Marokon kuningas armahti tuhansia kannabisviljelijöitä

Marokon kuningas armahti tuhansia kannabisviljelijöitä

Uudistusmielisenä tunnettu Marokon kuningas Muhammad VI on vapauttanut päätöksellään yli 4800 kannabisviljelijää rikosoikeudellisesta vastuusta heitä koskevissa oikeustapauksissa. Maan oikeusministeriö vahvisti tiedon viime viikolla julkaistussa tiedotteessa. 

Kuninkaallinen armahdus koski 4831 eri henkilöä, jotka olivat jo saaneet tuomion tai jotka olivat syytettyinä taikka etsintäkuulutettuina kannabiksen viljelyrikoksista. Armahdetuille tarjotaan myös mahdollisuutta ryhtyä tuottamaan kannabista laillisesti.

Marokon parlamentti päätti vuonna 2021 laillistaa kannabiksen lääkinnällisiin ja teollisuustuotannollisiin tarkoituksiin. Maahan on perustettu erityinen kansallinen kannabisvirasto, joka valvoo ja sääntelee markkinoita. Tällaisen viraston perustaminen on menettely, johon YK-säännöstö velvoittaa maat, jotka sallivat kannabiksen tuotannon.

Tänä vuonna virasto myönsi kannabiksen tuottamiseen oikeuttavan luvan yli kahdelletuhannelle viljelijälle ja lähes kahdellesadalle muunkaltaiselle toimijalle, joihin lukeutui myös yksi lääkeyhtiö. Maassa laillisesti tuotettu kannabis on tällä hetkellä valtaosin alhaisen THC-pitoisuuden lajikkeista valmistettua. Ensimmäiset täysin lailliset kannabiserät vietiin Sveitsiin aiemmin tänä vuonna.

Marokko on YK:n huumevalvontaelimen mukaan maailman suurin kannabiksen tuottajamaa. Jopa yli 60% maailmalla takavarikoidusta hasiksesta – vuosittain tuhansia tonneja – napataan matkalla Pohjois-Afrikan ja Etelä-Euroopan välillä. Mannerten välillä oleva välimatka on Gibraltarinsalmen liepeillä vain noin 14 kilometriä. EU:n rajavalvontaviranomaiset pysäyttävät rutiininomaisesti joka päivä lukuisia Marokosta Espanjaan saapuvia luotiveneitä, jotka kuljettavat mukanaan mittavia hasislasteja. 

Pohjoisen Rifin vuoristoalueen viljelijöillä on ollut suojanaan 1800-luvun lopulla sulttaani Hassan I:n kanssa tehty sopimus, joka oikeutti paikalliset heimot tuottamaan kannabista, eivätkä viranomaiset ole pyrkineet kitkemään viljelyä tältä alueelta. Osa alueen viljelijöistä kokee kuitenkin kontrollitoimien lisääntyneen hiljattaisten lakimuutosten jälkeen.

Kannabista on viljelty Marokossa mahdollisesti jo yli tuhannen vuoden ajan ja laji on sopeutunut paikallisissa oloissa omaksi maatiaislajikkeekseen, jota kutsutaan nimellä Beldia.

Marokossa kuitenkin alettiin tuottamaan hasista kansainvälisille markkinoille vasta 1960-luvulla, jolloin länsimaalaiset hipit ryhtyivät vierailemaan maassa. Hipit toivat mukanaan Afghanistanista ja Libanonista lähtöisin olevan hartsin sihtaamisen tekniikan, jolla kyettiin valmistamaan hasista, sekä myös tietoa potentiaalisista asiakkaista Euroopan puolella. Kannabiksesta tuli nopeasti Marokon mahtavin vientituote. Nykyään maa on Afrikan vaurain – ja kannabismarkkinoiden osuus vaurauden kehittymisessä on ollut kiistatonta.

Viime vuosina myös mm. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on armahtanut kannabisrikoksista tuomittuja.

Vastaa