Traffic Roots Pixel
Politiikka

Kuusi huomioon otettavaa asiaa kannabiskeskustelussa

Kirjoittanut Marjaana

Kannabis ja sen käyttö tuomitaan hyvin herkästi julkisessa keskustelussa. Vaikka viime aikoina on lehdissä julkistettu useita artikkeleita kannabiksen lääkinnällisistä vaikutuksista erilaisten sairauksien ja vaivojen kohdalla, liitetään kannabisuutisiin lähes poikkeuksetta negatiivinen lähestymistapa. Kannabis on laitonta ja sen käyttäjät ovat rikollisia, rikolliset ovat epäluotettavia ja varkaita, kannabiksen käyttäjät ovat epäluotettavia rikollisia ja kannabiksen polttelu tekee heistä flegmaattisia pummeja – tiedättehän tuon ajatusketjun. Kannabiksen käytön tunnustaminen vetää lokaan kaiken tähän asti saavutetun ja tekee ihmisestä hetkessä ei-toivotun persoonan.

Kuitenkin joka viides suomalainen on joskus käyttänyt kannabista. Kannabiskokeilustaan huolimatta kaikki nämä ihmiset ovat aivan tavallisia suomalaisia, jotka käyvät saunassa, seuraavat jääkiekkoa ja syövät karjalanpiirakoita – eivät poikkea millään tavoin muista suomalaisista.

Kannabiksesta on voitava puhua

Vuosikymmeniä kestänyt propaganda on saanut aikaan sen, että kannabiksesta ei voi edes puhua. Kannabis on laitonta ja pelkästä puhumisesta saattaa seurata ongelmia työpaikalla tai virkavallan kanssa. Mielipiteisiin meillä kuitenkin kaikilla on oikeus ja monien mielestä kannabis, sen käyttö ja hallussapito tulisi laillistaa Suomessa, eikä mielipiteen ilmaisemisesta saa rankaista ketään.

Kannabista ei tällä hetkellä kannata ottaa puheenaiheeksi samalla tavalla kuin olutta tai viiniä. Oluella tai viinillä käyminen on tänään aivan normaalia ja hyväksyttävää. Snobbailuun taipuvaiset – tai muuten asiantuntijoiksi kehittyneet – saattavat keskustella pitkäänkin olutlajeista tai viinitaloista ja vuosikerroista, saaden korkeintaan lievää ihailua joidenkin taholta. Moby Dickin ja Lemon Hazen vertailu työpaikkalounaalla nostaisi takuulla kulmakarvoja ja pian olisi edessä huumetestit ja vakavat keskustelut henkilöstöjohtajan luona. Miksi? Vapaa-ajalla tapahtuvasta kannabiksen käytöstä tuskin on haittaa työkelpoisuuden suhteen (riippuu toki työstä), mutta kun se yleinen mielipide, propagandan aiheuttamat mielikuvat ja laittomuus. Mutta edelleen: mielipide saa jokaisella olla ja se on voitava lausua ääneen.

Kenenkään ei tarvitse olla kannabiksen käyttäjä kannattaakseen kannabiksen vapauttamista ja laillistamista. Kun tasa-arvoisesta avioliittolaista kiisteltiin, ei siihen positiivisesti suhtautuvan tarvinnut itse olla osa seksuaalivähemmistöä. Riitti kun kannatti ajatusta.

Tiedä mistä puhut

Jokainen julkituotu mielipide edistää kannabiksen laillistamista – periaatteessa. Jos aikomuksesi on puhua kannabiksen laillistamisen puolesta, sinun kannattaa tietää mistä puhut ja sinun on voitava perustella kantasi siten, ettei vastaväitteet pysty murentamaan puheitasi. Opettele valmiiksi perustelemaan kantasi ja perusta kantasi tutkimustiedolle. Käytä tutkimustietoa, älä luota olettamuksiin ja opettele ulkoa muutama tärkein tutkimustulos ja tutkimuksen tekopaikka. Kun sinulla on käytössä faktaa, vastapuolen väitteiltä lähtee äkkiä pohja pois. Huonosti valmistautunut väittäjä häviää aina, vaikka olisi oikeassakin. Hyviä paikkoja hankkia tuoretta tietoa suomeksi ovat mm. Marjaanan www-sivut ja Turun kannabisyhdistyksen www-sivut.

