Traffic Roots Pixel
Myytinmurtaja Terveys

Kuinka kauan kannabis näkyy elimistössä?

Kirjoittanut Marjaana

Uusi Suomi uutisoi äskettäin miehestä, joka sai potkut työstään, koska hän oli käyttänyt kannabista vapaa-aikanaan. Hänen testinsä olisi muuten laskettu negatiiviseksi, mutta lääkärit merkitsivät testin kuitenkin positiiviseksi, koska mies oli kertonut käyttäneensä kannabista lomansa aikana. Työnantaja väitti miehen vaarantaneen törkeästi työturvallisuutta kannabiksen käytöllään, mutta oikeuden mukaan ei ollut näyttöä, että hän olisi ollut töissä kannabiksen vaikutuksen alaisena. Työnantaja hävisi oikeusjutun ja joutuu korvaamaan miehelle vuoden palkan.

Kuinka kauan kannabiksen käyttö sitten näkyy testeissä? Kysymys on sikäli tärkeä, koska useat kannabiksen käyttäjät ovat joutuneet poliisin hampaisiin ja heiltä on mm. otettu ajokortti hyllylle, koska kannabiksen käytön katsotaan aiheuttaneen vaaraa liikenteessä – vaikka kannabiksen käytön aikana ei olisi ollut yhtään autoa näköpiirissä. Siis täydellistä mielivaltaa poliisin toimesta. Eihän poliisi käy puhalluttamassa ihmisiä ravintoloissa ja vie korttia kuivumaan siksi, että on käytetty alkoholia.

Poliisilla on käytössään sylkitestejä, joita voidaan käyttää silloin, kun voidaan epäillä kuljettajan olevan jonkun muun päihteen kuin alkoholin vaikutuksen alaisena. Sylkitestillä voidaan kartoittaa kannabiksen käyttöä 1-12 tuntia käytön jälkeen, alle tunnin kuluessa sylkitesti ei välttämättä paljasta käyttöä. Sylkitestit on todettu kokeissa kuitenkin sangen epävarmoiksi, sillä sylkitestit eivät aina paljasta käyttöä ja joidenkin tutkimusten mukaan vain noin puolessa tapauksissa testi antaa positiivisen tuloksen. Vastaavasti joissakin tutkimuksissa on todettu, että noin puolet tapauksista, jossa kannabista ei ole käytetty, testi on saattanut antaa myös positiivisen tuloksen. Osumatarkkuus on siten n. kolikonheiton tarkkuusluokkaa. Siis kruuna vai klaava?

Virtsatesti on huomattavasti tarkempi mittaustapa. Ainoa ongelma on, että käytön määrästä riippuen, kannabis saattaa päivittäisen käytön seurauksena näkyä jopa yli kaksi kuukautta edellisestä käyttökerrasta ja yhdestäkin käyttökerrasta kannabis voidaan rekisteröidä vielä lähes viikon ajan, mutta jos testattavalla on korkea rasvaprosentti, voi tälläkin testillä antaa kertakäytöstä jopa kuukauden kuluttua positiivisen tuloksen. Mutta tälläkään testillä ei voida osoittaa, että testattava olisi ollut kannabiksen vaikutuksen alainen ajaessaan autoa.

Verinäytteestä voidaan kannabis nähdä 2-3 päivän ajan. Runsaan käytön seurauksena voi THC näkyä veressä jopa pari viikkoa. Nämäkin tulokset riippuvat siitä, haetaanko verestä THC:tä vai sen hajoamistuotteita.

Hiuksissa ja ihokarvoissa kannabiksen käyttö näkyy pisimpään. Edellisestä käyttökerrasta saattaa olla kulunut jopa kolme kuukautta, kun kannabis voidaan havaita hiuksista tai ihokarvoista.

Tuoreimpana testimuotona kannabiksen havaitsemiseksi on vielä testivaiheessa oleva puhallustesti. Laitteen kehittäjän mukaan se havaitsee kannabiksen muutaman tunnin ajan, eli noin päihtymyksen ajan. Jos laite osoitteutuu kokeissa luotettavaksi, olisi se kaikkien osapuolien kannalta hyvä, sillä minkäänlainen päihteiden käyttö ei kuulu liikenteeseen.

Entä voiko testejä huijata – ei juurikaan. Erilaisista huijausmenetelmistä on kylläkin paljon erilaisia kaupunkilegendoja, joista jokunen pitää jonkin verran paikkansa, mutta pääsääntöisesti ne ovat vain legendoja. Tärkeintä olisi saada käyttöön testimenetelmät, jotka ovat riittävän tarkkoja ja luotettavia, eivätkä reagoisi käyttöön, joka on tapahtunut kauan sitten.

Artikkelissa on keskitytty polttamalla tapahtuneeseen kannabiksen käyttöön. Vaporisointi saattaa antaa jo aivan erilaisia tuloksia, puhumattakaan syötynä tai juotuna nautittu kannabis.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti