Traffic Roots Pixel
Talous

Kuinka suuri on kannabisbisnes?

Kirjoittanut Marjaana

Suomessa tuskin kukaan on vielä miettinyt kunnolla mahdollisten kannabismarkkinoiden kokoa. Markkinat kuitenkin ovat olemassa, siitä kertovat mm. Jari Aarnion oikeudenkäyntien yhteydessä mainitut rahasummat, joita oli kätketty eri puolille Aarnion kotia.

Rahaa siis liikkuu ja tällä hetkellä se on lähinnä pimeätä rahaa, oli kyseessä sitten katukauppa, maahantuonti tai menestyvän kasvattajan tilipäivä satoa korjattaessa. Mutta mikä mahtaisi olla tilanne, jos Suomessakin kannabismarkkinat olisivat lailliset ja kaikki portaat maksaisivat tarvittavat verot ja vastaavat?

Israel: Kannabiksesta sotatarviketeollisuutta suurempi bisnes

Harva tätä tajuaa, mutta Israel on tällä hetkellä johtava maa laillisen kannabiksen suhteen. Tel Avivin yliopistossa nuori tutkija Raphel Mechoulam löysi vuonna 1964 kannabiksesta kaksi merkittävää ainesosaa – THC ja CBD. Siitä hetkestä lähtien on maailman kannabistutkimuksen kärki ollut koko ajan Israelissa. Maassa on maailman vanhin ja laajin lääkekannabista käyttävien potilaiden rekisteri – kaikkiaan 22 000 rekisteröityä potilasta ja kannabislakeja juuri uusittaessa entistä avoimemmaksi, knessetissä vaikuttaneet poliittiset puolueet toimivat suuressa konsensuksessa. Kaikki ymmärsivät kannabiksen merkityksen maan lääketeollisuudelle ja taloudelle.

Joidenkin lähteiden mukaan Israelissa arvioidaan kannabiksen olevan pian suurempi bisnes kuin sotatarviketeollisuus. Sotatarviketeollisuuden liikevaihtoja ei juuri huudella maailmalla, mutta Israelin kohdalla on luotettavaksi arvioksi annettu 773 miljoonaa dollaria. Jos tuota haluaa verrata johonkin suomalaiseen yritykseen, niin Altian liikevaihto vuonna 2013 oli 475 miljoonaa euroa.

Coloradossa kannabiksesta suuremmat verotulot kuin alkoholista

Coloradon osavaltion tilikausi päättyi heinäkuun lopussa ja ensimmäisiä tietoja siitä on tullut jo julkisuuteen. Tilikauden aikana arvioitu kannabisbisneksen arvo oli tilikauden aikana peräti 500 miljoonaa dollaria. Kannabiskaupan verot toivat osavaltiolle jo enemmän rahaa kuin alkoholiverot. Kannabisbisneksessä ei siis puhuta mistään pikkurahoista, vaan kyseessä on jo merkittävä teollisuuden ala.

Koko USAn alueella tapahtuvan kannabiskaupan liikevaihdoksi on arvioitu peräti 100 miljrdia dollaria, joka on sama kuin USAn panimoteollisuuden yhteenlaskettu liikevaihto. Joten ei mikään ihme, että kansainväliset huumekartellit ovat hieman kärmeissään laillistamisprosessin edistyessä USAssa.

Miten Suomessa?

Suomessa kannabiskauppa kaikissa muodoissaan on edelleen laitonta. Tämän vuoksi kannabiksesta ei kerry lainkaan verotuloja, vaan ainoastaan kuluja, koska poliisi käyttää resursseja kaikkien kannabiksen kanssa tekemisissä olevien seuraamiseen. Nämäkin resurssit voitaisi käyttää johonkin järkevämpään ja samalla saataisi myös verotuloja valtiolle.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimuksen mukaan Suomessa on tällä hetkellä peräti 20 000 kotikasvattajaa. Tuolla kasvatuksella katetaan osa suomalaisesta kannabiksen kulutuksesta. Monilla laillistamista halajavalla on mielessään hyväksyttävä kotikasvatus, jolloin omat kulut jäisivät pienemmiksi.

Todellisuudessa harvat vaivautuvat kasvattamaan itse, kun tarjolla olisi hyvää tasalaatuista tavaraa turvallisesti hankittuna. Coloradossa kotikasvatus väheni laillistamisen myötä 95% ja tulee todennäköisesti laskemaan entisestään.

Harvahan vaivautuu panemaan itse oluttaan, vaikka se olisi tällä hetkellä täysin laillista. Astoiden puhdistaminen, itse paneminen, pullottaminen ja pullokypsytys – kaikki aikaa, tilaa ja vaivaa vieviä työvaiheita. Eikä kannabiksen kasvattaminen olisi juuri sen helpompaa – valaistus, kastelu, lämpötilat, kuivatus, kukintojen leikkaaminen ja säilytys – sanoisinko kasvattamisen olevan jopa vaivalloisempaa kuin oluen panemisen. Eli kannabiksen laillistamisessa olisi myös työllistävä vaikutus.

Kaikkiaan kannabiksen laillistaminen ja rekisteröidyn myynnin salliminen olisi Suomen taloudelle piristysruiske. Liikevaihdon verottamisen lisäksi tarjolla on työllistämisen mukanaan tuomat kerrannaisvaikutukset ja alueellisten talouksien piristyminen.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.