Noudata lakia tai älä ainakaan ärsytä poliisia

Jos joudut poliisin kanssa tekemisiin kannabiksen vuoksi, olet todennäköisesti heikoilla. Merkintä poliisin rekisterissä ei ole milloinkaan hyväksi sinulle ja jos on yleisesti tiedossa, että olet saanut sakkoja tai muun rangaistuksen kannabiksen vuoksi, sinut luokitellaan huumehörhöksi. Siksi julkinen polttelu alleviivaavasti ei ole kovinkaan fiksu temppu, vaikka kuinka haluaisit julistaa kannabiksen vapauttamisen puolesta. Jäähyaitiosta käsin ei ole milloinkaan voitettu ensimmäistäkään peliä. Älä siis vie itseäsi jäähyaitioon. Ja poliisin kanssa ei kannata kiistellä lain järkevyydestä, sillä hän tekee vain työtään ja toteuttaa lakia. Muutokset lakiin tehdään eduskunnassa.

Keskustele kannabiksesta ensin ystäviesi kanssa

Ystävilläsi saattaa muutenkin olla samankaltaisia ajatuksia kuin sinulla, niin miksi ei sitten kannabiksen suhteen. Yhdessä teidän on helpompi viedä ajatuksianne myös muiden ystävienne tietoisuuteen. Suuremmalla joukolla teidän on kaikkien helpompi seistä mielipiteittenne takana ja vaikka joku ryhtyisi himmailemaan, on helppo palata ruotuun, kun ajatuksille on tukea ystävien joukossa. Mutta mieti kuka on oikeasti ystäväsi.

Varaudu kielteisyyteen

Suuri osa ihmisistä on uskoo edelleen siihen propagandaan, mitä meille on syötetty vuosikymmenten ajan. Onhan se ollut “virallinen totuus” jo pitkään. Ja vaikka “virallinen totuus” perustuukin valheille ja ennakkoluulolle, ei näitä uskomuksia pyyhkäistä pois yhdessä yössä, vaan ne elävät pitään ja ovat sitkeitä. Muutoin älykkäät ja järkevät ihmiset saattavat edelleen uskoa vanhan propagandan olevan koko totuus. He saattavat jopa sulkea silmänsä uusille tutkimustuloksille, koska ne muuttavat heidän maailmankuvaa liiaksi. Mieti siis mitä taisteluja voit voittaa, äläkä tuhlaa paukkujasi niihin taisteluihin, joissa et voi saavuttaa tuloksia.

Varovasti sosiaalisen median, selfieitten ja kännyköiden kanssa

Vaikka on erittäin helppoa julistaa profiilissaan kannabismyönteisyyttäsi, se ei välttämättä ole kannattavaa. Ja varsinkaan ei kannata rehennellä kasvattamisellaan, hallussa olevilla määrillä tai käyttämisellään. Kaikki varmasti muistavat, kuinka eräiden tunnettujen poliitikkojen jälkeläinen kertoi kännykkävideolla nimensä ja sanoi sitten vetävänsä “kokaa nokkaan” – ja sitten teki sen. Tämä kännykkävideo sitten levisi puoli yhdeksän uutisiin saakka ja oli hetken aikaa eräs valtakunnan ykkösuutisia. Tempaus kertoi vain, että tekijä toimi tyhmästi. Väärissä paikoissa otetut selfiet ja kännykkävideot tapaavat levitä kulovalkean tavoin ja myös poliisit seuraavat Facebookia. Ja jos kuitenkin ilmaisette mielipiteenne netissä, painottakaa, että kyseessä on vain mielipide.

Ole kärsivällinen

Muutosta ei tehdä yhdessä yössä eikä yhden keskustelun pohjalta. Saatat törmätä samoihin valheellisiin väittämiine keskusteluissa yhä uudeleen ja uudelleen – yleensä samojen ihmisten taholta. Ei Roomaa tai Iisakin kirkkoa rakennettu päivässä, eikä julkinen mielipide käänny hyväksyväksi pelkästään sinun julistamisen avulla. Siihen tarvitaan meitä kaikkia ja hitaasti kiiruhtaen tulee hyvä.

Seeds of Love – vaporisaattoreiden asiantuntija. Paras valikoima, parhaat hinnat.