Traffic Roots Pixel
Terveys

Tutkijoita kiinnostaa: Mikä lajike antaa parhaat unet?

Kirjoittanut Marjaana

Monet käyttävät kannabista saadakseen apua univaikeuksiinsa. Unilääkkeet ovat perinteisesti vahvoja reseptilääkkeitä, jotka saattavat vaikuttaa toimintoihin vielä seuraavana päivänäkin ja siitä huolimatta monet eivät tunne levänneensä kunnolla unilääkkeiden avulla nukutun yön jälkeen. Kannabis puolestaan on auttanut jo monia nukkumaan ja uni on koettu virkistävänä, eikä kannabiksesta ole aiheutunut mitään väsymystä ja poissaolon tuntua seuraavina päivinä.

Nyt tutkijoita kiinnostaa eri lajikkeiden toimiminen unilääkkeenä. Californialaisten kannabisapteekkien asiakkaita on haastateltu tuoreen tutkimuksen yhteydessä ja heiltä on kyselty mieltymyksiä eri lajikkeiden suhteen. Haastatteluihin poimittiin erityisesti henkilöitä, jotka hankkivat lääkekannabista juuri univaikeuksien hoitamiseen. Kaikkiaan haastateltiin 163 henkilöä, joista 81 käytti kannabista unettomuuden vuoksi ja 14 halusi eroon painajaisista.

Haastatelluista erityisesti painajaisista kärsineet suosivat indica-laatuja sativan sijaan. Unettomuudesta kärsivillä ei samanlaista suosikkilaatua ollut, indicat, sativat ja hybridit olivat kaikki suosittuja. Tutkijat kiinnittivät huomiota myös lajikkeiden THC- ja CBD-pitoisuuksiin. Ne, jotka käyttivät kannabista unettomuuden hoitoon ja nauttivat kannabiksensa vähintään 30 minuuttia ennen nukahtamistaan, suosivat enemmän laatuja joissa CBD-pitoisuudet olivat suurempia. THC-pitoiset lajikkeet olivat enemmän niiden suosiossa, jotka käyttivät muita unilääkkeitä korkeintaan kerran viikossa, verrattuna niihin jotka ottivat muita unilääkkeitä vähintään viikottain.

Vaikka kannabiksesta on jo löydetty merkittävimmät vaikuttavat molekyylit, tutkijat painottavat että eristämällä eri molekyylejä, ei saavuteta kuitenkaan samanlaisia vaikutuksia kuin kokonaisesta kasvista tai sen kukinnosta saadaan. Puhutaan ilmiöstä “entourage effect”, suomennettuna lähinnä “kokonaisvaikutus”. Kannabiskasveista on pystytty jo eristämään lähes 500 vaikuttavaa ainesosaa, joista 66 määritellään kannabinoideiksi.

Markkinoilla on tällä hetkellä noin tuhat erilaista nimikettä eri lajikkeille. Osa nimikkeistä on vain uusia nimiä vanhoille lajikkeille ja siksi tiedot lajikkeen vaikutuksista eivät ole täysin luotettavia. Erityisesti lääkekannabiksen yhteydessä pitäisi voida skannata lajikkeen vaikuttavat molekyylit, jotta saadaan juuri oikeat lajikkeet täsmälääkkeiksi.

Lähde: www.sciencedirect.com

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.