Traffic Roots Pixel
Matkailu

Hyviä syitä käydä Amsterdamissa

Kirjoittanut Marjaana

Kaikkihan osaavat yhdistää Amsterdamin ja coffeeshopit. Mutta jos et ole vielä siellä käynyt, on korkea aika käydä.

Amsterdam on kaupunkina rento. Yleisestä tunnelmasta on vaikea uskoa, että varsinaisessa Amsterdamin kaupungissa asutaan reippaasti tiiviimmin kuin esimerkiksi Helsingissä – asukastiheys on peräti 50% korkeampi kuin Helsingissä, mutta siitä huolimatta kaupungissa ei ole ahdasta. Yksi hyvä ahtauden poistaja on polkupyörät, joita kaupungin n. 750 000 asukkaalla on yhteensä n. 900 000 kappaletta. Siis jokaiselle amsterdamilaiselle on olemassa polkupyörä ja joillakin saattaa olla niitä kaksi. Ahtautta polkupyörät poistavat sillä, että kaikki kulkevat joka paikkaan polkupyörillä ja autoilijoita on hämmästyttävän vähän. Pyöräliikenne sujuu mainiosti, sillä jalankulkijoille, pyöräilijöille ja autoilijoille on kaikille oma kaistansa ja jokainen kunnioittaa toisiaan. Autoilijat antavat pyöräilijöille tilaa ja pyöräilijät jalankulkijoille. Kaikki sulassa sovussa. Suurin ero suomalaiseen pyöräilijään on se, että Damissa ei kenelläkään ole kiire, eikä kukaan pukeudu pyöräilyvaatteisiin, vaan kaikki rullaavat rauhallisesti vanhoilla mankeleilla.

Amsterdamissa kaikki pyöräilevät joka paikkaan.

Amsterdamissa kaikki pyöräilevät joka paikkaan.

Coffeeshopit

Coffeeshopit ovat varmasti toinen merkittävä rentouden tekijä. Coffeeshopeja on paljon, keskusta-alueella on paikkoja, jossa coffeeshopeja on vieri vieressä, hieman keskustan ulkopuolella voi joutua kävelemään korttelin tai kahden verran törmäämättä coffeeshopiin. Vaikka coffeeshopien lupaehtoja on kiristetty ja monet ovat joutuneet lopettamaan toimintansa tiukentuneiden ehtojen vuoksi, on kaupungissa edelleen yli 500 coffeeshopia.

Pääosa coffeeshopeista on melko nuhjuisia paikkoja, joissa nuoret turistit ottavat ilon irti mahdollisuudesta polttaa kannabista kenenkään häiritsemästä. Coffeeshopin laadukkuus ei aina näy paikan tyylikkyytenä, laadukkuus mitataan yleensä menun mukaan. Ja menulla tarkoitetaan tarjolla olevien kannabislaatujen määrää ja laatua. Parhaimmissa paikoissa lista voikin olla melkoinen – marihuanaa ja hasista löytyy niin irtomyynnissä, kuin valmiina siististi käärittyinä sätkinä.

Hunters03062010Hunter

Amsterdamilaisissa coffeeshopeissa on valikoimaa ja laatua.

Hollantilainen päihdepolitiikka

Toisin kuin monet kuvittelevat, kannabis ei ole laillista Hollannissa. Se on suunnilleen yhtä laitonta siellä kuin missä tahansa muuallakin. Mutta siellä on otettu suorastaan virallinen kanta, että pienen määrän (5 grammaa kannabista) hallussapito, ostaminen coffeeshopista ja polttaminen siellä, ei aiheuta seuraamuksia. Katukauppa on yhtä kiellettyä ja rangaistavaa kuin muuallakin sekä muut huumeet, kuten kokaiini, heroiini ja amfetamiini, ovat erittäin kiellettyjen aineiden listalla. Jos kadullta on kuitenkin tullut hankittua jotain, sen voi testauttaa anonyymisti ja maksutta virallisessa laboratoriossa. Jos joku on käyttänyt jotain ainetta, josta on seurannut terveydelle haittaa, Hollannissa voi aina kääntyä terveydenhuollon puoleen ilman pelkoa poliisista. Hollannissa keskitytään viisaasti haittojen vähentämiseen, ei rankaisemiseen.

Hollantilainen päihdetyöhön keskittynyt vapaaehtoisjärjestö Unity julkaisi videon turisteja varten, jossa selvitetään muutamassa minuutissa hollantilainen päihdepolitiikka. Kannattaa vilkaista se ennen reissua.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti