Unkari rikkoi taas EU:n yhteistä linjaa – tällä kertaa kannabiskysymyksessä

EU:n julkisasiamies on ottanut kantaa tapaukseen, jossa Euroopan komissio syyttää Unkaria EU:n yhteisen kannan rikkomisesta YK:n huumausainetoimikunnan äänestyksessä. Tapauksessa on kyse siitä, voiko yksittäinen jäsenvaltio toimia vastoin EU:n yhdessä sopimia kantoja kansainvälisissä neuvotteluissa – ja mitä seurauksia tästä voi koitua.
Kannabis kiistan keskiössä
Kysymys kannabiksen uudelleenluokittelusta nousi esiin YK:n huumausainetoimikunnassa (CND), jossa päätettiin poistaa kannabis yleisesti vaarallisimpina pidettyjen aineiden listalta IV, mutta säilyttää se silti huumausaineiden listalla I.
Päätös perustui Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksiin, jotka tunnustivat kannabiksen lääketieteellisen hyödyn, mutta myös sen väärinkäyttöön liittyvät riskit.
EU-maat olivat sopineet yhdessä tukevansa tätä linjausta, ja neuvoston päätöksellä EU:n jäsenvaltioiden tuli äänestää kannabiksen uudelleenluokittelun puolesta.
Unkari kuitenkin rikkoi tätä linjaa ja äänesti vastaan. Lisäksi maa antoi äänestyksen yhteydessä lausuman, jossa se ilmaisi vastustavansa päätöstä, vaikka se oli ollut mukana EU:n neuvotteluissa, joissa muodosteltiin yhtenäistä kantaa päätöstä koskien.
Euroopan komissio haastoi Unkarin EU-tuomioistuimeen vedoten siihen, että jäsenvaltioilla on velvollisuus noudattaa EU:n yhteistä kantaa kansainvälisillä foorumeilla.
Nyt EU:n julkisasiamies on antanut asiassa lausuntonsa ja katsoo, että Unkari rikkoi sääntöjä äänestäessään EU:n linjaa vastaan.
Lausunnossa todetaan, että jäsenvaltioiden tulee toimia unionin ulkopolitiikassa yhtenäisesti, eikä niillä ole oikeutta irtautua päätöksistä omavaltaisesti.
Vaikka julkisasiamiehen lausunto ei ole sitova, useimmiten unionin tuomioistuin päätyy noudattamaan sen linjaa. Mikäli tuomioistuin päättää, että Unkari on rikkonut velvoitteitaan, se voi johtaa seuraamuksiin sitä kohtaan ja sen toimintaa tullaan valvomaan tarkemmin.
Unkari EU:n vastarannankiiskenä
Tapaus ei ole Unkarille ensimmäinen laatuaan. Viime vuosina maa on toistuvasti irtautunut EU:n yhteisistä linjauksista erityisesti ulkopolitiikan ja kansainvälisten neuvottelujen yhteydessä.
Unkari on esimerkiksi vesittänyt EU:n yhtenäistä kantaa liittyen Venäjän vastaisiin pakotteisiin, ja se on useaan otteeseen jarruttanut Israelin ja Palestiinan konfliktiin liittyvien lausuntojen muodostamista.
Unkari on saanut useita langettavia päätöksiä EU-tuomioistuimessa myös muissa kysymyksissä. Näin on tapahtunut erityisesti LGBTQ-oikeuksiin liittyen.
Kesällä 2021 Unkari hyväksyi lain, joka kieltää homoseksuaalisuudesta ja sukupuolen moninaisuudesta kertomisen alaikäisille suunnatussa materiaalissa. EU on tuominnut lain syrjivänä ja komissio on aloittanut oikeudelliset toimet Unkaria vastaan. Tämä osoittaa, että EU on valmis puuttumaan jäsenvaltioiden toimiin, mikäli ne rikkovat unionin yhteisiä sääntöjä.
EU:n kannabispolitiikka muuttumassa
Unkarin äänestys ei ole pelkästään jäsenvaltioiden kurinalaisuuteen liittyvä kysymys, vaan se myös heijastaa laajempaa muutosta Euroopan kannabispolitiikassa. Monet EU-maat ovat viime vuosina siirtyneet sallivampaan linjaan kannabiksen suhteen.
Vaikka EU:n tasolla ei ole vielä saavutettu yhtenäistä linjaa kannabiksen sääntelystä, kehitys osoittaa, että yhä useammat jäsenvaltiot ovat valmiita uudistamaan suhtautumistaan.
Tämä tekee Unkarin linjan yhä selkeämmin vastakkaiseksi muun Euroopan kehitykselle – ja asettaa maan jälleen vastakkain Brysselin kanssa.