillistaminen Kaliforniassa, joka on Yhdysvaltojen suurin osavaltio väkiluvultaan – peräti 14 % Yhdysvatojen kansalaisista asuu siellä. On sanottu, että mitä Kalifornia edellä, sitä muu maailma perässä.
1800-luvun puolessa välissä tapahtunut kultaryntäys luultavasti toteutuu nyt uudestaan, mutta tällä kerralla ei kaivetakaan kultaa, vaan viljellään kannabista. Jo nyt on tapahtunut merkittäviä hinnannousuja kasvattamoiksi sopivien teollisuushallien kohdalla, pari vuotta sitten n. 200.000 dollarilla ostetuista teollisuushalleista on tehty jo kahden miljoonan dollarin arvoisia tarjouksia. Mutta oletettavaa on, että historia toistaa itseään ja todellisia voittajia eivät tule olemaan kasvattajat, kuten eivät olleet kullankaivajat kultaryntäyksessä. Kultaryntäyksen aikaa suurimpia voittoja tekivät hakkujen ja vaskoolien myyjät. Saksasta Yhdysvaltoihin muuttanut Levi Straus ryhtyi valmistamaan kestäviä työvaatteita kaivajille ja tuon firman me kaikki varmaan tunnemme. On siis odotettavissa, että suurimmat voitot tulevat tekemään ne, jotka pystyvät tuottamaan parhaat välineet kannabiksen laajamittaiseen kasvattamiseen. Nyt olisi hieno hetki mm. suomalaisilla LVI-alan yrityksillä tarjota sellaisia tuotteita, joilla voidaan kerätä parhaiten viljelyssä käytettävästä vedestä epäpuhtaudet pois, teollisuudelle valmistettujen ilmansuodatusvälineiden kysyntä nousee aivan varmasti ja jos valaisuun tai testaukseen löytyy sopivia välineitä suomalaisilta yrittäjiltä, nyt on viimeinen hetki, jolloin täytyy iskeä. Vuoden kuluttua ollaan auttamattomasti myöhässä.
Mitkä ovat vaikutukset maailmaan?
Laillistamisen myötä noin 20 % yhdysvaltalaisista asuu osavaltiossa, jossa kannabiksen viihdekäyttö on laillista – lääkekäytön hyväksyneissä osavaltioissa asuu selvästi yli puolet. Kuten presidentti Obama sanoi, kannabiksen laillisuus monissa osavaltioissa vaikuttaa vääjäämättä sen aseman myös liittovaltiotasolla, eikä DEA:n kannalla kannabiksen pitämisestä laittomana ole enää kunnon perusteita. Myös yleinen mielipide on riittävän myönteinen kannabiksen laillisuudelle. Coloradon esimerkki hyvistä verotuloista ei voi olla vaikuttamatta asiaan. Kalifornian kannabisbisneksen luoma lisäarvo työpaikkoineen on laskettu 22 miljardia, joka on noin 40% Suomen valtion budjetista. Näitä lukemia kannattaisi Suomen hallituksenkin pohtia.
Kuten sanottu – mitä Kalifornia edellä, sitä maailma perässä. Kanada on tähän ottanut jo varaslähdön ja kannabiksen laillisuus on siellä totta ensi vuonna. Kun kannabis on laillista merkittävässä osassa Yhdysvaltoja sekä Kanadassa, ei sitä voi jättää huomiotta muuallakaan maailmassa. Vaikka UNGASS 2016 erityisyleiskokouksen sato oli hyvinkin suuri pettymys, YK:n on pakko ottaa hyvinkin nopeasti kantaa kannabiksen asemaan kiellettyjen aineiden joukossa.
Ottaako joku soihdun käteensä?
Entä Suomessa? Valtamedia on toki huomioinut äänestystulokset ja raportoinutkin niistä välttämättömät. Viihdelehdistö on ottanut askeleen pitemmälle, mutta kaikkein pisimmälle on astunut Uusi Suomi ja sen taustalta Niklas Herlin. Aivan suoraan Herlin ei ole sanonut käyttäneensä/käyttävänsä kannabista, mutta veikkaan miehellä olevan sen verran kokemusta lajista, että hän tietää mille kannabis tuoksuu, maistuu ja miltä sen vaikutus tuntuu. Miehellä on pätäkkää, hänen ei tarvitse pelätä työpaikkansa puolesta ja hän on merkittävä omistaja ja hallituksen jäsen Alma Mediassa, joten häntä kuunnellaan yhtiössä hyvin tarkasti. Herlin osti aikoinaan oikeudet Uuden Suomen nimeen ja ryhtyi julkaisemaan verkkolehteä. Muutama vuosi myöhemmin hän osti 10% osuuden Alma Mediasta ja hieman tämän jälkeen Alma Media osti Herliniltä Uuden Suomen. Vaikkei Niklas Herlin enää olekaan Uuden Suomen operatiivisessa toiminnassa enää mukana, hän kuitenkin kirjoittaa blogia sinne aktiivisesti ja blogia luetaan melko paljon.
Viime viikonvaihteessa Niklas Herlin julkaisi blogissaan kirjoituksen ”Vapaa kannabis matkalla Suomeen”. Kirjoitus herätti paljon kommentointia ja aluksi myös Herlin itse oli torpedoimassa perinteisiä väittämiä. Kirjoitus oli mielestäni selkeä kannanotto laillisen kannabiksen puolesta Suomessa. Uusi Suomi on sen jälkeen uutisoinut aiheesta pariinkin otteeseen melko kannabismyönteisesti. Olisiko Niklas Herlinistä samanlaiseksi merkittäväksi kannabiksen laillistamisen puolustajaksi ja kannattajaksi kuin Sean Parker, Napsterin perustaja ja Facebookin entinen pääjohtaja. Parker tuki Kalifornian lakialoitetta melko mittavilla summilla ja oli muutenkin kannabiksen laillistamiseen liittyvissä asioissa aika hyvin esillä. En pitäisi lainkaan poissuljettuna mahdollisuutta, että näkyvä ja hyvä kampanja kannabiksen laillistamiseksi saisi tukea myös Herlinin suunnasta – sitä ei milloinkaan tiedä.
Kannabiksen vapautuminen viihdekäyttöön on vain ajan kysymys. Mitä enemmän tapahtuu kasvatuskaapista ulostuloja, kannanottoja laillisen kannabiksen puolesta, sitä nopeammin se tapahtuu. Jos asian taakse saisi järjestön tai henkilön, jolla on riittävästi yhteiskunnallista painoarvoa, sitä nopeammin ja paremmin keskustelun saa aikaan. Ennakkoluuloja on paljon, siitä on vuosikymmenten pituinen propaganda pitänyt huolen. On tuotettava lisää totuuteen perustuvaa viestintää ja vanhoja valheita on ammuttava alas sitä mukaa kuin niitä milloinkin nostetaan taas esille. Sillä totuushan on, että kannabis on haitoiltaan pikkutekijä verrattuna nyt laillisiin päihteisiin.