Traffic Roots Pixel
Talous

Hamppulauta haastaa puun raaka-aineena

Kirjoittanut Marjaana

Sehän on tiedetty jo pitkään, että hamppu on erittäin monipuolinen raaka-aine, joka taipuu moneen tarkoitukseen. Taloja on rakennettu hamppubetonista, hamppua on käytetty eristemateriaalina, hamppuöljy on ollut hyvä puunsuoja-aine sekä raaka-aineena maaleissa. Uusin valloitus näyttää olevan hamppupuutavara, joka sopii erinomaisesti lattiamateriaaliksi esimerkiksi parketin muodossa.

Hampun edut ovat merkittävät: se kasvaa jopa 100 kertaa nopeammin kuin puu ja valmis lopputuote on jopa 20 kertaa kovempaa kuin vaikkapa tammesta valmistettu vastaava tuote – ja tammi on erittäin kovaa puuta. Lisäksi hamppu sitoo hiiltä huomattavasti paremmin kuin vastaava maa-ala metsää.

Kohta voi keittiöstä löytyä myös hampusta valmistettuja leikkuulautoja.

Tuotanto käyntiin syksyllä

Ihan vielä ei hamppulautaa tai parkettia ole tarjolla. Yhdysvaltalainen Fibonacci LLC rakentaa paraikaa tuotantolaitosta Kentuckyn osavaltioon ja tuotannon pitäisi alkaa ensi syksynä. Yrityksen omistaja on sopinut ostavansa 800 tonnia hampun varsia paikallisilta viljelijöiltä.

Valmiista tuotteesta voidaankin valmistaa kaikkea sellaista, mitä on perinteisesti tehty puusta – lattioista huonekaluihin ja rullalautojen deckeihin. Huomattavasti vastaavaa puusta valmistettua tuotetta edullisempaan hintaan.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti