Traffic Roots Pixel
Politiikka Terveys

Kannabiksesta ja riippuvuudesta

Kirjoittanut Marjaana

Luin jälleen Suomen Kuvalehden viime kesäkuussa julkaiseman artikkelin “Professori: Lääkekannabis aiheuttaa riippuvuutta“. Tuo professori on Eija Kalso, lääketieteen ja kirurgian tohtori ja kipulääketieteen professori Helsingin yliopistossa, ylilääkäri Hyksin kipuklinikalla. Meriittilista Eija Kalsolla on siis ihan kunnioitettava, mutta siitä ei ole mitään apua, kun haastattelussa ladellaan joko tarkoituksellisesti 1960-lukulaista propagandaa tai sitten valehdellaan ihan tarkoituksellisesti. Valheelliset väittämät vai täydellinen tietämättömyys aiheesta – kumpikaan ei ole hyväksi professorin uskottavuudelle.

Eniten koko haastattelussa minua häiritsi Eija Kalson vastaus kysymykseen “Aiheuttaako lääkekannabis riippuvuutta?”. Kalso vastasi: ”Kyllä aiheuttaa. Tosin riippuvuus ei kehity kaikille. Mutta sitten kun se on kehittynyt, sitä on todella vaikea hoitaa.”  Valitettavasti en edes pienen tovin jälkeen pystynyt löytämään ensimmäistäkään tällä vuosituhannella tehtyä tutkimusta, joka tukisi Kalson väitettä. Ainoastaan yksi artikkeli löytyi ja sekin oli otsikoitu lähes Kalson sanoin: “Marijuana Addiction Is Rare, But Very Real.” Kyseisessä artikkelissa lähinnä tyydyttiin pyörittelemään aihetta, mutta otsikon väittämälle ei löytynyt kunnolla katetta. Viitattuja väitettä tukevia tutkimuksia ei ollut ensimmäistäkään tältä vuosituhannelta ja edellisellä vuosituhannella tehdyt tutkimuksetkaan eivät kunnolla aihetta tukeneet. Tämän sijaan löytyi kyllä tutkimuksia, joissa osoitettiin melko selvästi, että monet käyttivät kannabista päästäkseen eroon alkoholista, muista huumeista sekä riippuvuutta aiheuttavista tai pahoja sivuvaikutuksia aiheuttaneista lääkkeistä.

Loppuun vielä Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n julkistama taulukko eri nautintoaineiden aiheuttaman riippuvuuden suuruudesta. Olen korjannut THL:n sivuilla esiintyneet virheet yhteenlaskuissa, alla olevassa taulukossa on oikeat luvut.

Riippuvuutta aiheuttavien aineiden vertailu

AineRiippuvuusVieroitus-
oireet
Sietokyky
(toleranssi)
VahvistusPäihdyt-
tävyys
Kokonais-
pisteet
Alkoholi3644623
Nikotiini6453220
Kokaiini4336420
Kofeiini222219
Kannabis111137
Tässä taulukossa asteikko ulottuu välillä 1-6, jossa 1 = matalin arvo ja 6 = korkein arvo.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.