Traffic Roots Pixel
Politiikka Terveys

Kaikki kannabiksen kulutus on lääkekäyttöä

Kirjoittanut Marjaana

Kannabiksen käytössä viitataan usein lääkekäyttöön ja viihdekäyttöön. Viihdekäyttö on se viimeinen punainen vaate ja pelko, mikä saa vastustajat puolustamaan kannabiksen kieltolakia, jopa siinä määrin, että yrttiä ei uskalleta edes kokeilla lääkekäyttöön. Jos kannabikseen uskalletaan ottaa edes jonkinlainen positiivinen kanta, liittyy se nimenomaan kannabiksen lääkekäyttöön ja sen lääketieteellisiin ominaisuuksiin. Jos Suomessa joskus halutaan saada kannabis edes jollain tavalla hyväksyttäväksi, tapahtuu se ehdottomasti lääkekannabiksen kautta – viihdekäyttö herättää niin vahvoja tunteita vastustajissa.

Kuten tiedämme, ihmiskehossa on endokannabinoidijärjestelmä – ihmisen keho on siis vuosituhansien kehityksen aikana oppinut käyttämään kannabinoideja hyväkseen. Ihmisen endokannabinoidijärjestelmä säätelee immuunijärjestelmää, mielialaa, unta, ruokahalua ja kivun sietoa. Aivan kuten vitamiineja, ihmiskeho tarvitsee kannabinoideja toimiakseen oikein. Kannabiksen laittomuuden vuoksi useat meistä kärsivät kannabinoidien puutteesta, ns. endokannabinoidijärjestelmän oireyhtymästä. Tämä ilmenee autoimmuunisairauksina, masennuksena, bipolaarisina häiriöinä, neurodegeneratiivisina tiloina, selittämättöminä kipuina ja unihäiriöinä.

Edellä mainitut oireet tulkitaan yleensä sellaisiksi tiloiksi, että ne vaativat lääkinnällistä apua ja hoitoa. Perinteinen lääketeollisuus on kehittänyt jokaiseen vaivaan lukuisia lääkkeitä, joita lääkärit saavat määrätä potilailleen ilman suurempia esteitä ja ihmettelyä. Nämä lääkkeet ovat lääketeollisuudelle merkittävä miljardiluokan tulonlähde, josta pidetään varmasti kiinni. Tämän vuoksi lääketeollisuus tukee vahvasti kannabiksen laillistamista vastustavia järjestöjä.

Kannabiksen käyttäjiltä kysyttäessä syytä kannabiksen käyttöön on vastaus usein hyvin yksinkertainen: “Satun vain pitämään sen aiheuttamasta tunteesta”. Mutta jos asiaa kaivellaan hieman syvemmältä, löytyy sieltä myös paljon muuta. Useimmat “viihdekäyttäjät” polttavat kannabista oikeasti lääkinnällisiin tarkoituksiin, mutta eivät välttämättä tunnista sitä. Syitä ovat yleensä:

  • Se rentouttaa
  • Sen avulla saan helpommin unta ja nukun paremmin
  • Se rauhoittaa
  • Se auttaa keskittymään
  • Se rauhoittaa vatsaani
  • Se auttaa minua olemaan sosiaalisempi
  • Se virkistää seksielämää

Moniko näistä syistä lääkitään yleensä vahvoilla reseptilääkkeillä? Meille siis tarjotaan mielummin barbituraatteja, bentsoja, erilaisia antidepressantteja, psykoosilääkkeitä ja jopa alkoholia (sosiaalisuus), joiden moninaisista sivuvaikutuksista harvalla on edes kunnon tietoa. Voidaanko siis puhua lääkkeiden viihdekäytöstä? Tavallisella terveyskeskuskäynnillä on mahdollista saada jo sellaiset tropit, että ihminen voi olla niistä sekaisin pitkäänkin. Ja monet ovatkin. Mielialalääkkeiden reseptejä uusitaan melko helposti, jotta saadaan tilastoihin sopivan positiivisia lukuja.

Jatkossa voisi jokainen “viihdekäyttäjä” keskittyä enemmän niihin syihin, miksi kannabista käyttävät. Ehkä sitten puheet viihdekäytöstä loppuvat ja kannabiksen lääkeominaisuuksiin suhtaudutaan vakavemmin. Viihdekäyttöön liitetään helposti addiktio – riippuvuus kannabiksesta ja jokainen addiktioitunut on aina ongelma. Se on ongelma viranomaisille ja se on ongelma koko kannabiksen laillistamista ajavalle liikkeelle. Kun kaikesta kannabiksen käytöstä puhutaan terapeuttisena, on suurempi mahdollisuus saada kannabis vapaampaan lääkinnälliseen käyttöön. Ja silloin aina löytyy lääkäri, joka on valmis määräämään kannabista rauhoittavien, piristävien yms. muiden nykyisten reseptilääkkeiden sijaan.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti