Traffic Roots Pixel
Matkailu

Mikä on Hollannissa sallittua ja mikä ei?

Kirjoittanut Marjaana

Kuten tarkkaavaisimmat lukijat ovat huomanneet, tein pienen ryhmän kanssa pari viikkoa sitten tutustumismatkan Amsterdamiin ja sen coffeeshopeihin. Matka sellaisenaan oli toki erittäin riemastuttava, coffeeshopien tarjontaan tutustuimme suurella mielenkiinnolla ja muutoinkin oli kivaa katsella skeneä. Mutta sitten jouduimme tutustumaan Hollannin erittäin sekavaan lainsäädäntöön kannabiksen osalta.

Moni kuvittelee, että kannabis on laillista Hollannissa. Sori, näin ei ole. Se on laitonta. Sen maahantuonti on tiukasti kiellettyä, mutta omaan käyttöön kasvattaminen (max. 5 kasvia) on sallittu ja coffeeshopeilla on oikeus myydä pieniä eriä täysi-ikäiselle ostajalle ja samoin niissä on sallittua myös poltella. Coffeeshopin pitäminen on luvanvaraista toimintaa. Polttaminen yksityisissä tiloissa, kuten kotona tai muissa vastaavissa paikoissa, on sallittua. Poliisi ei puutu, jos täysi-ikäisellä henkilöllä on hallussaan yli 5 grammaa kannabista. Yleensä polttelupaikoissa ei saa käyttää alkoholia lainkaan, mutta viime aikoina ovat polttelumahdollisuudella varustetut pubit yleistyneet.

Mutta kuinka käy, jos kannabista on hallussa paikassa, jossa sitä ei saisi olla mukana? Tähän jouduimme matkallamme tutustumaan.

Riemukkaasti sujunut matkamme oli kääntynyt jo loppupuolelleen. Viimeiset savut oli poltettu jo nekin paikassa, jossa kannabiksen käyttöä ei sallita (Amsterdamin keskusaseman ovilla) ja kaikki ylimääräinen heitettiin haikein mielin pois. Junalla lentoasemalle, check-in ja matkatavaroiden jättö ja kohti turvatarkastusta, joka sujui rutiinilla – melkein.

Erään ryhmämme jäsenen käsimatkatavarat herättivat läpivalaisussa turvatarkastajien huomion. Mielenkiinnon herättänyt tavara oli todennäköisesti grinderi ja mikäs siinä, kyllähän grinderiä saa kuljettaa mukanaan. Mutta tarkastelussa laukusta löytyi myös pieni muovirasia, jossa oli epäilyttävää kuivatettua kasvia. Ja siitähän riemu syntyi.

Ensimmäiseksi laukun omistajan passi ja matkalippu otettiin talteen ja sitten muovirasiaa katseltiin oikein joukolla. Pian piti kutsua myös esimies, joka kirjasi henkilön kaikki tiedot ylös ja tämän jälkeen odotettiin poliisia. Odottelun aikana turvatarkastuksen esimies piti mittavan puhuttelun kannabiksen hallussapidosta laukun omistajalle. Aikamme odotettuamme poliisipartio saapui paikalle, kirjasi laukun omistajan tiedot ylös ja sitten kaivettiin esille vaaka. Vaaka kalibroitiin, jonka jälkeen punnittiin saalis: kokonaiset 0,32 grammaa!

Kyseiset 0,32 grammaa oli jo matkustanut ko. laukun pohjalla jo useammassa Euroopan maassa ilman, että laukun omistaja ei enää muistanut sen olemassaoloa.

Tarina päättyi siinä mielessä onnellisesti, ettei tällä kerralla asiasta noussut suurempaa hälyä. Laukun omistaja sai kirjallisen huomautuksen, emme tiedä tiedottiko Hollannin poliisi asiasta suomalaisille virkaveljilleen ja mahtaako aiheesta seurata mitään vaikeuksia tulevaisuudessa.

Tarinan opetus on seuraava: vaikka kannabista pidetään laillisena Hollannissa, se ei ole sitä. Väärässä paikassa ja väärään aikaan hallussa oleva kannabis saattaa aiheuttaa ongelmia. Jopa silloin, kun määrä on niinkin pieni kuin 0,32 grammaa. Eli älkää leikkikö tulevaisuudellanne ja kuljettako kannabista Suomeen. Pieni määrä saattaa tuntua hauskalta ja harmittomalta, viranomaiset saattavat ajatella asioista toisin. Mutta jos haluatte olla oikein ilkikurisia, laittakaa tuollaisiin rasioihin hieman kuivattua humalan kukkaa ja kuskatkaa selaista turvatarkastuksissa ollessanne. Poliiseja saattaa harmittaa kun vetävät vesiperän.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti