Traffic Roots Pixel
Allekirjoita kansalaisaloite osoitteessa lailliseksi.fi
Kotimaa Lainsäädäntö Politiikka Terveys Uutiset

EU-alueen yhtenäinen lääkekannabisstandardi muodostumassa

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

Ensimmäinen luonnos kannabiksen kukintoa koskevasta kasvimonografiasta on tullut kommentoitavaksi.

Euroopan lääkeviraston kasvirohdosvalmistekomitea ilmoitti viime vuonna, että se tulee laatimaan vuoden 2022 aikana uuden ohjeistuksen, joka koskee kannabiksen kukintoa kasvirohdoslääkkeenä.

Työstettäväksi tuli myös kannabiksen kukintoa koskeva monografia, joka tullaan lisäämään Euroopan farmakopeaan (Ph. Eur.)

Ensimmäisen luonnoksen julkaisusta ilmoitettiin viime viikon torstaina, jolloin se tuli tarkasteltavaksi ja kommentoitavaksi Euroopan farmakopean sivuille.

Kasvimonografiat ovat valmisteyhteenvedon kaltaisia kuvauksia kasvirohdoksen ominaisuuksista, joiden on tarkoitus toimia standardoinnin ja harmonisoinnin välineenä. Ne määrittelevät, minkälainen kasvimateriaali soveltuu lääkkeeksi ja kuinka soveltuvuus varmistetaan.

Luonnoksen mukaan kukinto tultaisiin jaottelemaan kolmeen erilaiseen kategoriaan kemotyypillisten ominaisuuksiensa perusteella:

  • Korkean THC-pitoisuuden kannabis (10-30% THC:tä, <1,0% CBD:tä)
  • THC/CBD-kannabis (3-15% THC:tä, 3-15% CBD:tä)
  • Korkean CBD-pitoisuuden kannabis (<1% THC:tä, 5-20% CBD:tä)

Kannabinoidipitoisuudet ovat yhteenlaskettuja kokonaispitoisuuksia, joiden osalta happomuotoisten esiasteiden (THCA ja CBDA) painosta vähennetään karboksyyliryhmän massa.

Mikäli kukintoa määrätään potilaille, se ei saa sisältää siemeniä, ylimääräistä latvojen alapuolista oksaosiota, tai yli senttimetrin pituisia kaistaleita lehtiä.

Lisäksi kukintoa voitaisiin käyttää raaka-aineena lääkevalmisteille.

Tämä on ensimmäisiä viitteitä siitä, että lääkekannabiksen saatavuus tulisi lähitulevaisuudessa paranemaan koko Euroopan laajuisesti.

Jätä kommentti