Traffic Roots Pixel
Talous Ulkomaat

Kannabisteollisuus työllistää vauhdilla

Kirjoittanut Marjaana

Kannabikseen liittyvät liiketoimet ovat tällä hetkellä nopeimmin kehittyvä liiketoiminnan alue Yhdysvalloissa. Kannabis ei tee hyvää ainoastaan verotuloille, jotka nekin ovat merkittävät, mutta koko toimialan työllistävä vaikutus on todella merkittävää tasoa kaikissa niissä osavaltioissa, joissa joko lääkekannabis tai viihdekäyttöön tarkoitettu kannabis on laillistettu.

Vuonna 2018 on teollisuuden työpaikkoja syntynyt eniten sitten vuoden 1997. Kaikki työpaikat eivät ole syntyneet kannabisteollisuuteen, mutta sillä on merkittävä osa kasvussa. Kaikkiaan koko kannabistoimialalle syntyi 64 389 uutta työpaikkaa vuoden 2018 aikana. Eikä kannabista ole laillistettu läheskään kaikissa osavaltioissa ja liittovaltiotasolla se on edelleen laitonta. Lääkekannabis on tällä hetkellä laillista 33 osavaltiossa ja 10 osavaltiota on laillistanut kannabiksen käytön ja myynnin täysi-ikäisille. Kaikkiaan Yhdysvalloissa kannabiksen parissa työskentelee yli 200 000 henkilöä.

Monissa osavaltioissa kannabikseen liittyvä toiminta on vasta alussa, johtuen laillistamiseen liittyvistä aikatauluista ja rajoituksista. Siitäkin huolimatta kasvun katsotaan olevan merkittävää esimerkiksi Floridassa, joka on vasta laillistanut kannabiksen lääkekäytön, odotetaan työpaikkojen lisääntyvän tänä vuonna peräti 9500 vakituisella työsuhteella.

Tällä hetkellä kannabisteollisuudessa työskentelee jo enemmän ihmisiä, kuin maassa on suuhygienistejä!

Myynnin kasvu 34%

Vuoden 2018 aikana laillisen kannabiksen liikevaihto nousi 34% edellisvuoteen verrattuna ja on nyt arvoltaan 10,8 miljardia dollaria – 9,6 miljardia euroa! Summa on hieman alle 20% Suomen valtion budjetista. Pelkästään vuonna 2018 kannabiksen viihdekäytön laillistaneissa osavaltioissa kerätyt verot olivat yli miljardin dollarin. Monissa osavaltioissa nuo verovarat ovat korvamerkittyjä koulutukseen sekä lasten ja nuorten hyvinvointiin.

Osavaltiokohtaisestikin täytettyjen työpaikkojen lisäys oli merkittävää. Joitakin poikkeuksia lukuunottamatta kannabistoimialalla täytettiin työpaikkoja vuoden 2018 aikana yli 100%, eli työpaikkojen märä yli kaksinkertaistui. Poikkeuksina oli mm. Colorado, jossa toimiala on jo pitkälle vakiintunut, mutta sielläkin täytettyjen työpaikkojen määrä kasvoi 17% edellisvuoteen verrattuna. Äärimmäinen huippu saavutettiin Pennsylvaniassa, jossa työpaikkojen määrä nousi yli 4200%, 90 työpaikasta lähes 3900 työpaikkaan.

Monissa osavaltioissa koko kannabikseen liittyvä liiketoiminta on vasta aluillaan, joten alaan liittyvä talous ja työpaikat tulevat lähivuosina kasvamaan merkittävästi. Jopa niissä osavaltoissa, joissa toiminta on ollut jo vuosien ajan vakiintunutta, saattaa työpaikkojen lisääntymisvauhti sellaisella tasolla, josta suomalaiset poliitikot näkevät vain märkiä unia.

Tanska on laillistanut lääkekannabiksen tuotannon ja ennusteiden mukaan vuonna 2020 tulee Tanskan lääkekannabiksen viennin arvo olemaan yli miljardi euroa ja työpaikkojakin alalla olisi 800.

Suomessa ei uskalleta ottaa asiaa poliitikkojen toimesta puheeksi ja juna katoaa päivä päivältä nopeammin horisonttiin.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti