Traffic Roots Pixel
Lajikkeet

Jack Herer syntyi tarkan valikoinnin tuloksena – tämä suosikkilajikkeen taustoista tiedetään

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Jack Herer on vuosikymmenten saatossa valloittanut niin coffee shopit, siemenmarkkinat kuin sydämetkin. Lajikkeen juuret ulottuvat 90-luvun taitteeseen, josta se on kasvanut nykyiseen suosioonsa yhtenä kaikkien aikojen tunnetuimmista kannabikslajikkeista.

Kaikki alkaa Amsterdamista

Jack Hererin tarkasta geneettisestä yhdistelmästä on olemassa useita näkemyksiä, mutta todennäköisimmin lajike sai alkunsa legendaarisen Nevil Schoenmakersin käsissä.

Schoenmakers oli ensimmäisen maailmanlaajuisesti merkittävän kannabiksen siemenpankin The Seed Bank of Hollandin perustaja, kannabiskantojen taltioija ja jalostaja. Hänen oli onnistunut kartuttaa miljoonien omaisuus muutamassa vuodessa pelkästään kannabiksen siemeniä kauppaamalla – mikä Hollannissa nähtiin täysin laillisena liiketoimintana – ja hän oli hankkinut 80-luvulla itselleen hulppean Cannabis Castle -kartanon.

USA:n huumeviranomaisten syyttävä sormi kuitenkin osui Schoenmakersin kohdalle ja ne painostivat Hollannin viranomaisia puuttumaan hänen toimintaansa. Osin tästä syystä  Schoenmakers myi liiketoimintansa Sensi Seed Clubin perustajalle Ben Dronkersille vuonna 1991. Schoenmakers toimi 90-luvulla vielä jonkin aikaa näiden kahden siemenpankin fuusioitumisesta syntyneen yrityksen – joka nykyään tunnettaan Sensi Seedsinä – palveluksessa ja julkaisi sen alaisuudessa muutamia risteytyksiä.

Hän oli risteyttänyt High Times Cannabis Cupin vuonna 1989 voittaneen Northern Lights #5 -naaraskasvin Haze-kannan uroksen kanssa. Tällöin syntynyttä NL #5 x Haze -risteytystä pidetään yleisesti hybridilajikkeiden kultastandardina. Kahden perimältään täysin toisistaan poikkeavan kannan edustajina niillä tavataan voimakasta risteytyselinvoimaa ja mielenkiintoista fenotyyppivaihtelua. Yksilöt ovat äärimmäisen kasvukykyisiä ja korkeasatoisia, niiden aromiprofiilien ollessa laidasta laitaan, makeasta mausteiseen. 

Schoenmakersin valikoima jalostusyksilö palkittiin ensimmäisellä sijalla vuosien 1990 ja 1993 Cannabis Cupeissa: Ensin palkinto tuli Seed Bankille ja jälkimmäisellä kerralla Sensi Seedsille.

Schoenmakers oli saanut Northern Lights #5:n Seattlen kasvattajapiireissä toimineelta Greg McAllisterilta. Se oli ensimmäisen sukupolven risteytys afghanistanilaista ja havaijilaista maatiaiskantaa. NL #5 oli aikanaan vallankumouksellinen lajike, joka soveltui loistavasti sisäkasvatukseen. Siihen perustuvat risteytykset kukkivat huomattavan nopeasti, joten perimää hyödynnettiin paljon jalostuksessa. Tämä on yhä näkyvästi läsnä nykyisten polyhybridien ilmiasuissa.

Haze oli peruja hippivuosilta. Schoenmakers oli löytänyt kaksi jalostusurosta David “Skunkman Sam” Watsonilta ostamistaan siemenistä. Haze on jalostettu kolmesta kolumbialaisesta maatiaiskannasta, jotka olivat Santa Marta, Mauve ja Punta Roja. Yksilöt ovat pitkänhuiskeita, kapealehtisiä, hyvin pitkään kukkivia ja laihoja kukintoryppäitä tuottavia kasveja. Niiden tuottama kukinto on tunnettu suitsukkeisesta tuoksusta ja sähköisistä vaikutuksista. Hazea ei kuitenkaan ollut järkevää kasvattaa kaupallisesti olosuhteissa, jotka muuttuivat alati haasteellisemmiksi lainvalvonnan vaikutuksesta.

