Traffic Roots Pixel
Allekirjoita kansalaisaloite osoitteessa lailliseksi.fi
Kotimaa Uutiset

KHO: Tullilla ei ollut oikeutta takavarikoida CBD-öljyä

Kirjoittanut Marjaanan Toimitus

CBD:tä ei voida kategorisesti luokitella lääkeaineeksi, toteaa Korkein hallinto-oikeus tuoreessa ratkaisussaan, kumoten samalla Hallinto-oikeuden ja Tullin aiemmat päätökset.

Ratkaisu koski tapausta, jossa yksityishenkilö oli tilannut vuonna 2018 Puolasta Kannaway-merkkistä CBD-öljyä. Tulli oli takavarikoinut öljyn, vedoten lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lausuntoon, jonka mukaan CBD:tä sisältävät valmisteet rinnastetaan lääkeaineeseen. Fimea oli aiemmin luokitellut kannabidiolia sisältävän Kanavape-valmisteen lääkkeeksi vuonna 2015, mihin se myös vetosi oikeuskäsittelyssä.

Hallinto-oikeus oli todennut Tullin ja Fimean menetelleen asiassa oikein.

Tullin päätös kumoon KHO:ssa

Korkein hallinto-oikeus oli asiasta kuitenkin toista mieltä. KHO:n mukaan Fimea ei nimittäin voi määritellä tuotteita lääkeaineiksi kategorisesti, vaan luokittelu on tehtävä valmistekohtaisesti EU-oikeuden mukaisesti. 

Koska Tullin takavarikoimaa tuotetta ei ollut luokiteltu lääkkeeksi, ei Tullilla ollut oikeutta tuotteen haltuunotolle, KHO toteaa.

Korkein hallinto-oikeus käyttää Suomessa ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa.

Ratkaisu antaa toivoa niin aktivisteille, kuluttajille kuin alan yrittäjille, jotka ovat vuosia käyneet kamppailua asiassa viranomaisten mielivaltaista toimintaa kohtaan.

Jätä kommentti