Traffic Roots Pixel
Politiikka

Kannabiksen vuosi 2016

Kirjoittanut Marjaana

Mennyt vuosi 2015 on ollut merkittävä muutosten vuosi kannabiksen laillistamisen kannalta. Yhdysvalloissa uusia osavaltioita liittyi kannabiksen täysin laillistaneisiin osavaltioihin, lääkekannabis laillistaminen myös levisi eri osavaltioihin. Kanadan uusi pääministeri lupasi laillistaa kannabiksen tämän vuoden alkupuoliskolla, monissa Etelä-Amerikan maissa löysennettiin kannabislakeja.

Suomessakin asenteet kannabiksen laittomuuteen ovat lieventyneet monien kyselyjen perusteella. Kuitenkin poliisin ja virallisen lääketieteen edustajien mukaan kyse on vain vaarallisesta huumeesta, josta ei ole mitään lääkinnällistä hyötyä. Mutta kiitos internetin, tiedon kulkemista ei voi enää estää. Tutkimukset ja julkaisut leviävät nopeasti netin kautta, poliittiset kannanotot leviävät sosiaalisen median avulla eri puolille maailmaa – me emme ole enää virallisen tiedottamisen varassa, vaan monasti viestit saavuttavat asiasta kiinnostuneet nopeammin kuin ammattiväestö ehtii reagoida. Asioita seuranneet tietävät, että kannabiksella on lukuisia terveydelle positiivisia ominaisuuksia, vaikka lääkärikuntamme ja lääkintäviranomaiset muuta väittävät.

Poliisille on mennyt vuosi kannabiksen suhteen ollut hyvin kiusallinen. Jari Aarnion oikeudenkäynti ei ole luonut kuvaa ammattitaitoisesta poliisitoiminnasta. Oikeus sitten ratkaisee joskus, oliko Aarnio syyllinen niihin rikoksiin, mistä häntä syytetään. Mutta näkymä poliisiorganisaatiosta huumausainekaupan pyörittäjänä on melkoinen kauhukuva. Siinä kuvassa poliisi siivoaisi pieniä tekijöitä ammattiliigan tieltä, tutkimukset kohdistuisivat pientekijöihin ja kotikasvattajiin. Näinhän on voinut jo käydäkin, sillä poliisien ratsioissa kannabikset ja kasvien takavarikot viittaavat suuruudeltaan pieniin tekijöihin – ettei suorastaan teineihin – jättäen ammattirikolliset rauhaan.

Pahin suoneninsku mitä valtiovalta voi tehdä kannabikseen liittyvälle rikollisuudelle, on laillistaa kannabiksen kasvattaminen, myyminen, hallussapito ja käyttäminen. Kun kannabikseen liittyvästä liiketoiminnasta tehdään luvanvaraista ja sitä säännellään tarkasti, kannabiksen avulla voidaan luoda työpaikkoja ja verotuloja. Antamalla toimintamahdollisuudet erityisesti kotimaisille toimijoille, voidaan välttää kansainvälisten suuryritysten markkinoiden valtaaminen.

Vuoden 2015 merkittävimmät kannabisvaikuttajat ovat varmasti Tuomas Karhunen ja Jussi Ahde. Tuomas Karhusen tiukkasanainen ja perusteltu vastine Savon Sanomien julkaisemiin kannabikseen liittyviin artikkeleihin laittoi lehtitalon perääntymään hätäisesti. Valitettavasti Savon Sanomatkaan ei ole vielä ymmärtänyt sosiaalisen median merkitystä. Huonosti käsitelty palaute pistikin somessa lisää vettä myllyyn ja hetkessä Tuomas Karhusen kirjoituksella oli kymmeniä tuhansia lukukertoja. Tästä ottelusta Tuomas Karhunen selviytyi tyrmäysvoitolla.

Jussi Ahteen blogikirjoitus hänen suhteestaan kannabikseen sai upean palautteen ihmisiltä. Seassa toki oli joitakin änkyröitä, mutta pääosin Jussin kirjoitus otettiin positiivisesti vastaan. Kirjoitus takuulla avasi monien silmät kannabiksen merkityksestä masennuksen torjunnassa.

Nyt alkava vuosi on mennyttä vuotta merkittävämpi kannabikselle niin ulkomailla kuin Suomessakin. Laillistamisliike valloittaa uusia maita, YK:n erityskokous UNGASS pidetään huhtikuussa New Yorkissa ja sieltä odotetaan kannanottoja, jotka tukevat kannabiksen laillistamista. Sitten vain odotetaan suomalaisten poliitikkojen kannanottoja ja tarvittaessa on oltava yhteydessä kotimaisiin päättäjiin. Kansan tahdolla on merkitystä – kansan on vain nostettava kissa pöydälle, eivät poliitikot muuten asioihin reagoi.

Alkavana vuonna tullaan järjestämään myös alan ensimmäiset messut Suomessa. Olkoon tämä tapahtuma myös liikkeen voimannäyttönä ja mahdollisimman moni osoittaisi tukensa liikkeelle vierailemalla messuilla. Mutta tästä asiasta lisää myöhemmin, kunhan järjestelyt ovat riittävän pitkällä.

Marjaana toivottaa kaikille erittäin hyvää alkavaa vuotta 2016.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.

Jätä kommentti