Schoenmakers oli ostanut Watsonilta myös Skunk #1:n geneettistä aineistoa. Tämä standardinomaisesti kasvava lajike on kolumbialaisen, meksikolaisen ja afghanistanilaisen maatiaiskannan risteytys, jota Watson oli kehittänyt ja valikoinut useiden vuosien ajan. Schoenmakers oli risteyttänyt Haze-uroksen myös Skunk #1:een. 

NL #5 x Haze -voittajanaaraan kohdattua valikoidun Skunk #1 x Haze -uroksen syntyi Silver Haze. Tämä monimutkainen geneettinen yhdistelmä osoittautui pian siihenastisen kannabiksen jalostustyön korkeimmaksi huipuksi. Sen voimakkaat tuoksut ja trikomipeitteen tiheys olivat täysin ennennäkemättömällä tasolla. 

Schoenmakersin myydessä liiketoimintansa Dronkersille hän luovutti parhaimpien kannabiskasviensa lisäksi myös Cannabis Castlen avaimet. Täällä järjestetyissä juhlissa,  joissa myös Schoenmakers oli paikalla, Silver Haze sai uuden nimen.

Dronkers halusi kunnioittaa juhlissa paikalla olleen ystävänsä Jack Hererin pitkää uraa kannabiksen puolestapuhujana, joten hän antoi tämän nimen siemenyhtiönsä uudelle lippulaivalle. Jack Hereristä tuli pian Sensi Seedsin myydyimpiä lajikkeita. 

Jack Herer vuonna 1969. Kuva: By Carolmooredc – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20365907

Pian tämän jälkeen Schoenmakers oli mukana perustamassa Green House Seedsiä. Hän jalosti Silver Hazen uudelleen, nimeten uuden version Super Silver Hazeksi

Monille Jack Herer on kuitenkin se aito ja alkuperäinen Haze-hybridi, johon he ihastuivat,  kenties käytyään henkilökohtaisesti Amsterdamissa – joka nopeasti täyttyi tämän lajikkeen kirpeänkatkuisista kukinnoista – tai kasvatettuaan Sensi Seedsiltä hankkimiaan siemeniä.

Maanalaisten lähteidemme mukaan Suomessa olisi kasvatettu Sensi Seedsin Jack Hereriä jo ainakin vuodesta 2001 lähtien.

Erityislaatuinen hybridi yhdistelee eri kantojen ominaisuuksia

Jack Hererin eri fenotyypit ovat useimmiten mausteisia, havuisia, hieman hedelmäisiä ja kukkeita. Budeja grindatessa löytyy multaista maata ja yrttejä muistuttavia tuoksuja. Maku on usein hieman pistävä, yrttinen ja karvas. Se saattaa tuoda mieleen esimerkiksi mustapippurin, rosmariinin tai limemehun. 

Terpeeniprofiili (eri aromiaineiden kompositio) on usein terpinoleeni- ja karyofylleenivoittoinen. Lisäksi kasveissa saattaa ilmetä merkittäviä pitoisuuksia bergamottiinin tapaisia flavonoideja.

Haze-risteytykseksi Jack Herer on ällistyttävän ripeä ja se useimmiten kukkii kokonaisuudessaan jo 8-10 viikon kuluessa.

Lajike on erityisen suosittu korkeita annoksia tarvitsevien lääkekäyttäjien keskuudessa, sen vaikutusprofiilin ollessa hieman energisoiva ja fokuksen hyvin säilyttävä. Se ei väsytä käyttäjää samalla tavoin kuin monet muut afghanistanilaisille kannoille pohjautuvat hybridilajikkeet vaikka sitä maistelisikin aamusta iltaan. Monet kokevat sen todella innoittavana ja uuvuttavaa työskentelyä jouduttavana pilvenä. 

Jack Herer voitti parhaan kukinnon palkinnon High Times Cannabis Cupissa vuonna 1994 ja se palkittiin parhaana sativana vuonna 1999. Viimeisimpänä alkuperäinen Jack Herer oli vuonna 2018 tislekategorian ensimmäisellä sijalla Emerald Cupissa, joka on Kalifornian merkittävin kannabiskilpailu.

Jack Hererin pohjalta on kehitetty myös useita muita merkityksellisiä lajikkeita, joista tärkeimmät lienevät Bedrocan-lääkekannabisyhtiön Afina (kauppanimi Bedrocan) ja Brothers Grimm Seedsin Cinderella 99 sekä Apollo 13.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti