Traffic Roots Pixel
Terveys

Alkoholi kannabista todennäköisemmin psykoosin taustalla

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksesta puhuttaessa nostetaan usein esille kasvava mahdollisuus psykoosin puhkeamiseen. Tilastollisesti tätä ei ole voitu todistaa, koska kannabiksen käytön lisääntyessä, ei psykoosin esiintyvyys ole kasvanut samaan tahtiin.  Tästä johtuen on tuotu keskusteluun myös alttius psykoosiin ja kannabiksen mahdollisuus aiheuttaa psykoosin puhkeaminen sille alttiiden kohdalla.

Psykoosin ja alkoholin suhdetta ei kuitenkaan nosteta samalla tavalla esille. Mutta tästäkin on tehty viime aikoina uusia tutkimuksia ja uusimpien tutkimusten myötä vaikuttaa vahvasti, että alkoholi voi olla merkittävä tekijä psykoosien puhkeamisessa.

Lääketieteellinen julkaisu Schizophrenia Research julkaisi neljä vuotta kestäneen tutkimuksen, jossa seurattiin 170 henkilöä, joilla oli korkea riski sairastua psykoosiin. Tutkimuksessa tarkkailtiin alkoholin, tupakan ja kannabiksen vaikutuksia psykoosien puhkeamiseen. Joillekin saattoi tulla yllätyksenä, että kannabiksen sijaan alkoholilla oli suuri merkitys psykoosin mahdollisuuden kasvamiseen. Tutkimusta johtanut Jean Addington Calgaryn yliopistosta kirjoitti, että jo pienikin alkoholinkulutus nosti esille mahdollisuuden psykoosin puhkeamiseen, mutta tupakan tai kannabiksen kohdalla tällaista kasvua ei havaittu.

Asiantuntijat ovat edelleen epävarmoja kannabiksen suhteesta psykoosin ja skitsofrenian esiintyvyyteen. Vahvimmat oletukset kuitenkin viittaavat perinnöllisiin tekijöihin psykoosien perussyynä. On arveltu, että genetiikka muodostaa suurimman riskin – joidenkin tutkimusten mukaan jopa 80% psykoositapauksista johtuu perinnöllisistä tekijöistä.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti